Regele sobolan – un roman bizar. Bun de citit, dar bizar cap-coada. Personajele principale, asa, en-gros, sunt: lumea sobolanilor, lumea oamenilor, Londra, mizeria, conflictul. Toate, in egala masura, par a avea un rol principal in poveste – o poveste (semi)fabula despre supravietuire si detinerea controlului – cel putin asa am perceput-o eu.
Un roman cu o naratiune lejera, pe alocuri amuzanta. Dar in cea mai mare parte un roman cu destule accente thriller, despre obiceiurile proaste ale „lumii civilizate”, despre mizerie si violenta. O lectura care, chiar daca are multe elemente fantastice, descrie cu un realism crud lumea in care traim.
Regele sobolan – asa cum e de ghicit – stapaneste lumea sobolanilor din Londra subterana. O zona mizera unde doar sobolanii sunt fericiti, hranindu-se cu scursurile unei societati supraaglomerate. Aliatii lui sunt Loplop – stapan in lumea pasarilor si Anansi – stapan al paianjenilor. Uneori, cei trei se ajuta reciproc, alteori au conflicte si disensiuni pe care le rezolva aproximativ amiabil. Cei trei stiu tot ce se intampla in Londra, zi si noapte, in aer, in apa sau subteran.
Acesta este doar mediul in care se petrece actiunea romanului. Dinamica lui este data de Saul Garamond – omul sobolan, fiinta hibrida nascuta din iubirea dintre un om si o femeie-sobolan (banuiesc ca avea aspect de femeie!). Regele sobolan, gelos pe aceasta „mezalianta”, incearca sa-l atraga pe Saul de partea sa, aratandu-i lumea din care provine. Cand tatal lui Saul este gasit mort, iar Saul arestat ca banuit de aceasta crima, Regele sobolan il salveaza pe Saul incercand cu disperare o relatie tata-fiu. Uzand de minciuni, manipulare si oarece santaj, reuseste sa-l rupa pe Saul de lumea oamenilor.
Dar aventura abia acum incepe! Cand apare Flautistul – dusman periculos si legendar al sobolanilor. Flautistul, prin sunetele sale melodioase, are puterea de a „hipnotiza” si distruge sobolanimea. Singura fiinta asupra careia nu are influenta este Saul – combinatia bizara a celor doua lumi. Si de-aici apar: intriga, lupta, manevrele, alinatele si certurile. Cine va castiga lupta dintre Flautist si Saul? Aflati citind romanul Regele sobolan.
Pentru China Mieville Regele sobolan este romanul de debut, greu de incadrat intr-un anume gen, cu tendinte puternice de urban fantesy. Autor a peste 10 romane, diverse povestiri si scrieri non-fictiune, China Mieville preda tehnici de scriere creativa la Universitatea din Warwick si este activist politic de stanga. Chiar daca orientarea sa politica ne cam face sa strambam din nas, romanul sau Regele sobolan merita citit.