Daca iti doresti sa fii un lider de succes, petrece timp singur
Este adevarat ca o relatie apropiata cu echipa ta este importanta. Insa ca lider, nu ar trebui sa omiti valoarea timpului in care esti singur, pentru a gandi si a reflecta. Este binecunoscut ca singuratatea, solitudinea voluntara, ajuta la dezvoltarea creativitatii.
Mari filosofi si lideri ai lumii, de-a lungul istoriei, – de la Aristotel la Virginia Woolf la Marcel Proust la co-fondatorul Apple Steve Wozniak – au subliniat importanta unui „colt” al fiecaruia. O camera de izolare. Cultura moderna exagereaza importanta contactului social constant, in mare parte din cauza mijloacelor Social Media. Avem tendinta sa privim timpul petrecut in singuratate drept timp irosit, ori ca un indicator al personalitatii antisociale ori melancolice. [Kaufman & Gregoire. Harvard Business].
De facto, dorinta de singuratate ar trebui sa fie considerata sanatoasa. Iata cum poti sa iti rezervi indeajuns timp pentru tine si care sunt beneficiile solitudinii.
Solitudinea cristalizeaza ideile.
Adesea, ideile sunt cristalizate in singuratate. Reflectarile in solitudine potenteaza discernamantul, observatia, intelegerea, intuitia, intelegerea. Revelatiile pe care le poti avea de unul singur salveaza timp si incredere, deoarece, ca lider, in psihologia echipei cu care lucrezi, esti un factor puternic de decizie. Faimosul Isaac Asimov spunea: „Creatia este stanjenitoare. Pentru fiecare noua idee buna pe care o ai, sunt sute, zeci de mii de idei stupide, pe care, natural, nu vrei sa le expui.„
Solitudinea este hrana pentru creier
Cercetarile stiintifice au relevat ca – la fel cum are nevoie si de socializare – creierul nostru are nevoie in aceeasi masura si de singuratate. Detasarea de proiectele de la munca si de rutina activitatilor din jurul biroului este necesara mai ales atunci cand esti in cautarea unei solutii, a unui inteles, a unei directii de abordare. Cand nu ne concentram pe ceva in particular, in schimb lasam mintea sa zburde sau ne adancim in amintiri, idei si emotii, reteaua de baza a creierului nostru se activeaza, lucrand in paralel cu informatiile prezentului. Aceasta retea neuronala se numeste si „reteaua imaginatiei”.
Cele trei componente principale ale acestei retele – aflarea identitatii personale, stimularea mentala si trasarea perspectivelor – adesea lucreaza impreuna atunci cand reflectam. Activand mai multe regiuni pe suprafata creierului, reteaua imaginatiei ne permite sa ne amintim trecutul, sa ne gandim la viitor, sa vedem alte perspective si scenarii, sa intelegem situatii, sa ne intelegem pe noi insine si sa cream sens din experientele traite.
Respecta timpul de liniste
Pentru o persoana mereu ocupata, este dificil sa obtii timp pentru a fi singur. O tehnica pe care o poti incerca, daca esti sub supraveghere, este programarea unor intalniri false si folosirea timpului obtinut pentru a reflecta in liniste. Ca lider, trebuie sa respecti si sa te asiguri ca angajatii din subordine au, la randul lor, timp sa fie singuri, in liniste. De asemenea, trebuie sa permiti si sa respecti modelele non-traditionale de munca, precum munca de acasa, sau metode diferite de munca. Daca cineva nu se afla la birou intr-un anume moment, aceasta nu inseamna ca nu rezolva probleme. Insista ca angajatii sa-si ia toate zilele de concediu. Crearea de conditii pentru odihna periodica si reflectari va conferi echipei tale spatiul necesar pentru a-si reface energia creativa.
surse: hbr.org; google.com; inc.com