Comunicat de presă: Program spectacole Teatrul Evreiesc de Stat 1 – 15 februarie
Miercuri, 1 februarie, ora 19.00 – MISS DAISY ȘI ȘOFERUL EI
Regia: Claudiu Goga; Distribuția: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mircea Dragoman
Sinopsis: După ce-a mai distrus o altă maşină nou nouţă, Miss Daisy, văduva unui fabricant evreu bogat, e forţată de fiul ei, Boolie, să renunţe la şofat. Boolie îi angajează un şofer negru, pe flegmaticul şi înţeleptul Hoke. La început, relaţiile dintre cei doi sunt tensionate, Miss Daisy având întreaga aroganţă a poziţiei ei sociale, o serie de prejudecăţi, precum şi o limbă ascuţită. Dar, cu timpul, confruntându-se şi cu problemele segregării şi antisemitismului, situaţia se schimbă, iar cei doi se apropie unul de altul… Ce faci dacă o simplă plimbare cu maşina la supermarket-ul Piggly Wiggly devine o oglindă a drumului tău prin viaţă? Şi ce te faci dacă, într-o zi, prin într-un ambuteiaj provocat de un act terorist, descoperi că cea mai dificilă şi surprinzătoare persoană din viaţa ta eşti chiar tu? ”Cam despre asta-i vorba”, cum ar zice Hoke Colburn, şoferul domnişoarei Daisy. Dincolo de o poveste poetică şi comică despre prietenie şi toleranţă, spectacolul este, pe de-o parte, un eseu (pe alocuri crud) despre ceea ce Tolstoi numea ”marea surpriză a vieţii”, bătrâneţea, iar pe de altă parte, o meditaţie asupra călătoriei noastre prin viaţă, o călătorie dificilă şi imprevizibilă până la capăt pentru că, nu-i aşa, viaţa e cea care nu are limite, nu moartea”.
Joi, 2 februarie, ora 19.00 – VARȘOVIA: GHID TURISTIC
Regia: Eugen Gyemant; Distribuția: Maia Morgenstern, Claudiu Istodor, Natalie Ester, Rudi Rosenfeld, Viorica Bantaș
”O mamă şi fiul ei călătoresc spre Varşovia, pentru a încerca să obţină o clădire care a aparţinut familiei lor înainte de cel de-al doilea război mondial. Călătoria lor dezvăluie conflictul între generaţii, relaţiile lor cu tatăl care a murit cu ani în urmă şi ”lecţia” Holocaustului, atât pentru generaţia care l-a trăit, dar şi pentru generaţia mai tânără, care a simţit această experienţă îngrozitoare în copilărie. Varşovia din piesă este doar o fabulă. Ar fi putut fi, la fel de bine, Bucureşti sau Budapesta. Varşovia este trecutul pe care părinţii noştri îl poartă cu ei. Un trecut dificil, pe care ei nu vor fi în stare să îl uite, şi totuşi un loc de care, surprinzător, le este dor.” (Hillel Mitelpunkt)
Vineri, 3 februarie, ora 19.00 – AMANTUL
Regia: Vlad Stănescu; Distribuția: Maia Morgenstern, Mircea Rusu
Sinopsis: ”La ce oră vine amantul tău?” e întrebarea-capcană în jurul căreia se dezvoltă acţiunea spectacolului ”Amantul”. Comedie ironică, dar şi dramă obraznică, de un erotism seducător, a cuplului adulterin care flirtează periculos. Într-un duel intens, pervers, sado-masochist, Sarah şi Richard derutează, scandalizează, spulberă prin fantezia jocurilor erotice convenţiile sociale, teatrale, asumându-şi subtil toate ambiguităţile create de violenţa dorinţei şi de paradoxala excitaţie produsă de trădare. Oare e posibil să-ţi îndeplineşti toate fanteziile fără să înnebuneşti?!
Sâmbătă, 4 februarie, ora 19.00 – MOTKE HOȚUL
Regia: Andrei Munteanu; Distribuția: Veaceslav Grosu, Geni Brenda, Mihai Ciucă, Cornel Ciupercescu, Marius Călugărița, Mirela Nicolau, Nicolae Botezatu, Lucia Maier, Arabela Neazi, Mihai Prejban, Viorel Manole, Nicolae Călugărița, Darius Daradici, Dorina Păunescu, Luana Stoica, Anka Levana, Natalie Ester, Monia Pricopi, Viorica Bantaș, Cristina Cîrcei, Mircea Dragoman
Sinopsis: Recunoscută drept una dintre cele mai cunoscute piese din creația lui Shalom Ash, alături de ”Dumnezeul Răzbunării”, se înscrie în lista pieselor incomode din dramaturgia evreiască. Acțiunea piesei este dezvoltată în jurul unui personaj controversat, plin de contradicții interioare, dornic de parvenire, crud și pasional – Motke. Alături de el, autorul conturează în culori tari și lumea care a născut un astfel personaj: hoți, prostituate, proxeneți. Visul lui Motke este să se rupă cu orice preț din cloaca care l-a creat, dar trecutul său se întoarce contra lui însuși.
Duminică, 5 februarie, ora 19.00 – BLAZONUL
Regia: Andrei Munteanu; Distribuția: Nicolae Călugăriţa, Arabela Neazi, Veaceslav Grosu, Mihai Ciucă, Luana Stoica, Mirela Nicolau, Ecaterina Ţugulea, Anka Levana / Iolanda Covaci, Viorica Bantaş, Viorel Manole, Mircea Dragoman
Sinopsis: Cei din urmă membri ai clanului Groislik, prinşi într-un trecut de care, în fapt, au fost deposedaţi, se văd aruncaţi în groapa de gunoi a Istoriei, triesc din amintiri şi sunt cuprinşi de o melancolie întunecată. Instinctul de supravieţuire şi dorinţa de revenire în lumea din care au fost înlăturaţi determină un conflict acut şi dezumanizant între vechii şi mai noii membri ai familiei. Spectacolul este un elogiu adus sensibilităţii umane şi demonstraţia subtilă a unui paradox: alegeri ce par bune, dar se dovedesc apoi erori fatale. O piesă evreiască, în esenţă, de factură cehoviană…
Marți, 7 februarie, ora 19.00 – BĂIATUL DIN BROOKLYN
Regia: Cristi Juncu; Distribuția: Tudor Istodor, Andrei Finți, Marius Călugărița, Raluca Aprodu, Mihaela Velicu, Natalie Ester, Cezar Grumăzescu
Sinopsis: Un romancier are în sfârşit succes cu romanul său autobiografic, dar exact când cariera lui e pe val, căsătoria, prietenii şi sănătatea tatălui său intră vertiginos în declin. ”Brooklyn Boy” prezintă cariera scriitorului Eric Weiss, al cărui roman autobiografic devine bestseller, în timp ce viața sa personală e compromisă. Soţia îl părăseşte, tatăl bolnav este internat în spital, prietenul lui din copilărie crede că l-a trădat. O privire amuzantă și emoţionantă asupra familiei, prietenilor şi a succesului. O piesă inteligentă, provocatoare, care atinge resorturile intime ale fiecăruia, demonstrând ştiinţa dramaturgului american în a descifra psihologia relaţiilor.
Joi, 9 februarie, ora 19.00 – TEIBALE ȘI DEMONUL EI
Regia: Szabó K. István; Distribuția: Alexandra Fasolă, Mircea Dragoman, Geni Brenda, Veaceslav Grosu, Cornel Ciupercescu, Viorel Manole, Nicolae Botezatu
Sinopsis: Pornind de la mentalităţile magice, Isaac Bashevis Singer ne propune o viziune modernă despre cel mai temut dintre demoni: demonul interior al fiinţei umane, cel care relevă abisurile inconştientului, o forţă tainică, irepresibilă, care naşte dragoste şi ură, fascinaţie şi repulsie, împingând trăirile către încălcarea tabuurilor şi o răzvrătire ce poate duce la nebunie şi moarte. O poveste dramatică în care spiritualitatea şi sexualitatea intră în coliziune, o poveste despre cruzimea convenţiilor şi puterea milei, care în cele din urmă triumfă.
Vineri, 10 februarie, ora 19.00 – CARRE DE AȘI… CU VALET!
Regia: Harry Eliad; Distribuția: Veaceslav Grosu, Geni Brenda, Mihai Ciucă, Viorica Bantaș, Cornel Ciupercescu, Natalie Ester, Nicolae Călugăriţa, Neculai Predica, Arabela Neazi, Nicolae Botezatu, Viorel Manole
Sinopsis: Spectacolul prezintă avatarurile unui profesor de geografie care se dă drept băiat sărac, dar umblat prin lume, pentru a se angaja într-o familie din ”protipendada” politică şi, mai ales, financiară a Bucureștiului, unde atrage asupră-i simpatia tuturor, privirile languroase ale doamnei și amorul definitiv al fetei în casă.
Sâmbătă, 11 februarie, ora 19.00 – JANKA
Regia: Toma Enache; Distribuția: Maia Morgenstern
Sinopsis: Un spectacol impresionant și o temă impresionantă: ororile regimului nazist și drama trăită de milioanele de evrei care s-au confruntat cu ororile lagărelor de concentrare. ”Această piesă este o mărturisire, un document de viaţă tulburător, un act de respect față de drama acelor oameni, un act de reconstituire foarte important, un strigăt venit din altă lume către cei care au rămas și către memoria noastră care se șterge.” (Maia Morgenstern)
Duminică, 12 februarie, ora 19.00 – KARPILEVSKI
Regia: Ștefan Iordănescu; Distribuția: Andrei Finți, Roxana Guttman, Monia Pricopi, Natalie Ester, Mircea Dragoman, Anka Levana, Marius Călugărița, Mircea Drîmbăreanu, Mihai Prejban, Viorel Manole, Cristina Cîrcei
Sinopsis: Aventurile unui dramaturg devin material excelent pentru farsă. Spectacolul este o farsă despre un mărunt politician evreu, poet de mâna a treia, care moare în braţele unei prostituate. Îngerul Gabriel şi Satana îl apără şi îl persecută postum. Pentru a-i rezolva cazul, Dumnezeu îl înzestrează pe Abraham Karpilevski cu talent şi-l trimite înapoi pe pământ pentru a scrie o piesă şi a o monta pe Broadway. Rezultă o privire satirică asupra politicii, culturii şi teatrului contemporan. Procesul lui Karpilevski pe pământ valorifică o piesă bine scrisă, inteligentă, cu ecouri filosofice şi politice.