Program In Culise 23-29 februarie
Comunicat de presa
Marti, 23 Februarie, ora 20:00 – ORCHESTRA TITANIC
de Hristo Boytchev, traducerea Diana Bulboaca
Cu: Alexandru Banciu, Paul Alexandru, Stefan Nistor, Maria Popovici, Alexandru Minculescu
Video mapping: Daniel Ionescu; Regia si scenografia: Florin Fratila
Bilet: 30 lei
MOTTO: Iluzia este unul dintre cele mai puternice motivatii ale omului – ii da putere sa mearga mai departe.
O noua productie de top a Teatrului In Culise, Orchestra Titanic este, exact asa cum ii spune si autorul Hristo Boytchev, o comedie despre speranta. Un spectacol complet, unde teatrul se imbina cu tehnologia, proiectiile de video mapping adaugand un plus de prospetime montarii.
Scriitorul de origine bulgara este unul dintre cei mai apreciati dramaturgi contemporani, piesele acestuia fiind montate pe scenele din intreaga lume (in peste 40 de tari din cele cinci continente). Pe plan international, din distributia spectacolului a facut parte si actorul scotian John Hannah, pe care l-ati vazut in „Patru nunti si o inmormantare”, „Spartacus” sau „Mumia”.
Orchestra Titanic este un spectacol despre vis si speranta.
Povestea: Atunci cand Titanicul se scufunda, iar pasagerii se imbulzeau frenetic in barcile de salvare, orchestra de pe vas interpreta un ultim cantec: „Mai aproape de Dumnezeu”. Acest moment istoric il inspira pe Boytchev, care transforma povestea trupei intr-o metafora pentru viata si existenta umana, spunand ca inca de cand te nasti esti ocupat sa mori. Iar ca sa supravietuiesti acestei pedepse trebuie sa gasesti modalitatea prin care sa uiti de realitatea dura, sa-ti pastrezi calmul si sa mergi mai departe…
Orchestra Titanic spune povestea a patru cersetori care reusesc sa puna in aplicare cel mai mare truc al tuturor timpurilor. Dupa o viata traita pe un peron, asteptand un tren al schimbarii care nu mai vine si inecandu-si durerile in alcool, vagabonzii descopera un mare secret care le curma toate suferintele.
“Prima oara am luat contact cu acest text atunci cand mi-am dat lucrarea de licenta. Am castigat mai multe premii – pentru cel mai bun spectacol, pentru cel mai bun actori – si mi-a ramas in suflet experienta de pe scena. Asa ca aceasta a fost prima optine atunci cand mi-am propus sa regizez. Orchestra Titanic reprezinta un examen de maturitate al acestui grup de actori, care au deja sute de reprezentatii in spate. Mi-au depasit toate asteptarile, iar un astfel de spectacol ar confirma pe orice scena. Subiectul propus este fascinant – evadarea din propria-ti lume, din propria-ti capcana pe care mintea sau chiar viata insasi ti-o pune si te blocheaza intr-o asteptare teribila. Este un fel de enciclopedie plina cu aforisme, care aduna gandurile unor oameni politici celebri, filosofi sau psihologi si practic oricine vede spectacolul trebuie sa plece ingandurat acasa.” (Florin Fratila)
Miercuri, 24 Februarie, ora 20:00 – SCRISORI CATRE RITA – THE SHOW – comedie erotica
Dupa Stefan Caraman
Cu: Stefan Nistor, Andreea Stafie
Regia Cristian Bajora
Durata: 1h30
Bilet: 30 lei
Un spectacol aproape de stand-up comedy, fara scrupule, fara rusine, fara perdea, un show in care iţi vei regasi cele mai ascunse fantezii si ganduri, Scrisori catre Rita – The Show este un spectacol erotic, datorita minunatei prezenţe nud a Andreei Stafie, o comedie absoluta graţie lui Stefan Nistor care interpreteaza si povesteste cu sinceritate si lejeritate, cateodata filosofic si metafizic mulţumita excentricitaţii lui Stefan Caraman si o experienţa cultural speciala pentru care trebuie sa mulţumim regizorului Cristian Bajora care a avut curajul de a aduce acest roman pe scena.
Joi, 25 Februarie, ora 20:00 – BLACK FRIDAY LOVE – comedie romantica
Cu: Paul Alexandru, Ioana Chelmus, Florin Fratila, Andreea Stafie, Alex Vlad si Bianca Mateescu.
Regia: Cristian Bajora; Regia Tehnica: Bogdan Ionescu
Bilet: 30 lei
Esti in cautarea iubirii. Cum procedezi? Esti asteptat la supermarket cu noutati, oferte si reduceri la DRAGOSTE! Intr-o obisnuita zi de vineri, cand vei iesi sa-ti cumperi paine si lapte, iti vei izbi caruciorul de viitoare, actuale sau foste iubiri… In acelasi timp, intr-o realitate paralela, mai multe povesti de iubire se vor naste sau se vor stinge din aceleasi motive ordinare care te-au facut si pe tine sa iubesti sau sa urasti cu toata puterea. Black Friday Love vorbeste despre dragostea in vremea supermarketului, cand exista atatea posibilitati incat e mai usor sa arunci la gunoi decat sa repari ce-a iesit prost si s-o iei de la capat. Probabil singurul spectacol despre dragoste, care reuseste sa se lipseasca de siroposenii si sa-ti prezinte povesti de iubire reale, comice si dulci-amarui. O mostra de Broadway adusa in centrul Bucurestiului!
Vineri, 26 Februarie, ora 21:00 – STAND UP COMEDY
Cu Alexandru Minculescu, Maria Popovici, Florin Fratila, Alexandru Banciu
Durata: 1h30; Intrare 20 lei
Iti amintesti de Jim Carrey, Bill Cosby, George Carlin, Jerry Seinfeld, Dave Chapelle, Robin Williams, Eddie Murphy? Toti iti zdrangane-n minte cu zambetul pe buze si hohote de ras.
Mincu sau Alexandru Minculescu (dupa cum ii spun prietenii) este macho-ul grupului, acesta dominand scena prin glumele sale care surprind perfect esenta umorului masculin. Fiind genul nerdish, comicul acestuia se bazeaza pe asocieri fericite care-i surprind pe barbati atunci cand sunt la menstruatie sau pe smecherasii de cartier cand participa la un eveniment cultural.
A durut un pic atunci cand s-a urcat prima data pe scena, dar dupa aceea a inceput sa ii placa din ce in ce mai mult! Maria Popovici este prima doamna curajoasa a stand-up-ului romanesc, un simbol reprezentativ al umorului femeiesc. Incearcand sa faca dreptate si sa echilibreze balanta care atarna greu din cauza glumelor misogine ale colegilor de breasla, aceasta cucereste publicul printr-o serie de glume care izvorasc din adanca si inocenta judecata feminina. Castigatoare a primei editii a Open Mic Contest organizata de Club 99 din Bucuresti, Maria a demonstrat ca publicul de comedie tanjeste dupa glume cu parfum de femeie.
Florin Fratila e tipul simpatic de la serialul online de comedie 10lucruri. Actor sarmant cu succes la dame bine, Florin este un badass boy, un baiat de cartier nascut si crescut pe strazile din Bucuresti. Umorul sau se bazeaza pe infatisarea dura si pe detaliile biografice care-ti vor parea incredibile si amuzante in acelasi timp.
Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 – QUI EST MAHOMED
de Remi de Vos, traducerea: Anca Rotescu; Cu: Catalina Mustata, Cosmin Sofron; Regia: Theo Herghelegiu; Miscarea scenica: Andreea Duta
Coloana sonora: Calin Grigoriu; Multumiri scenografului Daniel Tita
Bilet: 30 lei
O comedie pe muchie de lacrima despre aparenta si esenta,n spectacol despre singuratate si disperare. O „excursie” in intimitatea cuplului modern, acaparat de cotidian si erodat de manipularea politica.
Paris, cu zece ani in urma. Sau cu cinci. Sau acum. Arabi versus sarbi, cu alte cuvinte musulmani versus ortodocsi. Dar ce fac francezii?
EA si EL sunt francezi normali. Un cuplu cu oarece vechime. Se intalnesc seara de seara acasa, in oaza de pace si afectiune care ar trebui sa fie caminul lor. Dar nu e. Razboiul de pe frontul casnic e cel putin la fel de feroce ca si cel de afara. Sa fie vreo legatura intre ele?
O comedie pe muchie de lacrima despre aparenta si esenta, scrisa de un autor in voga. Un spectacol despre singuratate si disperare. O parabola usturatoare a degradarii Europei, strivita de rasturnarile sociale din ultimii 10 ani. O „excursie” in intimitatea cuplului modern, acaparat de cotidian si erodat de manipularea politica.
Doua partituri actoricesti sustinute cu brio de Catalina Mustata si Cosmin Sofron.
Sambata, 27 Februarie, ora 21:30 – CUM SE DUCE TOTUL DRACU’
Dupa ”Crize” de Mihai Ignat; Cu: Ioana Chelmus, Florin Fratila
Durata: 1h; Bilet: 30 lei
Motto – “Love is like war, easy to begin, but very hard to stop.”
Pe langa lucrurile frumoase dintr-o relatie, viata in doi inseamna o adevarata lupta dusa pentru… nimic! Pentru ca si in cuplu te poti simti in competitie si-atunci scoti toate armele pentru a demonstra cine-i mai mare si mai tare in orgoliu. Probabil nu vom afla niciodata cine va castiga aceasta batalie a sexelor, dar spectacolul ”Cum se duce totul dracu’” iti va arata cum si unde se desfasoara adevaratul razboi de gherila. Un show plin de umor recomandat tuturor celor care au simtit sau inca simt fiorii dragostei – pentru ca e bine sa te bucuri de ceea ce ai, atunci cand ai! Carpe diem!
Bazat pe un text contemporan scris de Mihai Ignat, spectacolul ”Cum se duce totul dracu’” a fost creat integral de cei doi protagonisti – Loredana Cosovanu si Florin Fratila. Acestia se declara fascinati de subiectul dragostei ca un camp de lupta si promit un spectacol cu adevarat amuzant.
Duminica, 28 Februarie, ora 18:00 – POVESTI DESPRE TINE
Bazat pe volumul „92 de povesti cu carti” de Stefan Caraman
Cu: Gratiela Popa, Diana Dumbrava, Dana Roman, Cora Manole, Iulian Babulea, Ionut Gurgu, Mihai Badoi, Lavinia Dan
Regia: Cristian Bajora;
Durata: 1h10; Bilet: 30 lei
Un spectacol care doreste sa-ti reaminteasca de tine – despre spirit, ideal si vis.
Pe scena vietii tale vor intra 8 actori care jongleaza cu personajele colorate pentru a-si indeplini menirea: uneori un simplu paznic sau un artist neinteles, alteori o prostituata sau poate o prezentatoare de la TV – iti vor deschide pe rand ochii si-ti vor aduce mai aproape revelatia.
Un spectacol care se deruleaza precum un vis si face treceri bruste intre decoruri si oameni cu rol de guru, pe care ii intalnesti ca sa-ti schimbe viata. Povesti despre tine este despre intamplarile aparent banale, evenimentele marunte din viata oricaruia dintre noi, care se transforma in lectii si ofera constant si intrebari si raspunsuri.
Povesti despre tine este un spectacol despre frumusetea vietii.
Regretul, plictiseala, procrastinarea, anxietatea, singuratatea, suferinta, depresia, entuziasmul, emotia, afectiunea, empatia, iubirea, desavarsirea – spectacolul acesta le va scoate pe toate din tine, reamintindu-ti ca daca nu povestesti, mori. O pictura teatrala a tuturor trairilor contradictorii care te fac sa simti ca traiesti si esti viu. Cartile si-au pierdut valoarea in ochii multor cititori, insa povestile din interiorul lor nu vor muri niciodata.
Si acum gandeste-te putin… Cand ti-ai sunat ultima oara mama? De ce lucrezi intr-un loc pe care il urasti? Unde ti-au disparut toate visurile? Cum ai ajuns sa nu iti mai faci timp pentru tine? Ce iti doresti cu adevarat?
Si tu esti poveste, poate chiar povestea din cartile care inca nu s-au scris.
Luni, 29 Februarie, ora 20:00 – OMUL CU O SINGURA ARIPA
de Matei Visniec; Cu: Dana Roman, Cora Manole, Martina Voicu, Diana Simulescu, Cosmin Ferent, Dana Gherase, Dana Badiu, Dragos Simion, Bianca Durdui, Iulian Babulea, Bogdan Stroe, Natalia Russ, Diana Dumbrava, Sami Al Tawel, Larissa Sandulescu
Regia: Cristian Bajora
Intrarea libera.
Destinul poetic al unui om cu insusiri deosebite, imbracat in hainele teatrului burlesc, care delecteaza prin bogatia si culoarea personajelor sale.
Omul cu o singura aripa aduce pe scena 15 actori, care jongleaza cu peste 20 de roluri pentru a da viata unei povesti de viata iesita din comun. Intr-o lume a oamenilor fara aripi se naste un ”print” cu o aripa in locul bratului drept. Un om mereu aflat intre bine si rau, frumos si urat, geniu si mediocritate, maretie si insignifianta. Nu poate sa zboare, dar nu poate nici sa munceasca. Intr-o lume ”normala”, darul sau ceresc devine un dezavantaj in drumul desavarsirii.
Spectacolul vorbeste despre destinul singuratic al celor care nu se incadreaza in tiparele unei societati conformiste. Aerul meditativ si filosofic al piesei este ambalat intr-o forma savuroasa de spectacol care imbina comedia cu realitatea unei vieti traite altfel.
Omul cu o singura aripa este un spectacol despre oamenii diferiti, speciali.
Fascinatia acestei insusiri naturale deosebite trezeste interesul si simtul proprietatii in femei si politicieni deopotriva, care isi doresc sa se asocieze si sa profite de minunea omului-pasare. Cautat de politia franceza pentru a fi numit simbol national al Frantei ”purificate”, fiind tinta curiozitatilor bolnave ale lumii ”normale”, Omul cu o singura aripa nu-si gaseste locul nicaieri si cauta sa se ascunda. Ajunge astfel sa traiasca intr-un ghetou populat de boschetari, incercand sa-si aminteasca scopul caderii sale din cer. Totusi, cineva il cauta. Cineva care probabil ii cunoaste misiunea. Perechea lui.
Exista doua tipuri de oameni: unii stralucesc, iar altii nu. Iar Omul cu o singura aripa este un spectacol cu nuante misterioase care ridica problema scopului pe care il avem fiecare dintre noi in lume: despre urma pe care reusim sau nu sa o lasam prin existenta noastra, despre lumina pe care o avem sau nu, despre atasament si detasare, radacini sociale si marginalizare, diferenta si subiectivitate.
„Voi nu stiţi cum e sa ai o singura aripa. Nici macar tu, care te uiţi acum la mine compatimindu-ma. Ingerii rad de mine, iar eu ma pierd in rasetele lor fricos si mandru.”