NIETZSCHE, FREUD, LOU SALOME
Lou Andreas Salome (Luiza Gustavovna Salome) s-a nascut la Petersburg in familia unui rus de origine germana, Gustav von Salome. Desi avea sange nemtesc, Luiza se considera rusoaica si chiar cerea sa i se spuna Lela. De mica, Luiza a dat dovada de originalitate in gandire si chiar a imbratisat de timpuriu ideea ca nu exista Dumnezeu. Desi a crescut intr-o familie catolica, acest lucru a influentat intr-o mica masura existenta fetei.
Chiar de la Petersburg Luiza s-a indragostit de un tanar pastor olandez, Guillot, care a avut grija de ea si a cerut-o de sotie. Lou l-a parasit pe pastor si a plecat sa-si continue educatia in Elvetia. In Europa, tanara s-a trezit dintr-o data prinsa intr-un vartej de idei, de curente filosofice si politice. La Roma, Lou a intrat in cercul Malwidei von Meysenburg, care era prietena buna cu Garibaldi, Nietzsche, Wagner si guvernanta fiicei lui Herzen.
In acele vremuri aveau loc miscari feministe active, iar Lou a incercat sa se obisnuiasca, desi trebuia sa suporte mai multe esecuri: pe Salome nu o interesau activistele masculine, idolul sau la acea vreme fiind Isadora Duncan. Ciocnirea amoroasa a lui Lou cu Europa a inceput odata cu legaturile cu admiratorul ei, filosoful si prietenul lui Nietzsche, Paul Ree. Conform traditiei, Paul i-a cerut mana, dar aceasta a refuzat. Cei doi au calatorit prin Europa, iar Paul i-a facut cunostinta lui Lou cu Friederich Nietzsche. Acesta din urma avea 38 de ani, era bolnav, anonim si se trata de o boala psihica in Elvetia.
In Franta, Lou a produs o impresie puternica. Astfel ii scria Nietzsche prietenului sau, Peter Gast: E agila ca un vultur, puternica precum o leoaica si, in acelasi timp, o femeie-copil… iar in afara de asta, are un caracter incredibil de tare si stie exact ceea ce vrea; nu cere sfatul nimanui. Considerand-o pe Lou foarte inteleapta, Nietzsche ii ofera un loc in Zarathustra, si ii dedica versurile compozitiei muzicale Imn catre viata. Pare greu de imaginat, dar Nietzsche si-a dorit ca Lou sa fie sotia lui. Lou, ca de obicei, a refuzat. Situatia era complicata, mai ales din cauza legaturii lui Lou cu sora lui Nietzsche, Elizabeth.
Se pare ca biografia lui Lou Salome a capatat o forma finala dupa divortul de profesorul de limbi orientale, Friederich Carl Andreas. Sa numim aceasta casatorie fericita, nu ar ficea mai buna alegere: nu a existat contact fizic intre soti, pe Lou o vizitau amanti mai tineri, iar fata in casa a avut un copil cu sotul lui Lou. Aceasta a suportat pentru ca nu era in puterea ei sa schimbe lucrurile. Romanele ei erau pe buzele tuturor. Barbatii se indragosteau de ea, isi abandonau familia pentru ea, dar Salome ramanea inflexibila. Nu accepta niciunul. Rilke s-a indrgostit pana peste cap, i-a scris versuri, i-a acceptat toate sfaturile, inclusiv acela de a-si schimba numele din Rene in Reiner, dar a fost nevoit sa se dea batut. Rilke nu voia sa o imparta pe Lou cu sotul ei, iar ea nu dorea sa divorteze. Viata a facut sa ii cunoasca pe Freud si Jung. Invata astfel cu entuziasm psihanaliza si chiar vindeca bolnavi ea insasi. De asemenea, se spune ca ar fi fost indragostita de Freud.
Cea mai dezbatuta carte a sa, Erotica, s-a reeditat in Europa de cinci ori. Sosirea fascistilor la putere a produs fisuri in societate. Sora lui Nietzsche a denuntat-o pe Lou ca ar fi o evreica finlandeza, iar in declaratie nu a uitat sa mentioneze ca fratele sau era un proroc al fascismului. Lou Salome s-a stins din viata in 1937, biblioteca ei fiind arsa de fascisti.
LOCKHART, GORKI, MARIA ZAKREVSKAIA
Maria Zakrevskaia s-a nascut in 1892 in familia senatorului si marelui proprietar de pamant Ignat Platonovici Zakrevski. In 1911 Maria s-a mutat in Anglia, unde s-a casatorit cu Ivan Aleksandrovici Beckendorff, secretar al Ambasadei Rusiei in Anglia, apoi in Germania. Casatoria cu Backendorf a fost scrurta, in 1917 sotul ei fiind ucis de tarani pe mosia sa. Din casatorie au rezultat doi copii.
Doliul Mariei nu a tinut mult, ea casatorindu-se cu baronul Budberg de care s-a despartit la cateva zile dupa casatorie, dar al carui nume l-a pastrat pana la sfrasitul vietii. La ambasada britanica, Maria l-a cunoscut pe ambasadorul Robert Lockhart. In 1918 amandoi au fost arestati pentru dosarul “Conspiratia Lockhart”, dar Maria a reusit sa scape repede. Dupa acest episod, Maria Budberg a lucrat mult timp ca secretara a lui Maksim Gorki, intre cei doi legandu-se o “aventura de birou”. Datorita lui Gorki, Maria l-a cunoscut pe H. G. Welles si a plecat sa locuiasca in Anglia cu el, pana la moartea acestuia.
Din cate se stie pana in prezent, Maria Budberg a fost un agent ilegal al serviciilor de spionaj sovietice. La serviciul funeral de la Londra au participat toate cunostintele sale din Anglia si reprezentanti ai aristocratiei ruse.