[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]D[/mkdf_dropcaps]eseori se intampla sa fii in cautarea unei carti ceva mai permisive care sa nu presupuna prea mult efort din partea ta in ceea ce priveste concentrarea, in special pe anumite aspecte mai profunde ale cartii. Cititul in metrou, in mijloacele de transport sau in pauza de masa nu-ti ofera tocmai un cadru “ambiental” cu prea multa liniste, iar daca vrei totusi sa-ti fructifici timpul cumva, ai putea incerca: Oamenii fericiti citesc si beau cafea.
Oamenii fericiti citesc si beau cafea este scrisa intr-o maniera simpla, cu o poveste ampla si convingatoare, deloc pretentioasa, completata de mici accente de umor, care surprinde povestea lui Diane ce incepe intr-un mod brutal cu un eveniment nefast. Aflata intr-un colaps emotional, aceasta reuseste sa evadeze datorita unei mai vechi dorinte a sotului care o impinge spre o alta viata. O intalnire neasteptata ii da povestii o nota imprevizibila de mister si stimuleaza atat imaginatia cat si o dorinta incotrolabila de a ajunge la finele cartii.
Trairile interioare ale acestui personaj fac parte din contemporaneitate si surprind niste probleme viabile, cu care multi dintre noi se intalnesc si pentru care acestea pot reprezenta o piatra de incercare in decursul vietii. Intensitatea emotiilor si dorinta de a-si relua viata si de a merge mai departe, pentru cititor pot fi ca un stimulent, un preambul pentru a iesi dintr-o rutina tipica in care cu totii intram involuntar la un moment dat. In completarea tabloului de ansamblu, finalul este unul neasteptat si il primesti sub forma unui imbold, care te duce cu gandul la niste posibile, viitoare schimbari pe care le poti face in viata ta si care iti pot imbunatatii atat starea de spirit cat si trairile interioare.
In linii mari, cartea aceasta este fragmentata pe evenimente imprevizibile care iti transmit in subconstient faptul ca viata trebuie traita asa cum este ea, este ca un joc in care, daca mizezi, ai toate sansele sa-l castigi.