[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]P[/mkdf_dropcaps]este 500 de pagini savuroase despre inteligenta, evolutie si viata cu (ne)fericirile ei. Ce inseamna Semnatura tuturor lucrurilor? Poate amprenta pe care o lasam fiecare din noi acestei lumi? Poate amprenta lasata de fortele universului asupra fiecarei celule de pe pamant? Poate mediul, povestile si intamplarile care ne marcheaza formarea ca individ?
Elizabeth Gilbert scrie frumos, scrie lin si „plin” aceasta carte in care, ca cititor, nu stii ce se evoca pe primul plan: natura cu misterele ei? sau natura umana cu diversitatea ei? sau poate natura unei femei inteligente si culte care traieste intr-o epoca in care notiunea de „femeie inteligenta” nu-si avea locul? Sau toate la un loc si toate fac din romanul Semnatura tuturor lucrurilor o scriere interesanta. Fara aventuri involburate, actiunea cartii si personajele complexe te acapareaza. Si te contrariaza. Si ti se trezeste curiozitatea de a afla ce urmeaza…
Alma Whittaker este centrul acestui roman, dar povestea incepe cu 40 de ani inainte de aparitia ei in lume – povestea incepe cand tatal sau este un tanar sarac, ambitios si determinat sa-si traseze viata printr-un urcus continuu. Cand Alma scoate capul in lume, deja lumea ei e bogata, asezata si pregatita sa faca din ea o persoana „desavarsita”.
Dar Alma este mai mult decat copilul rasfatat al unei familii traditionale. Nascuta in 1800, traieste o viata plina de reguli, norme, cutume si mentalitati strambe care ii vor marca viata personala. In schimb, viata „profesionala” – intr-o vreme in care femeiele nu erau definite printr-o profesie, si-o creaza singura, cu rabdare si stoicism, devenind o „voce” in domeniul botanicii si specific al briologiei.
Alma Whittaker este prototipul femeilor-botanist, a femeilor-cercetator care s-au impus in lumea stiintelor naturii si care au contribuit considerabil la evolutia acestui domeniu. In Semnatura tuturor lucrurilor apare si celebrul Charles Darwin si aflam ca, in acelasi timp cu el, inca doi cercetatori au gandit si au studiat originea si evolutia speciilor, independent unii de altii: Alma Whittaker si Alfred Russel Wallace – personaj real al acelor vremuri. Doar ca Darwin a fost mai indraznet in a face publice ideile sale si talentul sau de povestitor a facut din tratatul „Originea speciilor” o lectura mai usor de asimilat intr-o lume profund religioasa.
Semnatura tuturor lucrurilor nu e doar un roman incantator – ca stil si continut. E un roman incarcat cu informatii interesante despre lumea secolului 19 din America pana in Tahiti si de-acolo pana in inima Europei. Este povestea unei femei cu o viata personala bizara, traita dificil, dar cu demnitate.
Publisher’s Weekly titreaza despre Semnatura tuturor lucrurilor:
Are multa savoare acest roman relaxat, empatic, inteligent al unei scriitoare sigure pe materia si stilul ei