[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”green” background_color=””]V[/mkdf_dropcaps]-ati gandit vreodata despre ce vorbesc plantele? Desi acest gand pare putin amuzant, trebuie sa nu uitam faptul ca natura este un univers fascinant, fiecare componenta a ecosistemului are rolul ei. Astfel, indiferent ca vorbim despre insecte, plante sau animale, fiecare vietate, oricat de mica este vitala pentru buna desfasurare a ecosistemului.
Lumea plantelor este totusi putin mai tacuta si mai linistita comparativ cu lumea animalelor, sau chiar a insectelor. Exista plante carnivore (destul de inspaimantatoare, dupa parerea mea) sau plante care simt energia pozitiva dintr-un mediu, iar acest lucru se observa in abundenta cu care se dezolta. De aceea se spune ca daca ai plante de apartament trebuie sa le iubesti si sa ai in preajma lor o energie buna.
Studiile au aratat, insa, ca lumea plantelor este mult mai complexa si interesanta decat pare la prima vedere.
James Cahill, ecolog in cadrul Universitatii din Alberta, a identificat mai multe comportamente ale plantelor, despre care a vorbit in filmul documentar Despre ce vorbesc plantele. Cateva dintre ele sunt:
Daca simt ca sunt in pericol, plantele pot chema ajutoare
Cred ca suntem familiari cu mirosul acela placut de iarba proaspat taiata, dar poate nu stim faptul ca acel miros este un mecanism de aparare dezvoltat de plante, atunci cand simt ca in preajma sunt posibili pradatori. Rolul mirosului este acela de a atrage insectele potrivite, care pot indeparta pradatorii.
Plantele “trag cu urechea”
Cu aceasta idee in minte, cu siguranta am putea scrie un scenariu amuzant pentru urmatorul film Universal cu “Viata secreta a plantelor”. Analizele pe teren au aratat faptul ca plantele pot simti semnalele chimice transmise de vecinii lor, atunci cand sunt in pericol si ii pot ajuta prin eliberarea unor substante specifice.
Plantele si-au dezvoltat mecanismele necesare care le ajuta sa isi apere teritoriul
Acest tip de comportament este interesant, intrucat este asemanator cu cel al animalelor. De exemplu, Centaurea dealbata sau popular la noi Floarea Graului, este o specie invaziva, nativa in Europa de Est, ale carei radacini secreta substante care ajuta planta sa absoarba mai multi nutrienti din sol, dar in acelasi timp ucide si iarba din vecinatate. Prin urmare, Floarea Graului se poate extinde pe un teritoriu foarte mare.
-
Plantele pot comunica cu mamifere
Cum? va intrebati? Cel mai bun exemplu este planta carnivora, pe numele ei Nepenthes hemsleyan, care si-a dezvoltat un sistem unic prin care poate intercepta comunicarea dintre liliecii, atragandu-i catre ea.
Alte studii au scos la iveala faptul ca si ciupercile joaca un rol important in lumea plantelor. Si nu, nu vorbim despre ciupercile pe care le vedem la suprafata, ci despre sistemul acestora din subteran. In pamant, ciupercile dezvolta un sistem complex alcatuit din miceliu. Pe scurt, ne putem imagina, o retea subterana de fire care face legatura dintre plante (ca un fel de retea de drumuri, sau si mai comun, asemanatoare internetului). Prin intermediul acestor fire, plantele pot comunica intre ele, pot imparti nutrienti sau pot transmite substante chimice pentru a-si apara vecinii de pradatori. Renumitul film Avatar, desi transpus intr-o sfera SF, subliniaza aceasta abilitate interesanta a plantelor de a crea conexiuni puternice cu alte vietati.
Analizele si studiile in acest domeniu sunt intr-o continua dezvoltare si cu siguranta va fi interesant sa vedem ce alte descoperiri mai fac oamenii de stiinta, intrucat, mediul inconjurator este plin de surprize, iar ceea ce se intampla la nivel microscopic este cu adevarat fascinant.
surse:
http://www.bbc.com/earth/story/20141111-plants-have-a-hidden-internet
http://mentalfloss.com/article/66302/5-ways-plants-communicate