Dios era marele preot supreme al unei religii nationale care fermentase, si despise, si fiersese mai mult de sapte mii de ani si care nu arunca niciodata un zeu, caci s-ar fi putut dovedi de folos. Stia ca o multime de lucruri reciproc-contradictorii erau cu toatele adevarate. Daca nu ar fi fost, atunci ritualul si credinta nu ar fi insemnat nimic, si daca acestea nu ar fi fost nimic, atunci lumea nu ar fi existat. Datorita acestui fel de a gandi, protii din Djel puteau lasa loc in minte unei colectii atat de mari de idei, incat ar fi facut si pe un mechanic cuantic sa se dea batut si sa predea trusa de scule.
Piramide este a saptea carte din seria Lumea Disc si prezinta intr-un mod amuzant si unic, specific lui Terry Pratchett, problemele cu care se confrunta un rege nou cu o mentalitate moderna, intr-un regat ingropat in traditii.
Teppic este trimis de tatal sau, faraonul tinutului piramidelor, Djelybaby, sa studieze arta asasinilor in orasul modern Ankh-Morpork. La numai o zi de la absolventa, faraonul moare si Teppic este nevoit sa se intoarca si sa guverneze un regat pe care nu si l-a dorit. Acesta se trezeste singur in fata luptei cu traditia, pe care marele preot suprem Dios o impune si realizeaza usor, usor ca este prizonier in propriul regat.
Raposatul Rege Teppcymon al XXVII-lea, realizeaza la randul sau ca singurul lucru pe care constructia piramidelor il face este sa ii condamne pe fostii faraoni la o eternitate inchisi in piramida lor, in loc sa poata explora lumea dupa bunul plac.
Credinta si insistentele lui Dios duc la constructia celei mai mari piramide construite pana atunci pe malul Djelului, insa dorinta preotului suprem de a fi terminata cat mai repede produce o descarcare energetica care disturba spatiul temporal.
Astfel, credintele tuturor prind viata si regatul devine o scena de lupta intre zeitati imense, fosti faraoni, acum mumii, care se revolta impotriva preotimii si gloata de preoti care incearca sa isi impuna forta. Teppic isi asuma rezolvarea acestei situatii si pleaca impreuna cu cel mai mare matematician al regatului, camila pe nume Nenorocitule, in cautarea unei solutii in regatele vecine.
Piramide este o satira savuroasa pe tema religiei traditionale, a dorintei clerului de a se opune schimbarii si a efectelor oribile ale fastuozitatii oamenilor, care vor dori mereu mai mult, intr-un timp cat mai scurt, indifferent de consecinte.
Credinta este o forta. Una slaba, in comparative cu gravitatia; cand se ajunge la mutat muntii din loc, gravitatia invinge intotdeauna.