Profesorul, de John Katzenbach. Un roman politist. Ba nu, unul psihologic. Ba chiar cu multa aventura.
Toate astea le avem in romanul Profesorul la un nivel de inalta clasa!

Peste 600 de pagini in care cititorul este prins intr-un vartej ametitor si palpitant de intrigi, actiuni detectiviste, psihopati si psihologi – toate intr-un amalgam de real, virtual si imaginar. O combinatie excelenta creata de romancierul John Katzenbach.
Talentul lui John Katzenbach este completat de propria sa experienta ca reporter pe langa tribunalele penale, asa incat pentru el, sursa de inspiratie este inepuizabila. Iar latura psihologica a personajelor – pozitive sau negative – este conturata cu maiestrie, meticulos.
Actiunea romanului Profesorul se desfasoara pe trei planuri distincte, dar cu stranse legaturi intre ele.
Ancheta politieneasca condusa de Terri Collins – cu plusurile si minusurile unui sistem al statului, cu implicatiile emotionale ale detectivului, cu viata sa personala si clasicele probleme profesionale si, mai ales, cu logica necesara unei anchete.
Jennifer este victima intregii actiuni – adolescenta rebela care, dupa mai multe “evadari” de acasa, dispare in mod misterios. Trauma ei psihica si fizica are stranse legaturi cu zona oculta a sexualitatii online, iar aici Katzenbach exploreaza cu maiestrie latura cea mai intunecata a deviatiilor comportamentale. Ne infatiseaza o lume bizara, secreta, greu accesibila “normalitatii”.
Al treilea plan – poate cel mai bogat – este ocupat de profesorul in psihologie Adrian Thomas. Aflat pe un traseu abrupt si ireversibil viata-boala incurabila-moarte, fara voia lui devine martor discret al disparitiei lui Jennifer. Isi propune ca ultim scop de atins gasirea ei, intersectandu-se cu ancheta oficiala. Halucinatiile (reale sau imaginare?!) motivate de afectiunea sa craniana il ajuta in cautarea adolescentei pe cai neconventionale. Constient de faptul ca nu mai are mult de trait, isi permite sa riste totul si sa faca din gasirea fetei un ultim scop in viata.
Personajele negative ale romanului sunt greu de descris. Ele nu sunt doar “rele”, sunt pur si simplu “altfel”, iar Katzenbach le contureaza cu talent, in cele mai mici amanunte, aproape cu afectiune.
Profesorul este un thriller captivant, un roman bine scris, complex ca actiune si desfasurare, cu surprize si rasturnari de situatie, si cu un final imprevizibil. Si exceptional!
“Putini autori de fictiune politista par sa patrunda in mintea unui criminal la fel de bine cum o face Katzenbach” – People