Tabelul Periodic este o modalitate de a enumera elementele chimice. Elementele sunt listate în tabel în funcție de structura atomică a acestora. Aceasta include câți protoni au, precum și câți electroni sunt prezenți în învelișul electronic exterior. De la stânga la dreapta și de sus în jos, elementele chimice sunt listate în ordinea numărului atomic, reprezentat de numărul de protoni din fiecare atom.
De ce este numit Tabelul Periodic?
Se numește „periodic” pentru că elementele sunt adunate în cicluri, sau perioade. De la stânga la dreapta elementele sunt grupate în rânduri bazate pe numărul lor atomic (numărul de protoni din nucleu). Unele coloane sunt sărite pentru ca elemente cu același număr de electroni să se alinieze în aceleași coloane. Când sunt aliniate astfel, elementele din coloane au proprietăți similare.
Fiecare rând orizontal din tabel reprezinta o perioadă. Sunt șapte (sau opt) perioade totale. Prima perioadă este scurtă și are doar două elemente: hidroge și heliu. A șasea perioadă are 32 de elemente. În fiecare perioadă elementul cel mai din stânga are 1 electron în învelișul electronic exterior și cel mai din dreapta are învelișul electronic exterior plin.
Grupurile
Grupurile sunt coloane ale Tabelului Periodic. Sunt 18 coloane sau grupuri și diferite grupuri au diferite proprietăți.
Un exemplu de grup îl reprezintă gazele nobile sau inerte. Aceste elemente chimice sunt aliniate în cea de-a 18-a coloană, adică ultima, în Tabelul Periodic. Toate aceste elemente chimice au un înveliș electronic exterior plin, ceea ce le face foarte stabile (acestea tind să nu reacționeze cu alte elemente chimice). Un alt exemplu îl constituie metalele alcaline care se aliniază în coloana cea mai din stânga. Aceste elemente sunt foarte similare între ele, prin faptul că au doar 1 electron în învelișul electronic exterior și sunt foarte reactive. Toate grupurile pot fi văzute în tabelul de mai jos
Această aliniere și grupare a elementelor chimice similare ajută chimiștii atunci când lucrează cu elementele. Aceștia pot înțelege si pot prezice cum un element poate reacționa sau se poate comporta într-o anume situație.
Abrevierile elementelor chimice
Fiecare element chimic are propriul nume și abreviere în Tabelul Periodic. Unele dintre abrevieri sunt ușor de reținut, cum este H de la Hidrogen. Unele sunt puțin mai greoaie, precum K pentru Potasiu, sau Hg pentru Mercur.
Cine a inventat Tabelul Periodic al elementelor?
Tabelul Periodic al elementelor a fost propus de către chimistul rus Dmitri Mendeleev în 1869. Folosind tabelul, Mendeleev a reușit să prezică cu acuratețe proprietățile multor elemente înainte ca acestea să fie descoperite.
Curiozități despre Tabelul Periodic
- Carbonul este unic prin faptul că se știe că poate forma până la 10 milioane de compuși diferiți. Carbonul este important în existența vieții, fiind un element care se regăsește într-o formă sau alta în toate vietățile Pământului.
- Franciul este cel mai rar element chimic de pe Pământ, în cantitate de numai câteva grame.
- Singura literă care nu se regăsește în Tabelul Periodic este J.
- Argentina este numită după elementul chimic al argintului – Ag (argentum, în latina)
- Deși există heliu pe Pământ, acesta a fost decoperit prin observarea soarelui.