Orice îți propui să pictezi, alegerea pensulelor cu care vei lucra este extrem de importantă. Liliana Arnaut, ilustrator și lector al cursului de ilustrație florală de la Fundația Calea Victoriei, îți dezvăluie câteva tips&tricks care să te ajute să faci cea mai bună alegere.
Dacă folosești pensule de proastă calitate, s-ar putea să piardă o parte din firele de păr în timp ce pictezi cu ele și chiar să lase urme neplăcute pe lucrare. Pensulele sunt o investiție importantă și nu îți recomand să faci economii atunci când le cumperi. O pensulă de calitate poate fi folosită fără probleme mulți ani de zile. Când pictezi în acuarelă, calitatea ustensilelor folosite este decisivă, pentru că greșelile făcute în culoare sunt fie definitiv, fie, în cel mai bun caz, foarte greu de modificat.
Poți să-ți dai seama dacă o pensulă este de calitate încă din magazin, înainte să o cumperi. Nu mă refer la cost sau la brand, ci la următorul truc simplu. Dacă, atunci când o atingi de la baza firelor de păr spre vârf, rămâi cu fire de păr în mână, nu e cazul să o cumperi. Fii atent și la cât de bine este prinsă partea de mijloc – de obicei metalică – a pensulei, de restul cozii – care este de obicei din lemn.
Și-acum, hai să vedem ce fel de pensule te ajută atunci când vrei să pictezi o floare. În ceea ce mă privește, când pictez în acuarelă o lucrare cu motive florale, folosesc de obicei doar 3 pensule. Dar acestea sunt de foarte bună calitate. Pentru tehnica picturii în acuarelă, prefer să folosesc pensule cu circumferință rotundă, din păr natural. Acestea rețin mai multă apă și mă ajută să creez efectele de care am nevoie. Pentru fundaluri sau suprafețe mari, folosesc pensula nr. 11 din păr de veveriță, cu vârful rotunjit. Pentru petalele florilor, folosesc pensula nr. 4 din păr de veveriță sau pensula nr. 3 din păr de jder. Pentru detalii și nervuri, mă ajută pensula nr. 2 din păr de veveriță, pensula nr. 2 din păr de jder, sau pensula nr. 0, tot din păr de jder. Alegerea o fac în funcție de detaliu și particularitățile lucrării. Cea din păr de veveriță are are vârful foarte subțire și absoarbe mai multă apă. Cu ea pot să fac linii foarte fine și să obțin un efect de transparență. Părul de jder este mai tare, așa că absoarbe mai puțină apă și linia e mai ușor de controlat. Cu pensula din păr de jder, culorile ies mai pline, mai intense.Trebuie să recunosc că pensulele din păr de jder și veveriță sunt preferatele mele – se potrivesc tehnicii mele de lucru și mă ajută să realizez ușor orice îmi propun să pictez în acuarelă.
Pe cât de importantă este alegerea unei pensule, pe atât de importantă este întreținerea ei. Ca să o putem folosi mai multă vreme, una dintre reguli este să nu lăsăm pensula să stea în apă. Când pictez, dacă nu folosesc la un moment dat o pensulă, o așez pe un șervețel uscat până am nevoie din nou de ea. Dacă aș ține-o în apă, părul pensulei s-ar îndoi și ar reveni foarte greu la forma inițială. Un alt lucru esențial este menținerea pensulelor curate. Nu las pensulele să stea murdare sau să se usuce acuarela pe ele, le păstrez tot timpul curate, atât în timp ce lucrez, cât și după. Pensulele pentru acuarelă se spală cu apă, se lasă să se usuce și se păstrează într-un pahar, cu vârful în sus, ca să-și păstreze forma.
Acum că ai aflat foarte multe lucruri despre importanța alegerii corecte a pensulelor, îmi doresc ca sfaturile mele să te ajute și îți urez să ai multă inspirație în procesul de creație artistică.
Poți să înveți și alte lucruri interesante de la Liliana Arnaut, la cursul de Inițiere în pictură din 17 octombrie, pe care îl susține la Fundația Calea Victoriei.