Cartea lui Mark Miodovnik, Zece materiale minune si povestile lor incredibile, foloseste chimia, istoria, psihologia in povestiri prietenoase care exploreaza natura materialelor ce compun lucruri banale. Cartea te determina sa privesti obiectele comune, acum, cu o apreciere deosebita.
Cum a devenit Miodovnik interesat de stiinta materialelor? Aflam inca din deschiderea cartii, cand autorul povesteste cum a fost atacat cu o lama de ras si s-a regasit fascinat de cum un obiect asa mic poate sa taie fara probleme prin straturile de material ale hainelor si sa ajunga, totusi, la piele, taind-o si pe aceasta.
Zece materiale minune si povestile lor incredibile este prezentata ca povestea unei fotografii. Este o fotografie a lui Mark, care sta in gradina de pe un acoperis cu diferite obiecte in jurul sau. Afirmatia lui Mark este ca fiecare dintre obiectele prezente langa el sunt facute din substante interesante care fiecare in parte are propria-i poveste, demna de a fi auzita. Telul lui Miodovnik este acela de a ne determina sa apreciem mai mult mediile care ne inconjoara, in special obiectele pe care oamenii le-au fabricat sau le-au modificat pentru a servi scopurilor diverse.
Construind pornind de la pretextul incipient despre otel (povestea cu lama de ras), capitolul de deschidere trateaza tocmai acest material: otelul. O substanta despre care Miodownik subliniaza ca este omniprezenta in lumea moderna, dar, paradoxal, aproape nimeni nu o observa. Cititorul curios poate afla acum ca metalele tind sa existe sub forma de cristale si ca manipularea otelului in special se bazeaza pe tasarea, „batatorirea” acestor cristale unul peste altul (ganditi-va la un fierar care bate lama incinsa a unei sabii). Regasim si o trecere in revista a istoriei otelului, inclusiv detalii despre industrializarea sa, prin procesul Bessemer.
De la otel, trecem la hartie. Inca o data, primim o scurta poveste fascinanta despre substanta, desi, interesant, hartia nu are o definitie unica. De exemplu, Miodownik include si bancnotele in analiza sa, desi multi ar arata ca bancncotele sunt realizate din fibre de panza, nu din hartie. Pana la urma, panza nu este rezultata din lemn, care ar fi punctul de referinta al multora. O curiozitate pe care o afli acum: chitantele si bonurile au deja un strt de cerneala pe ele, care este insa vizibila numai dupa ce hartia a fost expusa la caldura. Iata de ce, atunci cand tii hartia unui bon de casa la caldura, aceasta se innegreste, ca si cum ar fi arsa, insa nu se consuma.
Cartea Zece materiale minune si povestile lor incredibile este plina de astfel de informatii si povesti fascinante. Lecturarea ei iti va mentine entuziasmul constant, de aceea te vei regasi ca o parcurgi foarte repede, la fel cum o discutie interesanta cu persoane la fel de curioase ca tine poate tine ore intregi, dar sa nu simti scurgerea timpului.
Cu siguranta pasiunea care transpira evident in textul acestei lucrari plina de informatii, notiuni de cultura generala si „povesti ale lucrurilor” este o calitate care i-a inlesnit autorului castigarea premiului Winton, acordat de Royal Society Prizes for Science Books, din Marea Britanie.
Lucrarea Zece materiale minune si povestile lor incredibile este disponibila la editura Publica. O puteti achizitiona de aici.