Pasiunea pasiunii. Sau pasiunea dusa la extrem. Sau o viata traita pentru a-ti urma pasiunea – cam asa s-ar defini in cateva cuvinte sumarul acestui roman.
Titlul este foarte potrivit si cu toate astea nu-ti dezvaluie nici pe departe minunata poveste a unui manuscris misterios si aventurile oamenilor care l-au atins.
Pana sa citesc acest roman n-am stiut ce este o hagáda – un manuscris despre povestea iesirii evreilor din Egipt, transpusa in texte si imagini si foarte pretuita de evrei de-a lungul timpului.
Geraldine Brooks a lasat in plan secundar continutul hagádei si a impletit povestea oamenilor care au scris-o, au ascuns-o si au transmis-o in secret altor generatii. Pentru ca in Evul Mediu hagáda era interzisa. Considerata ca fiind o carte religioasa a evreilor, hagáda a fost “vanata” odata cu ei.
Toate astea ne sunt relevate de personajul Hanna Heath – experta in conservarea si restaurarea manuscriselor vechi. Solicitata fiind de un muzeu din Sarajevo, Hanna restaureaza hagáda si in acelasi timp incearca sa afle peripetiile prin care a trecut manuscrisul din secolul al XV lea. Descopera astfel ca hagáda a traversat secole intregi de exil si razboaie, supravietuind bombardamentelor, Inchizitiei, fascismului si recentelor lupte din Balcani.
Este fascinant cum Hanna reuseste pe baza unor descoperiri microscopice – o aripa de insecta, cateva pete de vin, cristale de sare, un fir de par alb – sa creeze parcursul tumultuoasa al cartii si, mai ales, sa afle povestea oamenilor care au avut-o si care si-au riscat viata ca s-o salveze de la distrugere.
Aflam cate un pic din vietile oamenilor din spatele cartii, ceva mai mult din sacrificiile lor pentru a o pastra, ascunde, emotiile si motivatiile lor.
”O carte este, evident, mai mult decat suma materialelor care o compun. Este un artefact al mintii si mestesugului uman. Cei care bat aurul, cei care freaca pigmentii, tabacarii, scribii, legatorii sunt oamenii cu care ma simt cel mai bine. Si cateodata, cand e liniste, acestia imi vorbesc. Ma lasa sa le descopar intentiile si ma ajuta sa-mi fac treaba” – spune Hanna.
In Oamenii cartii cititorul e purtat intr-o aventura intelectuala, de la Convivencia spaniola la ruinele din Sarajevo, de la Inchizita venetiana pana in Australia de azi. Autoarea imbina cu maiestrie elementele de fictiune si faptele reale aflate din cercetarile istorice. Si aduce in prim-plan marturiile emotionante ale oamenilor de diferite religii care au protejat hagáda pentru valoarea ei artistica si culturala, daca nu pentru cea religioasa.
Geraldine Brooks ne ofera prin Oamenii cartii o lectura interesanta, placuta, cu o actiune palpitanta, dar descrisa cu mult calm. Scriitoarea de origine australiana a studiat la New York si a devenit corespondent de presa, calatorind in zonele de conflict din Orientul Mijlociu, Somalia si Bosnia. Acest roman a fost incununat cu premiile The Australian Book of the Year si The Australian Literary Fiction Book of the Year. Iar in 2006, Geraldine Brooks a primit premiul Pulitzer pentru romanul Domnul March