[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]Î[/mkdf_dropcaps]nca de la nastere, ni se atribuie o eticheta: cea de baiat, sau fata. Pe baza infatisarii noastre, suntem recunoscuti ca apartinand unui anumit sex, dar nu neaparat unui anumit gen.
De cele mai multe ori, folosim termenii sex si gen intersanjabil, desi cei doi au intelesuri diferite. Sexul se refera la statusul biologic: masculin sau feminin. El include caracteristicile fizice specifice precum cromozomii, hormonii sexuali, gonadele, organele genitale. Sexul reuneste, practic, acele elemente care ne ofera infatisarea de barbat sau femeie. Genul, pe de alta parte, defineste modul in care oamenii se comporta, interactioneaza, dar si modul in care se raporteaza la propria persoana.
Cromozomii sunt cei care poarta genele. Oamenii au 23 de perechi de cromozomi, dintre care o pereche sunt cromozomii sexuali. Ei sunt de doua tipuri: X si Y. Femeile au doi cromozomi X si pot transmite viitorului copil un cromozom de acest tip. Barbatii are un cromozom X si un cromozom Y, ceea ce inseamna ca pot transmite un cromozom X, astfel incat copilul va avea sex feminin (XX) sau un cromozom Y, caz in care copilul va avea sex masculin. Cel putin asa se intampla in cele mai multe cazuri. Exista situatia in care o persoana poarta doi cromozomi X, amestecati cu un fragment din cromozomul Y. Aceasta are infatisarea caracteristica sexului masculin, desi, din punct de vedere biologic, prezenta celor doi cromozomi ne indica faptul ca este de sex feminin.
Pentru mai mult de 99% din populatie, sexul si genul coincid. O asemenea persoana se numeste cisgen. Dar o mica parte a oamenilor experimenteaza o discordanta intre gen si sex, iar ei se numesc transexuali. Transexualii sunt persoane transgen (sau transgender) ce prezinta caracteristicile specifice unui anumit sex, dar sunt convinse ca apartin sexului opus. Termenul transgen provine din latina, unde trans inseamna “dincolo de”. Cel mai adesea, oamenii transgen manifesta puternice sentimente de apartenenta la sexul opus inca din perioada copilariei. Sentimentele asociate sunt de rusine, confuzie sau chiar dezgust, repulsie fata de propriul corp. O data cu inaintarea in varsta, apare nevoia tot mai stringenta de a-si schimba infatisarea, astfel incat sa creeze o congruenta intre sex si gen. Din acest motiv, transgenii recurg la tratament si la chirurgia plastica prin interventii de reatribuire de sex.
O distinctie importanta este cea dintre identitatea de gen si orientarea sexuala. In timp ce orientarea sexuala se refera la atractia fata de barbati, femei, ambele sau niciunul, identitatea de gen se refera la eticheta pe care oamenii simt ca o poarta: barbat, femeie sau transgen. In cazul transgenilor, transformarea fizica nu influenteaza orientarea sexuala. Mai precis, persoanele transgen atrase de femei inainte de tranzitie, vor fi atrase de femei si dupa tranzitie. Spre exemplu, daca o persoana de sex masculin este atrasa de femei, dupa transformarea chirurgicala va fi atrasa tot de femei, astfel incat va putea fi considerata lesbiana.
Nu exista o explicatie unanim acceptata cu privire la motivele pentru care un individ este transgen. Unii experti considera ca factorii de natura biologica, precum nivelul hormonal din perioada prenatala, alaturi de factorii sociali, pot contribui la dezvoltarea acestui tip de comportament. Totusi, acestea raman mai degraba speculatii. Un aspect important de mentionat este acela ca identitatea de gen vine din ceea ce creierul “ne spune” despre noi. Acest lucru nu explica, totusi, de ce in cazul oamenilor transgen, identitatea nu se potriveste cu sexul biologic.
Desi poate ni se pare bizar, simpla dihotomie masculin-feminin nu este suficienta. Creierul uman este mai complex si mai fascinant decat ni-l putem imagina, iar a raspunde la intrebarea “Ce este identitatea?” devine, in acest context, o provocare.
Referinte:
http://www.glen.ie/attachments/APA_-_Transgender_Individuals_&_Gender_Identity.pdf
http://www.adl.org/assets/pdf/education-outreach/transgender-identity-and-issues.pdf
https://student.societyforscience.org/article/gender-when-body-and-brain-disagree
Sursa cover photo: http://www.vam.ac.uk/b/va-illustration-awards-2013/published/editorial-illustrations/transgender-plot-magazine