Frecvența și lungimea de undă
Una dintre caracteristicile luminii este aceea că se comportă ca o undă. Ca rezultat, lumina poate fi definită în funcție de lungimea undei și de frecvență. Frecvența înseamnă cât de repede unda vibrează sau se mișcă de sus în jos. Lungimea de undă este distanța dintre două vârfuri ale undei. Frecvența și lungimea de undă sunt invers proporționale, adică o undă de frecvență joasă are o lungime mai mare și vice versa.

Putem observa lumina numai într-un anumit interval de lungimi de unde și de frecvențe. Acest interval este numit spectrul vizibil. Intervalul de frecvență al spectrului vizibil este de la 405 terahertzi (Thz) la 790 terahertzi.
Spectrul electromagnetic
Spectrul electromagnetic inculde un interval larg de unde de lumină, unele pe care nu le putem vedea. Unele dintre tipurile invizibile de unde sunt undele radio, microundele, razele ultraviolete și razele infraroșii. Aceste tipuri de unde au tot felul de întrebuințări în știință și tehnologie.

În spectrul vizibil al luminii, culoarea luminii depinde de frecvență. Spectrul vizibil este întotdeauna același pentru un curcubeu sau pentru lumina separată de către o prismă. Ordinea culorilor este roșu, oranj (portocaliu), galben, verde, albastru, indigo și violet. O metodă ușoară de a reține ordinea culorilor este folosirea primei litere a fiecăreia: ROGVAIV.
Culorile luminii
Ceea ce vedem noi când ne uităm la un obiect este, de fapt, lumină reflectată. Când lumina atinge un obiect, unele lungimi de undă sunt absorbite de către acel obiect și unele sunt reflectate de către obiectul respectiv. Lumina de diferite lungimi de undă arată ca o culoare diferită pentru noi. Când vedem un obiect de o anumită culoare, înseamnă că lungimea de undă luminii acelei culori este reflectată de către obiect. De exemplu, atunci când vedem un tricou roșu, acel tricou absoarbe toate culorile luminii, mai puțin culoarea roșie. Frecvența luminii pe care o vedem este reflectată, astfel vedem acel tricou ca fiind roșu.
Negrul și albul sunt puțin diferite față de alte culori. Albul este o combinație a tuturor culorilor, asftel că atunci când vedem alb, obiectul reflectă toate culorile luminii în același fel. Negrul este exact inversul: când vedem un obiect negru, înseamnă că aproape toate culorile luminii sunt absorbite de către acel obiect.
Culorile aditive
Lumina din primele trei culori primare aditive pot fi combinate pentru a crea orice altă culoare. Aceste trei culori sunt roșu, albastru și verde. Acest lucru este folosit tot timpul în tehnologie, cum ar fi pentru monitoarele calculatoarelor și pentru televizoare. Doar prin combinarea celor trei tipuri principale de lumină în diverse feluri, orice culoare poate fi creată.
Culorile substractive
Dacă ai lumină albă și vrei să substragi culori pentru a obține orice altă culoare, ai folosi culorile substractive primare pentru a filtra ori a elimina lumină de anumite culori. Culorile primare substractive sunt azuriu (cyan), purpuriu (magenta) și galben (yellow).