Teoria geologului si paleontologului, Elias Howard Sellards care spunea la inceputul secolului trecut ca oamenii au convietuit cu animale preistorice de mari dimensiuni, apartinand ultimei faze a Pleistocenului, acum aproximativ 14 000 de ani in regiunea localitatii Vero, in Florida incepe sa capete credibilitate din partea oamenilor de stiinta contemporani. Arheologul american, James M. Adovasio – specializat in cercetarea artefactelor perisabile – vine sa sustina aceasta teorie dupa ce la situl Vero au avut loc sapaturi extinse, o actiune ce poate fi tradusa ca cea mai vasta cercetare de pana acum in sectorul paleoindian. Institutul Arheologic al Universitatii Mercyhurst a inceput anul trecut cercetarea in aceasta zona la invitatia celor de Old Vero Ice Age Sites Committee, un grup format din cetateni ai orasului Vero Beach, care nu numai ca vor ca aceasta regiune sa primeasca un rol important in circuitul arheologic, dar au contribuit in mod activ si la finantarea acestei expeditii.
Pana acum nu au fost identificate schelete sau alte ramasite umane din aceasta perioada, ci doar artefacte cu semne ce implica insa prezenta umana. De asemenea, datarea cu radiocarbon a determinat ca mai mult de 170 de specii de plante si animale descoperite cu prilejul investigatiilor anterioare ale Institutlui Mercyhurst au o vechime de aproximativ 13 000-14 000 de ani. Cu aceasta ocazie a fost descoperit si un strat de pamant datat ca fiind de acum 19 000 de ani, ceea ce a indreptat cercetatorii catre un nou obiectiv pentru inceputul anului viitor.
Elementele de flora si fauna descoperite la situl Vero sunt acum cercetate in laborator de catre arheologii de la Mercyhurst, iar printre ele se afla si un os, identificat cu titlu de proba ca apartinand unei specii de lup din ultima faza a Pleistocenului.
James Adovasio spune ca „ne-a luat mai mult de 100 de ani, dar acum stim ca Sellards avea dreptate.” Cu siguranta ca Sellards nu a beneficiat de o tehnologie atat de eficienta precum cea folosita de echipa lui Adovasio, una adaptata progreselor actuale, de aceea cercetarile sale au avut rezultate care puteau fi demolate cu usurinta, insa nu in totalitate. Expeditia lui Sellards a fost destul de roditoare, iar rezultatele pe care acesta le-a publicat in 1916 au inclus descoperirea unor ramasite umane, in contextul in care lumea arheologilor americani era convinsa ca aceasta zona nu a fost populata de oameni decat cu mult timp dupa ce era Pleistocenului s-a incheiat.
Referinte:
-, MAI dig suggests human presence at Old Vero Man site, in Heritage Daily, http://www.heritagedaily.com/2014/12/mai-dig-suggests-human-presence-old-vero-man-site/106062
George Grant MacCurdy, The Problem of Man’s Antiquity at Vero, Florida, in American Anthropologist, nr. 8, 1917.
Sursa foto: Heritage Daily
Și în deșertul Colorado în Valea Morții există exemplu concret în acest sens.