Acest articol vine în continuarea articolului despre Teoria relativității.
Viteza luminii
Unul dintre conceptele importante în teoria relativității este viteza luminii. Am putea crede ca lumina se propagă instant, că atunci când aprindem lumina în cameră aceasta luminează camera instant. Totuși, doar pare așa; lumina de fapt călătorește la o anumită viteză. Doar că acea viteză este foarte, foarte rapidă.
Viteza luminii este de 299.792.458 metri/secundă. Adică aproximativ 300.000 de kilometri/secundă. Viteza luminii este întotdeauna aceeași. În fizică, este o constantă și este de obicei reprezentată cu litera „c” în formule.
Se pare că nu există lucruri mai rapide ca lumina. Această constantă a vitezei luminii a fost cea care l-a inspirat pe Albert Einstein să vină cu teoria relativității. Einstein a descoperit că atunci când obiectele se apropie de viteza luminii, legile fizicii pe care le enunțase Isaac Newton au început să nu mai fie valabile. Teoria relativității a lui Einstein vine și explică de ce se întâmplă asta.
Anul lumină
Astronomii folosesc viteza luminii ca să măsoare cât de departe se află stelele și alte galaxii față de Pământ. Un an lumină este distanța pe care o parcurge lumina într-un an de zile. Este egală cu 9.495.129.600.000 kilometri. Adică nouă sute patruzeci și nouă de miliarde cinci sute doisprezece milioane nouă sute șaizeci de mii de kilometri. :)
Unele stele și galaxii sunt așa de departe încât lumina pe care o vedem de la acestea a părăsit acele astre cu miliarde de ani în urmă. Lumina nu numai că se propagă foarte rapid, dar poate traversa distanțe imense, de asemenea.
Dilatarea temporala
Unul dintre cele mai interesante rezultate ale teoriei relativității este dilatarea temporală, care spune că timpul va trece mai încet pentru cineva care călătorește aproape de viteza luminii, relativ cu timpul cuiva care stă pe loc.
Ca exemplu pentru dilatarea temporală, să ne imaginăm că am plecat într-un zbor spațial chiar astăzi. În acest zbor spațial călătorim aproape cu viteza luminii pentru trei ani, potrivit ceasului nostru. Totuși, pe Pământ ceasurile s-au mișcat mult mai repede. În fapt, mai mult de șaizeci de ani au tercut pe Pământ în tot acest timp de trei ani pe care l-am măsurat în zborul nostru. La întoarcerea pe Pământ noi am fi cu trei ani mai bătrâni, însa toti ceilalți ar fi mult, mult mai bătrâni.
Timpul și Gravitația
În teoria generală a relativității, Einstein propune afirmația că timpul se scurge cu atât mai încet cu cât gravitația este mai puternică. Asta înseamnă că timpul trece mai repede pe vârful înalt al unui munte, față de cum trece timpul pe plajă. De fapt, îmbătrânești mai încet la plajă, decât la munte. Bineînțeles, există o diferență foarte mică, aproape de neobservat.
Lumina și Gravitația
Un alt concept din teoria generală a relativității spune că razele luminii se vor îndoi într-un câmp gravitațional. Soarele chiar îndoaie lumina îndeajuns de mult încât să putem observa stele care se află în spatele soarelui. Totuși, este nevoie de o forță imensă de gravitație pentru a îndoi foarte puțin lumina. Pe cât de mare este Pământul, acesta îndoaie lumina într-o poporție insignifiantă.
Este totul științifico-fantastic?
Multe elemente din teoria relativității pare a ține de Science Fiction, mai ales conceptul de dilatare temporală. Totuși, oamenii de știință au reușit să ruleze experimente cu ceasuri foarte precise pentru a demonstra că teoria este adevărată. Totul este, dovedit, realitate.
Curiozități despre teoria relativității
- Teoretic, daca ai putea să călătorești cu o viteză mai mare ca viteza luminii, timpul ar lua-o înapoi.
- Oamenii de știință cred ca universul este în continuă expansiune și că părți din acesta se îndepărtează de noi la viteze mai mari ca cea a luminii.
- Albert Einstein a spus, la un moment dat: „Când curtezi o fată drăguță pentru o oră, pare că a trecut o secundă. Când te așezi pe un cărbune încins pentru o secundă, pare că ai stat pe el o oră. Asta e relativitatea.”.
- Multe aspecte ale teoriei relativității au fost confirmate prin experimente desfășurate cu acceleratori de particule. Acceleratoarele de particule pot, așa cum le spune și numele, accelera electronii și protonii până aproape de viteza luminii.