Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Saptamana Cahiers du Cin?ma

Saptamana Cahiers du Cinéma – muzica si film francez in cadrul celei de-a 20-a editii a Festivalului Filmului Francez

Comunicat de presa        

   Organizata de Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania, a 20-a editie a Festivalului Filmului Francez se desfasoara simultan in sapte orase, intre 3 si 13 noiembrie 2016. Pentru a treia oara consecutiv, celebra revista de critica de film „Cahiers du Cinéma” revine cu o programare inedita, axata de aceasta data pe tematica: „Muzica si filmul francez”.

   Jumatate de secol de cinema francez va fi pusa in lumina reflectoarelor, prin proiectia a sase filme muzicale antologice: French Cancan (1954) de Jean Renoir, Les Parapluies de Cherbourg (1964) de Jacques Demy, Chronique d’Anna Magdalena Bach (1968) de Danièle Huillet si Jean-Marie Straub, Mélo (1986) de Alain Resnais, Golden Eighties (1986) de Chantal Akerman si Mods (2003) de Serge Bozon.

   Selectia cinematografica va fi prezentata publicului de catre invitatul festivalului, criticul de film si autorul suplimentului Saptamana Cahiers du Cinéma, Joachim Lepastier. Pasionat de cinema, redactorul blog-ului „365 jours ouvrables”, remarcat pentru capacitatea sa de a imbina filmul cu arhitectura, grafismul, muzica si fotografia, face parte din grupul editorial al revistei Cahiers du Cinéma.

   Cu scopul de a incuraja formarea in domeniul cinematografiei si de a promova educatia axata pe imagine, cinematograful Elvire Popesco va gazdui o proiectie speciala „Education à l’image”, destinata liceenilor, cu filmul Les Parapluies de Cherbourg. Proiectul educational, coordonat de Asociatia NexT, se va desfasura in prezenta criticului de film.

   Mai mult, in ideea de a sprijini revista de cinema editata de studentii Facultatii de Film din cadul Universitatii Nationale de Arta Teatrala şi Cinematografica „Ion Luca Caragiale”, cinecluburile Film MENU vor fi relansate pe 9 noiembrie, la ora 18.00, cu proiectia lungmetrajului Mods. Filmul va fi introdus de catre Joachim Lepastier si va fi urmat de o dezbatere cu tinerii cinefili si publicul prezent, despre selectia „Cahiers du Cinéma” si critica de film.

   Editia aniversara a festivalului va include o alta secventa dedicata muzicii, in cadrul seratei jazz TV5MONDE care se va desfasura luni 7 noiembrie. Incepand cu ora 19.00, trupa Tonbruket, castigatoare a trei premii Grammy pentru jazz in Suedia, se va produce pe scena salii Elvire Popesco. Concertul va fi urmat de filmul Ascenseur pour l’échafaud (1958), realizat pe ritmurile de jazz semnate de Miles Davis si care o are in rol principal pe celebra actrita Jeanne Moreau.

   Festivalul Filmului Francez reprezinta unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de catre Ambasada Frantei si Institutul Francez. In acest context, procesul de creatie si profesionistii din a 7-a arta sunt pusi in lumina, prin intermediul unei programari care isi propune sa imbine operele atemporale ale cinematografiei franceze si filmele mai recente, astfel incat publicul roman sa poata descoperi diversitatea patrimoniului cinematografic francez.

   Festivalul Filmului Francez se desfasoara simultan in 7 orase din Romania:

  • Bucuresti, in perioada 3-11 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco
  • Iasi, in perioada 4-8 noiembrie, in sala Fondane a Institutului Francez si la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
  • Timisoara, in perioada 3-6 noiembrie, in amfiteatrul „Aula Magna” din cadrul Universitatii de Vest
  • Sibiu, in perioada 4-6 noiembrie, la libraria Habitus
  • Constanta, in perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall
  • Brasov, in perioada 7-8 noiembrie, la Cinemateca Patria
  • Buzau, in perioada 9-10 noiembrie, la Teatrul „George Ciprian”

   Toate filmele sunt in versiunea lor originala si au subtitrare in limba romana.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Post a Comment

You don't have permission to register