Vederea este unul dintre cele cinci simțuri care ne ajută să obținem informații despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Vedem cu ajutorul ochilor, care sunt organe ce primesc lumină și imagini, pe care le treansformă în impulsuri electrice pe care creierul nostru le poate înțelege.
Cum vedem?
Când vedem ceva, ceea ce vedem, de fapt, este lumină reflectată. Razele de lumină ricoșează din obiecte și sunt captate de ochii noștri.
Pupilele noastre uimitoare
Pupila și irisul:
Ochii sunt organe uimitoare și complexe. Pentru ca noi să putem vedea, lumina intră în ochi printr-un punct negru din mijlocul ochiului, care este de fapt o gaură, numită pupilă. Pupila își poate schimba mărimea cu ajutorul unei părți colorate din împrejurul ei – un mușchi numit iris. Prin închiderea și deschiderea pupilei, irisul poate controla cantitatea de lumină care intră în ochi. Dacă lumina este prea strălucitoare, pupila se va micșora pentru a limita cantitatea de lumină care intră și pentru a proteja ochiul. Dacă este întuneric, irisul va deschide pupila pentru ca mai multă lumină să intre în ochi.
Retina:
Odată ce lumina ajunge în ochiul nostru, aceasta trece prin fluide și „aterizează” pe retină, în spatele ochiului. Retina transformă razele de lumină în semnale pe care creierul nostru le poate înțelege și descifra. Retina folosește celule fotosensibile numite bastonașe și conuri, pentru a permite să vedem. Bastonașele sunt extra sensibile la lumină și ne ajută să vedem când e întunecat. Conurile ne ajută să vedem culorile. Există trei tipuri de conuri, fiecare ajutându-ne să vedem o culoare diferită a luminii: roșu, verde și albastru.
Focalizare:
Pentru ca lumina să fie focalizată pe retină, ochiul nostru are lentile. Creierul trimite semnale de reacție către mușchii din jurul lentilelor pentru a le spune cum să focalizeze lumina. La fel cum funcționează o cameră foto sau un microscop, atunci când ajustăm lentilele aducem imaginea în focus, o facem clară. Când lentilele și mușchii nu pot focaliza lumina cum trebuie, ajungem să ne punem ochelari sau lentile de contact, care să ne ajute ochii.
Către creier:
Bastonașele și conurile retinei preschimbă lumina în semnale electrice trimise către creierul nostru. Nervul optic este cel care duce aceste semnale către creier. Creierul ajută de asemenea la controlarea ochiului pentru ca acesta să își păstreze focusul și unde să se uite. Ambii ochi se mișcă în același timp cu viteză și precizie, pentru a ne permite să vedem, cu ajutorul creierului.
De ce doi ochi?
Cu doi ochi, creierul nostru primește două imagini puțin diferite din unghiuri diferite. Deși noi „vedem” o singură imagine, creierul folosește aceste două imagini pentru a ne oferi informații despre cât de departe se află ceea ce vedem. Acest fenomen se numește percepție de adâncime.
Curiozități despre ochi
- Imaginea de pe retină este cu susul în jos față de imaginea reală. Creierul nostru știe asta și întoarce imaginea înapoi, altfel am fi foarte dezorientați!
- Corneea este un strat transparent situat în fața ochiului, pentru a-l proteja.
- Avem un unghi mort, acolo unde nervul optic se conectează cu retina.
- Lacrimile ajută la păstrarea ochiului curat, dar oamenii de știință încă nu și-au dat seama de ce plângem când suntem supărați.
- O persoană, în medie, clipește de 15 ori pe minut.
- Aproximativ 8% dintre bărbați sunt daltoniști. Mai puțin de 1% dintre femei au daltonism.