Departe de paturile calduroase si cestile de ceai aburinde de acasa, toamna musteste de evenimente culturale ce reaprind simturile si incalzesc spiritul. Daca in timpul zilei esti invitat sa iei la pas strazile Bucurestiului pentru a-i descoperi istoria si oamenii, spre inserat teatrele isi deschid portile si fac loc noii stagiuni 2016-2017.
In recent renovata sala George Constantin de la teatrul Nottara, din bulevardul Magheru, s-a jucat pe 9 octombrie 2016, pentru prima data in acest sezon, piesa bine-cunoscutului scriitor francez Éric-Emmanuel Schmitt, Vizitatorul. Nefiind o mare cunoscatoare a operelor lui Schmitt, nu stiam exact la ce sa ma astept, dar, avand in vedere distributia in frunte cu actorii Alexandru Repan si Mircea Andreescu, secondati de Crenguta Hariton si Cristian Nicolaie nici ca putea sa fie altfel decat excelenta.
Daca va asteptati sa vedeti inca o reconstituire a ceea ce a insemnat ocupatia nazista in Austria, in unghiuri drepte si istorice, Vizitatorul va va servi pe tava fix aceste asteptari, dar, va va oferi si o transpunere a contextului politic de la grup la individ si o meditatie intensa asupra credintei si decaderii umanitatii.
Dincolo de evenimentele palpabile pe care personajul principal, Sigmund Freud, le traieste, accentul cade asupra vizitei misterioase pe care o primeste chiar in seara in care fiica sa, Anna, este luata pentru a fi interogata de Gestapo. Batranul necunoscut care ajunge in cabinetul lui Freud la ceas de seara isi asuma pe rand rolul unui nebun scapat dintr-un azil, dar si al lui Dumnezeu, testand astfel limitele constiintei unuia dintre cei mai luminati oameni ai secolului XX. Problema identitatii si a ateismului se constituie ca o pendulare intre vis si realitate, intr-o conversatie spumoasa si replici pline de talc. Intalnirea dintre cei doi este, in aparenta, un dialog imposibil avand in vedere ca Freud toata viata nu a facut altceva decat sa nege existenta Creatorului, dar, prin magia teatrului, Éric-Emmanuel Schmitt creeaza o poveste plina de suspans si ironie in care readuce in discutie una din dilemele existentiale ce bantuie omenirea de la inceputuri pana astazi: Care este sensul vietii?
Limbajul poetic este foarte bine redat de interpretarea actorilor, care trec cu usurinta de la furie la emotie sau viceversa. In aparenta, rolul Vizitatorului este de a-i face pe credinciosi sa-si reconsidere devotamentul fata de Dumnezeu si sa-i faca pe atei sa contemple macar pentru cateva minute ideea de divinitate dar, in esenta, este despre sondarea eului si contemplarea granitelor dintre bine si rau.
In inima rece a toamnei melancolice, capricioase, dar atat de frumos colorate, o seara de teatru este un prilej de meditatii interioare, dar si de regasire a culturii care pe timp de vara mocneste usor precum taciunii incinsi.
Urmariti programul Nottara pentru a nu rata urmatoarele reprezentatii.
____
Cover photo: