Rusia lui Putin – o dezvaluire devastatoare a politicii presedintelui statului rus, venita din partea celui mai radical jurnalist al tarii – Anna Politkovskaia. Colectie de investigatii si reportaje aparuta in 2004 in Rusia. Iar in 2006 autoarea a fost impuscata in fata casei ei – devenise prea incomoda!
Imi place genul thriller/horror dar nu ma asteptam ca intr-o carte-documentar sa gasesc atata teroare, groaza, frica, coruptie si abuzuri exercitate asupra poporului rus ce l-a votat cu voiosie (de cateva ori) pe coruptul lor conducator, Putin.
Rusia lui Putin – o carte-cosmar din care afli despre actiuni incredibile ale mafiei oligarhilor, ale judecatorilor corupti, ale aparatului de stat opresiv si insensibil la viata propriilor cetateni. Citind-o, nu m-am putut opri din a face comparatii cu situatia din Romania si, cumva, am fost fericita ca traiesc aici si nu in tara „vecina si prietena”…
Rusia lui Putin este Rusia in care militarii traiesc la limita subzistentei, in care cadrele militare superioare isi bat soldatii pana la moarte si nu dau socoteala nimanui.
„În Rusia, armata este un sistem inchis care nu difera de o inchisoare. Nimeni nu intra in armata decat daca autoritatile vor acest lucru. Odata ajuns acolo, traiesti o viata de sclav.”
Este Rusia in care judecatorii fie sunt corupti, fie sunt demisi – cale de mijloc nu exista! Este Rusia in care notiunea de „dreptate” a disparut complet si unde, de la cel mai inalt nivel, se cultiva xenofobia, ura interetnica, propaganda mincinoasa, coruptia, abuzurile fizice si psihice, iar buna parte din mass-media e deservita puterii. Iar in capitolul Nord-Ost – Povestea unui masacru autoarea descrie cum Statul si-a omorat proprii cetateni, gazandu-i cu un gaz experimental. Nu, nu intr-un accident, ci cu buna stiinta si rea credinta, conform ordinului venit „de sus”. Si asta nu-i o inventie, e doar realitatea intamplata in mijlocul Moscovei si la care Anna Politkovskaia a participat ca mediator.
Rusia lui Putin – o lectura zguduitoare pe care o recomand numai celor cu nervii tari. La fiecare pagina apare inevitabil intrebarea „mai e posibil asa ceva in secolul 21?! In Europa?”…Se pare ca da, este posibil. In comparatie cu Rusia lui Putin, Congo e un vesel loc de joaca, iar Romania pare un cozonac cu stafide…