Din ce este făcută lumina?
Nu este o întrebare ușoară. Lumina nu are masă și nu este considerată a fi materie. Așadar, există cu adevărat? Bineînțeles! Nu am putea trăi fără lumină. Cercetătorii de azi spun că lumina este o formă de energie făcută din fotoni. Lumina este unică, în sensul că se comportă și ca particulă și ca undă, în același timp.
De ce lumina trece prin unele lucruri și prin altele nu?
În funcție de tipul de materie cu care intră în contact, lumina se va comporta diferit. Câteodată lumina va trece direct prin materie, cum este în cazul apei sau al aerului. Acest tip de materie este numit „transparent”. Alte obiecte reflectă lumina complet, cum este cazul unui animal, ori al unei cărți. Acest tip de obiecte sunt este numit „opac”. Un al treilea tip de obiecte se comportă cu câte puțin din fiecare celelate tipuri și tinde să împrăștie lumina. Acest tip de obiecte este denumit „translucid”.
Lumina ne ajută să supraviețuim
Fără lumina soarelui lumea noastră ar fi un loc mort, întunecat. Lumina soarelui face mai mult decât să ne ajute să vedem; lumina soarelui ține Pământul cald, ca să nu fie doar o sferă înghețată în spațiul cosmic. Lumina este de asemenea o componentă majoră în fotosinteză, proces prin care majoritatea plantelor de pe Pământ crește și primesc nutrienți. Lumina soarelui este o sursă de energie, precum și o sursă de vitamina D pentru oameni.
Viteza luminii
Lumina se deplasează la cea mai mare viteză din univers. Nimic nu se miscă mai repede (sau măcar aproape) de viteza luminii. În vid, unde nu există nimic care să o încetinească, lumina călătorește cu aproape 300.000 de kilometri pe secundă! Când lumina călătorește prin materie, cum ar fi aerul sau apa, încetinește puțin. Chiar și așa, viteza este în continuare extraordinar de mare.
Pentru a ne face o idee despre cât de rapidă este viteza luminii, avem câteva exemple. Soarele se află la aproximativ 150 de milioane de kilometri față de Pământ. Lumina soarelui ajunge pe Pământ în aproape 8 minute! Lumina lunii ajunge pe Pământ în 1.3 secunde.
Refracția
În mod normal, lumina călătorește în linie dreaptă, traiectorie denumită „rază”. Totuși, când trece prin materiale transparente, precum apa sau gazul, lumina se îndoaie sau se întoarce. Asta se datorează faptului că diferitele materiale sau medii au calități diferite. În fiecare tip de mediu, fie că este aer sau apă sau sticlă, lungimea undei de lumină se va schimba, însă nu și frecvența. Ca rezultat, direcția și viteza undei de lumină se va schimba, iar lumina va părea că se îndoaie sau că își schimbă direcția.
Un exemplu pentru refracție este prisma. Prismele sunt unice prin faptul că fiecare culoare de lumină este refractată la un unghi diferit. Astfel, prisma poate primi lumină albă de la soare și să distribuie (reflecte) lumină in culori diferite.
Lentilele folosesc refracția pentru a ne ajuta să vedem lucruri. Telescoapele he ajută să observăm lucruri aflate la mare depărtare și microscoapele ne permit să vedem lucrurile foarte mici. Chiar și ochelarii folosesc refracția ca să putem vedea mai clar lucrurile din jurul nostru.