Esti ideea mea a ceea ce inseamna un scriitor bun, caci ai un stil lipsit de educatie si pentru asta, atunci cand citesc ce scrii, e ca si cum te-as auzi vorbind
[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]Î[/mkdf_dropcaps]n 1971, Isaac Asimov si Carl Sagan au luat parte intr-o conversatie legendara despre planeta Marte si despre mintea umana, alaturi de Ray Bradbury si editorul stiintific al publicatiei The New York Times. Insa Sagan si Asimov se intalnisera deja cu zece ani mai devreme. „Mi-l imaginam ca o persoana in varsta (stereotipul astronomului privind prin telescopul sau)„, isi aminteste Asimov in autobiografia sa, „insa aveam sa aflu ca era de fapt un tanar aratos de douazeci si sapte de ani; inalt, brunet, articulat si absolut incredibil de inteligent.” Cei doi au ajuns sa fie foarte buni prieteni pentru mai mult de 25 de ani, timp in care prima impresie a lui Asimov nu numai ca a fost confirmata, ci amplificata.
Din totalitatea fantasticei publicatii Yours, Isaac Asimov: A Lifetime in Letters (public library), editata de fratele mai tanar al lui Asimov, Stanley, sunt demne de subliniat cateva scurte dar fara indoiala incantatoare scrisori pe care Asimov i le-a scris lui sau despre Sagan de-a lungul prieteniei lor, scrisori ce debordeaza in umor natural si respect coplesitor, in egala masura.
Sunt atat de multe aspecte de apreciat in aceasta nota pe care Asimov a trimis-o unui alt prieten, despre Sagan, in 22 martie 1966:
Sagan mi-a citit jumatate din lucrarea mea despre univers si a gasit o eroare fundamentala, pana acum. In abordarea mea asupra teoriilor lui Eddington despre structura stelara, am vorbit despre presiunea radiatiilor. Se pare ca nu aveam de ce sa o fac. Din fericire, nu am de facut decat sa corectez cate o propozitie ici si colo.
Insa de aceea am nevoie de Sagan. Daca nu gaseste ceva gresit, inseamna ca nu e nimic gresit. Doar ca nu se prea grabeste sa-mi transmita concluziile sale. I-am spus ca imi dau seama ca e extraordinar de ocupat, de asemenea, dar apoi am adaugat in nota-mi proprie de ingeniozitate: <<Insa, pe de alta parte, ce e munca ta in comparatie cu a mea?>>
Si el a raspuns: <<O spui in asa fel incat o pot interpreta ca pe o gluma. Insa chiar vorbesti serios, nu-i asa?>>
Asa ca am mers pana la capat. Am spus <<Da, vorbesc serios.>>
Un tip foarte destept, Sagan asta.
Lasand gluma la o parte, Asimov nutrea o admiratie profunda si un mare respect pentru Sagan – insa niciodata nu a spus-o pe fata, ci mereu dupa perdeaua „propriii note de ingeniozitate”. La 13 decembrie 1973, Asimov i-a trimis lui Sagan o scurta nota de apreciere, intr-un ton cordial, adecvat stilului sau de „prieten nerespectuos”:
Tocmai ce am terminat de citit The Cosmic Connection si trebuie sa spun ca mi-a placut fiecare cuvant. Esti ideea mea a ceea ce inseamna un scriitor bun, caci ai un stil lipsit de educatie si pentru asta, atunci cand citesc ce scrii, e ca si cum te-as auzi vorbind.
Un singur aspect al lucrarii l-am gasit enervant: Este prea evident ca esti mai destept ca mine. Si urasc asta
Pe 15 iunie 1985, Asimov a trimis o alta nota admirativa:
Tocmai ce-am auzit ca vorbesti despre iarna nucleara, la Public Broadcasting (n.r. – televiziune publica non-profit din SUA). Sunt asa de mandru de tine ca dau pe dinafara. A fost cel mai pertinent discurs pe care mi-l pot imagina pe acest subiect. M-a incantat asa de mult incat am stat alaturi de tine in fiecare propozitie pe care ai rostit-o.
Insa cea mai induiosatoare nota pe care Asimov i-a trimis-o lui Sagan este aceasta scurta poezie umoristica, trimisa cu ocazia casatoriei lui Carl Sagan cu Anne Druyan, in 1980: (n.r. – poezie afisata in limba engleza pentru a nu altera rima si rezonanta versurilor)
Three loud cheers for Carl Sagan and Ann
Who today have become woman and man.
Be your lives bright as day
As the broad Milky Way
As the Big Bang with which all began.
Si o nota finala din aceasta cordiala rivalitate intre prieteni – O scrisoare pe care Asimov a trimis-o altui prieten, pe 15 martie 1986:
Acum o jumatate de an, Carl Sagan a publicat Contact si cartea sa a adus la jumatate vanzarea Robots and Empire (n.r. cartea lui Asimov) (In zilele de azi, cine-si mai permite sa cumpere doua carti cu coperta intarita?)