Internetul a facilitat intotdeauna schimbarea intre utilizatori a informatiei. Prin intermediul site-urilor de profil, oamenii au impartasit cu ceilalti mult mai usor text, fotografii si videoclipuri. O sa vorbim, insa, in cele ce urmeaza, in special de site-urile de video sharing si impactul pe care il au asupra mass-media traditionala.
Aceste platforme de schimbare a informatiei nu au aparut neaparat recent, dar au explodat in ultimul timp. Site-uri ca Liveleak, Dailymotion, Vimeo si, bineinteles, Youtube au devenit un fenomen care nu mai poate fi ignorat. Numai Youtube pe cont propriu a ajuns la un miliard de vizitatori unici pe luna. Nu ne-am hazarda deloc daca am spune ca a devenit un aspect important in viata noastra on-line.
Youtube a inceput ca un site disponibil gratis, unde oricine poate incarca videoclipuri proprii sau pe care le-a gasit in alte colturi ale internetului, pentru a fi vazute de oricine. Ceea ce putini stiu este ca Youtube s-a vrut a fi un site de matrimoniale. Aceasta idee a fost inlocuita de formatul pe care il cunoastem astazi din cauza a doua situatii. Prima a fost cand unul din fondatori, Jawed Karim, nu reusea sa gaseasca nici un videoclip cu o stire despre Janet Jackson. A doua problema a fost faptul ca ceilalti doi co-fondatori, Chad Hurley si Steve Chen, nu puteau sa isi trimita intre ei videoclipuri de la o petrecere din cauza limitarilor de spatiu a e-mail-urilor.
Mai nou a devenit, chiar daca neoficial, o ramura destul de importanta a mass-media. Putem gasi orice de la stiri, videoclipuri muzicale, seriale, emisiuni dar si nelipsitele filmulete cu pisici. Foarte multi utilizatori chiar au descoperit ca este o buna modalitate de a face bani, oferind vizitatorilor continut de calitate. Lucrul acesta ne face sa ne intrebam ca daca o sa continue asa, va ajunge sa domine televiziunea?
Multe companii mari au recunoscut deja valoarea acestui site si au inceput campanii de publicitate special concepute pentru formatul Youtube. Foarte multi artisti au ales sa publice in exclusivitate videoclipuri de promovare a melodiilor sau proiectelor lor. De cativa ani a fost preluat chiar de gigantul Google care a promis ca va extinde si mai mult capabilitatile site-ului. Totul se intreapta intr-o directie buna, iar posibilitatile sunt nelimitate.
Anul acesta au fost puse bazele Galei de Videocliopuri Youtube, un eveniment asemanator celor pentru filme artistice sau seriale, unde au fost premiate cele mai interesante videoclipuri. Nu este, insa, la primul eveniment de genul acesta. La sfarsitul anului 2012 spre exemplu, au adunat laolalta toate „vedetele” de pe site si au creat un videoclip numit Rewind Youtube Style, unde au fost traite toate momentele reprezentative din anul respectiv. Astfel Youtube vrea sa arate lumii ca este detinatorul unei din cele mai importante comunitati on-line.
Dar revenind la ideea de baza cu care am inceput, exista, oare, sansa ca video-internetul sa surclaseze televizorul asa cum il stim noi, pana in punctul in care nu va mai fi de folos? Eu sunt de parere ca nu, sau cel putin nu inca. In primul rand, nu au atat de multi oameni acces la internet, iar din cei care au, nu toti gasesc Youtube, sau alt site ca o sursa de divertisment video in adevaratul sens al cuvantului. Foarte multi din utilizatorii acestei platforme o folosesc doar ca un remediu pentru plictiseala, un loc unde isi pot lua doza zilnica de amuzament.
In al doilea rand, in televiziune sunt investiti prea multi bani, iar interesele sunt enorme. Sunt cheltuite sume exorbitante de bani pe publicitate, fiind in momentul de fata principalul mediu de promovare al oricarui produs. In Statele Unite de exemplu, in 2012 au fost cheltuiti 63,8 miliarde de dolari pentru reclame, pe cand suma cheltuita pe internet a fost putin peste 35 de miliarde. Este oricum enorm, dar diferenta este in continuare foarte mare.
Privind problema din alta perspectiva, radioul a fost condamnat la moarte atunci cand a inceput televiziunea sa-si sporeasca popularitatea, dar dupa cum putem observa, aceasta ramura a divertismentului este folosita si astazi.
In orice caz, internetul e intr-o continua expansiune si nu ar fi exclus ca in cativa ani sa fie, daca nu singura, macar ce mai importanta sursa de primire a informatiei pentru populatia de pe intreg globul. Accesul la internet deja a devenit extrem de facil de cativa ani, iar platformele de pe care poate fi accesat se inmultesc pe zi ce trece.