Alexandra Wilker este Printesa gheturilor si chiar daca ea este personajul principal si in jurul ei se invarte toata actiunea, o gasim moarta din primele pagini ale romanului. Un roman politist scris cu maiestrie, meticulos si misterios. Atat de misterios, incat pana la finalul povestii nu exista nici cea mai vaga banuiala despre adevaratul criminal al Alexandrei. Sigur, pe parcursul cartii autoarea ne „indruma” cu banuielile spre diverse personaje mai mult sau mai putin indreptatite s-o ucida pe Alexandra, dar niciunul nu e vinovat de nemiloasa fapta.
Numai Erica Falck – prietena din copilarie a Alexandrei, si politistul Patrik Hedstrom isi doresc sa afle cine-i asasinul – ea, din motive personale, el, din motive profesionale. Dar toate personajele intalnite in acest roman sunt autentice, ne sunt descrise complex, autoarea executand un minunat slalom psihologic.
Asa am aflat (putin surprinsa) ca si in Suedia, chiar si intr-un mediu social evoluat ca al acestei tari, oamenii sunt pestriti ca peste tot: barfitori, invidiosi, iscoditori, profitori, viciosi, nemultumiti, secretosi, lenesi, saraci, conventionali, mincinosi, sentimentali, generosi, buni sau…nebuni. Am aflat ca secretele, oricat de adanc pastrate ar fi, razbesc la suprafata cunoasterii chiar si dupa zeci de ani, iar faptele abominabile nu raman nepedepsite.
Actiunea romanului se petrece in Fjallbacka – comunitate rurala, locul unde „nu erai niciodata singur, ceea ce putea fi atat bine, cat si rau. Oamenilor le pasa de vecinii si semenii lor si nu ii scapau din ochi. Uneori se mergea prea departe…”.
Camilla Lackberg – supranumita si „Agatha Cristie a Suediei” este scriitoarea care il concureaza pe Stieg Larsson – amandoi niste maestri ai genului politist. Ea povesteste cum isi scrie cartile: ’’Mai intai am in minte imagini, apoi povestile incep sa ia contur din acele imagini. Tot ce scriu vizualizez in minte, vad povestea, iar povestea se invarte in capul meu 24 de ore din 24.”
Iar despre Printesa gheturilor, romanul de debut al scriitoarei, The Literary Review titreaza: „O carte care iti da fiori pe sira spinarii, lucida, glaciala, ca si mediul pe care il descrie.’’
Printesa gheturilor este un roman politist reusit, captivant, pe care odata inceput, greu il mai lasi din mana.