Faima si popularitatea nasc invidia in palatele inalte, iar adularea prostimii e schimbatoare. Oamenii de rand simt adesea aceeasi placere in a-se demola idolii de care s-au saturat ca atunci cand i-au ridicat in slavi. E mult mai sanatos sa traiesti nevazut, necunoscut, asa cum am incercat intotdeauna sa fac eu.
[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]U[/mkdf_dropcaps]n roman de aventura, plasat in perioada Egiptului Antic, asezonat cu intrigi politice, iubiri interzise, conflicte militare si tactici de razboi, care poarta iubitorii genului pe cursul torid si tumultuos al Nilului.
Wilbur Addison Smith (n. 1933) este unul dintre cei mai cunoscuti autori de fictiune istorica sud africani, alimentat de pasiunea pentru Egipt, care aduce in literatura secolului o noua perspectiva, atingand atat punctele de vedere ale famililor albe, cat si a celor de culoare. Acesta foloseste descrieri largi, deloc plictisitoare, folosind un stil romantico-realist, la care adauga o serie de personaje foarte bine conturate, cu caractere proeminente, de care, la fel ca autorul, te atasezi si alaturi de care traiesti fiecare pagina cu sufletul la gura.

Razboinicii Nilului este primul roman din seria Egiptul Antic, scris in 1994, in care este prezentata perspectiva exceptionalului sclav Taita, care reuseste sa isi depaseasca suferinta si conditia prin anticiparea miscarilor celor cu care interactioneaza. Un autodidact, cu un suflet mare, care este pus in situatii care-i depasesc capacitatiile fizice, de multe ori, dar care reuseste sa isi creeze propriul destin, formand relatii bazate pe sinceritate si respect.
Taita isi risca propria viata in nenumarate randuri, din loialitate pentru stapana lui, superba Lostris, pe care o ajuta sa ajunga ultima dintre sotiile faraonului Mamose, si ulterior regenta dublei coroane a Egiptului dupa moartea acestuia. Consilier si confident al reginei, trebuie sa o protejeze pe aceasta de propriul tata, seniorul Intef, un om crud si lacom care isi doreste coroana pentru sine, de atacurile popoarelor migratoare, si nu in ultimul rand, de propria nesabuinta, aceasta avand o relatie secreta cu Tanus, comandantul armatei egiptene.
Capacitatile sale de adaptare si de a citi oamenii, il fac pe Taita cea mai importanta unealta a reginei, fie ca reuseste sa pacaleasca poporul cand regina ramane gravida, in mod miraculos dupa moartea faraonului, sau ca planuieste cu succes fuga poporului din regat in momentul invaziei hicsisilor, care ii dominau prin prezenta carelor trase de cai, animal nemaiintalnit in Egipt pana atunci.
Taita reuseste cu succes nu numai sa inventeze un model de car similar cu cel al invadatorilor, dar il imbunatateste considerabil datorita cunostiintelor sale si folosirii resurselor noi intalnite in timpul exodului. Lipsit fiind de increderea compatriotilor sai, in special atunci cand ia asupra sa sarcina de a folosi calul in batalii, Taita demonstreaza tuturor ca se inseala si le faciliteaza, in final, reintoarcerea in Egipt.
Superstitiile religioase si realismul perioadei, se impletesc in cel mai natural mod in cele 750 de pagini ale Razboinicii Nilului, cu care Smith te face – de-a lungul romanului – sa te indragostesti de personaje, sa te indignezi cand sansa nu ii este data celui ce o merita si sa plangi cand acestea sufera sau pier, ceea ce pentru mine este insasi definitia unui roman complet, pe care il recomand cu caldura.
„O poveste despre sex, moarte si intrigi in Valea Regilor… somptuos scrisa… plina de actiune… excelenta!” David Profumo, Daily Telegraph, despre Razboinicii Nilului