Comunicat de presa
Producţia Teatrului Nottara, Trei nopţi cu Madox de Matei Vişniec, în regia lui Mihai Lungeanu, a fost selecţionată pentru cea de-a 26-a ediţie a Festivalul Național de Teatru (FNT), care va avea loc între între 21 şi 30 octombrie, în Bucureşti.
Spectacolul Trei nopţi cu Madox se va juca pe 24 şi 25 octombrie, la ora 19:00 respectiv ora 18:00 la Teatrul Nottara, la Sala „George Constantin”. Mai multe detalii despre spectacol şi bilete găsiţi aici.
Madox, un prieten de nădejde al artistului!
Într-un interviu acordat la premiera Teatrului Nottara, Matei Vişniec mărturiseşte ce reprezintă Madox pentru el şi condiţia lui artistică: „Atunci când mi se întâmplǎ sǎ mǎ simt puţin împovǎrat de timp sau de vidul care se formeazǎ în jurul fiecǎrui destin uman, îl chem pe Madox şi discutǎm puţin de una, de alta… sau mai râdem sau mai inventǎm un joc. Madox este mereu disponibil, un formidabil acompaniator de cǎlǎtorie. Viaţa fǎrǎ el ar fi mai ploioasǎ şi mai fǎrâmiţatǎ”.
„Tot pe el îl chem în ajutor când mǎ rǎtǎcesc în labirintul cǎlǎtoriilor mele interioare şi chiar exterioare. Când am fost întrebat de regizorul Mihai Lungeanu, cǎruia îi mulţumesc pentru anii de pasiune dǎruiţi teatrului meu, câte locuri sǎ-mi rezerve la premiera cu Trei nopţi cu Madox i-am spus, evident, douǎ. Aţi înţeles, fǎrǎ îndoialǎ, eu când merg la teatru sunt însoţit de Madox şi am nevoie întotdeauna de douǎ locuri”, afirmă dramaturgul.
Însăşi participarea la acest unic eveniment, care adună cele mai semnificative şi valoroase creaţii ale stagiunii 2015-2016, este o reconfirmare a valorii Teatrul Nottara, susţinute la acelaşi nivel înalt, chiar şi în perioada dificilă prin care a trecut în ultimele opt luni.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Victoria Cociaş, Alexandru Jitea, Ion Grosu, Paul Chiribuţă şi Ion Haiduc. Lor li se alătură, pe scenă, patru tineri actori: Lucian Bârsan, Iulian Burciu, Iulian Cuza şi Veliko Velikov.
Matei Vişniec (29 ianuarie 1956, Rădăuți) este o personalitate marcantă a generaţiei literare optzeciste şi nu numai, fiind în acelaşi timp, dramaturg, poet şi jurnalist. În 1977 a început să scrie piese de teatru. Timp de zece ani a creat numeroase texte, care au fost interzise în repetate rânduri de cenzura comunistă. În 1987 încep repetiţiile a două piese scurte la Teatrul Nottara, dar în mod miraculos apare o invitaţie specială din partea unei fundaţii literare franceze. Obţine acordul de a pleca în Franţa, unde cere azil politic. În 1991, piesa sa Angajare de clovn a primit Premiul Piesa Anului, acordat de UNITER. Debutul său internaţional a avut loc în 1992 cu piesa Caii la fereastră, montată în Franţa. De-a lungul timpului, textele sale au văzut luminile rampei în ţări din întreaga lume (Franţa, Anglia, Japonia, SUA). Printre premiile primite se numără cel acordat de Uniunea Scriitorilor din România (câştigat de trei ori), precum şi Premiul European al SACD (Asociaţia Franceză a Autorilor de Teatru şi a Compozitorilor). Anul acesta a obţinut la Gala UNITER Premiul pentru Cel mai jucat dramaturg român.