Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 22 iunie, ora 18:30 O scrisoare pierduta opera în doua acte de Dan Dediu. Regia poarta semnatura lui Stefan Neagrau, scenografia a fost realizata de catre Viorica Petrovici, iar lighting design-ul de Cornel Dume. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.
Opera O scrisoare pierduta de Dan Dediu a avut premiera absoluta la Opera Nationala Bucuresti în anul 2012 si este o transpunere în genul teatrului liric a celebrei piese omonime de I.L. Caragiale. Compusa cu mijloace moderne, cu un libret adaptat care nu afecteaza actiunea si limbajul specific dramaturgului, opera reda intentiile din comedia lui Caragiale.
Compozitorul Dan Dediu despre spectacolul O scrisoare pierduta de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Mi-a luat mult timp sa reusesc conectarea la lumea lui Caragiale. Dupa primirea libretului de la Stefan Neagrau a durat cam un an pâna ce am reusit sa gasesc stecherul potrivit care sa intre în priza atât de speciala a „scrisorii pierdute”.
Declicul s-a întâmplat în cel mai prozaic mod: eram pierdut în traficul bucurestean si ascultam Radio România Muzical, care transmitea aranjamente dupa tango-uri de Gardel si Piazzolla. Atunci am exclamat: asta e Tipatescu! Restul a venit aproape de la sine: Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor si inflexiunilor melodice balcanice; Catavencu, versatil si alunecos într-un registru ce trece de la hora lunga si romanta la habanera si french can-can; Farfuridi, cu dublura sa în palimpsest Brânzovenescu, pendulând între bossa nova si pesrev turcesc;
Cetateanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldovenesti; Pristanda, fante de cartier cu naduf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretentii si reusita de simfonie; Multimea – o oaste de zevzeci chiuind si chefuind de zor. Si, bineînteles, Zoe: platosa mândra de bolero, ascunzând însa o oaza de omenesc, de iubire si suferinta sub chipul unui vals trist.”
Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).