Editura Herald si Libraria Carturesti Verona (Ceainaria Carturesti Verona – Str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15) au placerea de a va invita joi, 14 iunie 2018, ora 18.30 la un eveniment deosebit, Pe urmele vechilor manuscrise – Cautari spirituale înainte si dupa aparitia crestinismului.
- De ce Cartea întelepciunii lui Solomon s-a bucurat multa vreme de reputatia de a ocupa un loc special printre cele sapte carti sapientiale din Septuaginta?
- Ce înseamna si ce reprezinta Pistis Sophia?
- În ce consta relevanta spirituala a celebrelor manuscrise de la Marea Moarta?
- Ce reprezinta Evanghelia dupa Toma?
- De ce este Cartea lui Enoh, în anumite privinte, cea mai de seama opera apocaliptica din afara Scripturilor canonice?
Va invitam, asadar, la o seara speciala pe care ne-o dorim ca o calatorie în timp în cautarea vechilor manuscrise din Tara Sfânta si zona Orientului Apropiat. Vom discuta despre Evanghelia dupa Toma, Cartea lui Enoh, despre Pistis Sophia si Cartea întelepciunii lui Solomon, Despre Gnoza si gnosticism si Manuscrisele de la Marea Moarta alaturi de invitatii: profesorul Teodoru Ghiondea, consilier editorial al colectiilor Philosophia Perennis si Întelepciunea inimii si Mihai Lita, coordonatorul colectiei Manuscris de la Editura Herald.
Manuscrisele de la Marea Moarta acopera o gama larga de tematici, de la texte de rugaciune la reproduceri ale unor carti din Biblie (cum ar fi, de exemplu, Cartea lui Isaia), de la poezie mistica la îndemnuri morale.
În lumina acestor noi descoperiri, întreaga imagine a istoriei acelor locuri si timpuri se rescrie, uneori spectaculos, completându- ne imaginea despre o perioada importanta si efervescenta a trecutului spiritual al omenirii.
Evanghelia dupa Toma de Henri-Charles Puech a facut senzatie de îndata ce existenta sa a fost adusa la cunostinta publicului. Este o culegere de 114 logia sau „Rostiri” pe care Iisus le-ar fi adresat discipolului sau Toma si pe care acesta le-a pastrat secrete. Aceste „Cuvinte” atribuite lui Iisus au circulat îndeosebi în mediile gnostice si maniheene. Unele se aseamana foarte bine cu enunturi din Noul Testament; altele, necunoscute, dezvaluie numeroase doctrine esoterice si teme gnostice. Analizând în profunzime tot acest curent de gândire, H.Ch. Puech ne ofera o interpretare sistematica de o mare complexitate si bogatie.
Pistis Sophia este un text descoperit la sfârsitul secolului al XVIII-lea, într-o colectie particulara (cea a medicului Anthony Askew), datând din secolele III-IV d.Hr., folosit ca text sacru de catre unele comunitati gnostice din Egipt. Termenul „gnostic” se refera la anumite învataturi tainice date, se presupune, de catre Iisus ucenicilor sai, în acest caz, pe parcursul a unsprezece ani dupa Învierea Sa.
Cartea lui Enoh, scrisa probabil în sec. II sau I î.Hr. si descoperita în Etiopia, în 1773, este una dintre cele mai vechi marturii mistice existente si cel mai important text al corpusului pseudoepigrafic biblic. Pomenita în Zohar si în Epistola Sf. Iuda, cartea aceasta a exercitat o puternica influenta asupra gânditorilor evrei si crestini, inclusiv asupra autorilor Noului Testament. Teme familiare, precum introducerea raului în lume de catre „îngerii cazuti”, epoca mesianica, Noul Ierusalim, Învierea si Judecata de Apoi sunt numai câteva dintre ele.
Cartea Intelepciunii lui Solomon s-a bucurat mult timp de reputatia de a fi cea mai atractiva si mai interesanta carte din corpusul apocrif. Atât gândirea, cât si expresia se situeaza la un nivel înalt; cugetarea este a unui scriitor patruns de un puternic spirit religios, unul care a simtit apasarea si tulburarea vietii si a suferintei si care totusi a rezistat ispitei de a abandona – asa cum au facut multi dintre coreligionarii sai – credinta sa ancestrala într-un Dumnezeu al dreptatii.
Despre gnoza si gnosticism de Henri-Charles Puech. Gnoza este asadar «cunoasterea» a ceva (a lui Dumnezeu sau a unei proprietati a lui Dumnezeu), cunoastere care, odata ce a fost data, este imediata si absoluta, transcendenta fata de simpla credinta (pistis), cunoastere a Vietii si a Luminii si care este ea însati Viata si Lumina – într‑un cuvânt, cunoastere care este viziune, revelatie si har, harisma (charisma), adevar absolut înteles printr‑un act mistic sau încredintat de un hieros logos, scriere sacra sau initiere în misterii.
Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).
Intrarea este LIBERA în limita locurilor disponibile.