Comunicat de presă: De Ziua Copilului, trei elevi talentați de la Liceul Jean Monnet vor juca pe scena Nottara
Teatrul Nottara a pregătit o surpriză publicului bucureștean cu ocazia zilei de 1 iunie. Pentru a întâmpina această sărbătoare am pregătit un spectacol aparte, intitulat ”Mai sus, pe scenă!”, ce va fi jucat pe 31 mai de trei elevi de la Liceul Jean Monnet. Alexandru Paștea, Artiom Radu și Călin Firu au fost timp de o lună sub îndrumarea scenică a actorului Valentin Corneanu și a secretarului literar Filimon Dumitru Alexandru. Acest proiect s-a înfiripat în urma festivalului Jean Monnet desfășurat în acest an la care Teatrul Nottara a fost invitat să participe și să desemneze un secretar literar care să facă parte din juriu. Aici au fost descoperiți cei trei elevi talentați care au participat în acest festival cu piesa ”Angajare de Clovn” a dramaturgului Matei Vișniec, sub îndrumarea profesoarei Jolan Vasiliu.
Vă așteptăm cu drag și bucurie miercuri, pe 31 mai, la ora 18:00, la Sala George Constantin, să vizionați această montare născută din dragostea pentru teatru și pentru tinerii ce au curajul și talentul necesar pentru a aspira către un joc actoricesc profesionist. Intrarea este liberă în măsura locurilor disponibile!
Celebra piesă, ”Angajare de Clovn„, scrisă în urmă cu 30 ani de Matei Vișniec, și distinsă în 1991 cu Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului, își păstrează perinitatea, în joncțiune cu substratul filozofic dublat de substanța morală presărată în text și condensată în replici, care împreună conturează un orizont al absurdului contemporan.
„Clovnul este personajul care râde plângând şi plânge râzând, iar în tradiţia Europei măscăricii şi bufonii au fost uneori singurele personaje de la curţile regilor şi ale nobililor care aveau voie să spună adevărul, ba chiar să-și ironizeze stăpânii şi să-şi râdă de mai-marii lumii. Pe clovni i-am văzut şi ca nişte purtători de oglinzi sparte în care se reflectă strâmb lumea reală. Iar uneori ei pot fi şi sadici, ba chiar monstruoşi, atunci când societatea ne transformă pe toţi în clovni debili şi fără talent, în marionete ale societăţii de consum (după ce am fost marionete ale unor dictatori)”, declara Matei Vișniec.