[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]U[/mkdf_dropcaps]na dintre cele mai cautate carti ale anului 2015 – a ajuns in mainile mele si ma bucur ca am inceput 2016 citind un roman minunat.
Scurt remember: Trilogia Millennium – cu Barbati care urasc femeile, Fata care s-a jucat cu focul si Castelul din nori s-a sfaramat – scrisa de Stieg Larsson si aparuta la noi in 2009, s-a bucurat de un real succes si nu doar la noi. In tarile nordice nicio carte in afara de biblie nu a inregistrat vanzari atat de mari ca aceasta trilogie. Din pacate, Stieg Larsson a murit la varsta de 50 de ani, la scurt timp dupa ce a predat manuscrisul sau editorului. La acea vreme existau zvonuri cum ca moartea sa n-ar fi fost tocmai fireasca, iar intentia scriitorului ar fi fost sa continue seria de aventuri din Millennium.
Si iata ca a aparut cea de-a patra carte a acestei serii, scrisa de David Lagercrantz. Am inceput citirea ei cu prejudecata ca „sigur” e o scriere mai slaba decat primele trei. Alt autor, alt stil, alta gandire…
Surpriza! Prizoniera in panza de paianjen mi s-a parut la fel de bine scrisa, pastrand atmosfera de mister, aventura si investigatie politista din scrierile precedente. Si in acest roman intalnim aceleasi personaje rebele, dar competente: jurnalistul Mikael Bromkvist si hacker-ita Lisbeth Salander. Aceiasi jurnalisti si politisti, insa alta aventura, alta intriga ce are la baza spionajul cibernetic. De data asta este implicat si NSA-ul american, plus cateva firme high-tech.
Cand un geniu IT din Suedia – Frans Balder – incearca sa revolutioneze lumea cibernetica cu un proiect exploziv, el este cautat de cele mai mari companii din lume. Iar cand Balder descopera brese de securitate si spionaj la cele mai inalte nivele incepe vanatoarea lui, sfarsita cu asasinarea. Martor ocular: copilul sau autist, August.
Ce se intampla cu August, cum si cat reuseste politia sa-l protejeze, cum se implica jurnalistul si hacker-ita in hatisul de intrigi, razbunari si tradari, aflati citind Prizoniera in panza de paianjen – un roman cu 534 de pagini pe care le savurezi cu sufletul la gura.
Si altii sunt incantati de acest roman:
„Salander si Bromkvist au fost recreati perfect de catre noul autor. Fanii acestui straniu cuplu al literaturii politiste de ultima ora nu vor fi dezamagiti” – New York Times
„Romanul lui Lagercrantz este un omagiu plin de afectiune adresat seriei originale Millennium” – The Guardian