[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]U[/mkdf_dropcaps]n titlu ca un indemn nu prea ortodox, insa dupa cateva zeci de pagini afli ca de fapt, fraza intreaga schimba sensul: “este pacat…sa ucizi o pasare cantatoare”.
Altfel, o scriere duioasa, captivanta prin talentul autoarei de a descrie universul copilariei intr-un mediu social dificil.
Inceputul anilor 40, intr-un oras din Alabama este incarcat de ramasitele crizei din ’29, de ascensiunea lui Hitler cu antisemitismul lui si, mai ales, de segregare rasiala. Toate astea sunt accentuate de mentalitatile, traditiile si legendele zonei de sud a Statelor Unite.
Actiunea romanului Sa ucizi o pasare cantatoare (To Kill a Mockingbird) penduleaza intre cele doua evenimente traite de Jem si Scout pe carcursul a trei-patru ani. Pe de o parte, cei doi frati traiesc aventuri palpitante – reale sau inchipuite, in preajma unei case invecinate cu locatari misteriosi. Bau Radley nu iese niciodata din casa, iar asta ii incita si-i sperie pe cei doi copiii. Iar Scout – fetita de 8-9 ani – e plina de haz povestind peripetiile lor.
Pe de alta parte, un scandal zguduie orasul: tatal lor, Atticus – avocatul orasului, este pus in situatia de a apara un negru in procesul cu un alb – situatie fara precedent la acea vreme. Atticus – avocat si cetatean onest, lipsit de prejudecati, inteligent si calm – reuseste sa tina situatia sub control, impasibil la ostilitatea orasului framantat de ura de rasa. Iar Jem si Scout il secondeaza in felul lor, isteti si nabadaiosi, dar bine educati.
Romanul e fain! Chiar daca e scris in anii ’60, are un farmec aparte, captiveaza si e incarcat cu un umor subtil.
“E pacat…sa ucizi o pasare cantatoare” este o metafora a nedreptatilor indurate de populatia de culoare, iar romanul “…Sa ucizi o pasare cantatoare” ne aduce in prim-plan valori umane niciodata perimate: iubire, intelegere, respect pentru ceilalti, acceptarea cu toleranta a diferentelor – de culoare, de clasa sociala, sau de orice alt fel.
Jem si Scout sunt deliciosi, iar autoarea descrie excelent lumea copilariei lor. De altfel, romanul a primit Premiul Pulitzer pentru cea mai valoroasa carte de proza a anului 1961.
Considerat a fi o capodopera a literaturii americane, romanul a fost ecranizat, iar filmu s-a bucurat de un mare succes. N-am vazut filmul, dar am credinta ca romanul e mai captivant, dezvaluind amanunte si nuante greu de redat pe pelicula.
Citind …Sa ucizi o pasare cantatoare mi-am amintit de Micul print, de Hotul de carti, de Oscar si Tanti Roz – lumea adultilor vazuta prin ochii inocenti ai copiilor.