[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]Î[/mkdf_dropcaps]n lucrarea O singura scoala pentru toata lumea, Salman Khan, fondatorul Academiei Khan, prezinta o teza simpla: invatam cel mai bine atunci cand invatam activ si in ritmul nostru natural, stapanind complet fiecare competenta inainte de o incepe pe urmatoarea. Ceea ce-l diferentiaza pe Khan de majoritatea teoreticienilor pedagogi, in afara faptului ca are dreptate, este demersul acestuia de a-si oferi serviciile in mod gratuit, pe site-ul www.KhanAcademy.org, acolo unde poti gasi mii de video-uri instructive si lectii interactive. Milioade de oameni din intreaga lume folosesc aceste resurse.
Determinat de succesul imens de care se bucura, Salman Khan si-a propus un tel ambitios: „Educatie globala gratuita, pentru oricine, oriunde.”
„Filosofia mea in ceea ce priveste predarea era simpla si foarte persoanala. Mi-am propus sa predau asa cum mi-am dorit eu insumi sa mi se fi predat. Adica mi-am dorit sa impartasesc bucuria de a invata, acel fior care se naste din intelegerea unor chestiuni despre univers. Imi doream sa le transmit studentilor mei nu doar logica, ci si frumusetea stiintelor si a matematicii. Mai mult decat atat, am cautat o metoda care sa-i ajute, in aceeasi masura, pe copiii care se intalneau pentru prima oara cu un subiect, ca si pe adultii care doreau sa-si reimprospateze cunostintele; pentru elevii care se luptau cu temele si pentru persoanele mai in varsta care sperau sa-si mentina mintea activa si agila.
Ce voiam sa evit era acel proces chinuitor care se desfasura uneori in clasa – memorarea si folosirea unor formule gata digerate menite sa asigure o nota buna la urmatorul examen si nimic mai durabil sau mai profund. In schimb, eu imi doream sa-i ajut pe elevi sa perceapa conexiunile, legatura dintre o lectie si urmatoarea; sa le ascut simtul intuitiei, astfel incat simpla informatie, dobandita prin concepte succesive, sa se dezvolte intr-o stapanire perfecta a unei materii. Pe scurt, imi doream sa-i ajut sa-si recapete entuziasmul – participarea activa la procesul invatarii si bucuria care rezulta de aici – pe care programa standardizata parea sa-l anihileze uneori.” (p. 19)
La inceputul lecturii, Khan mentioneaza ca a inceput sa lucreze cu un singur elev: verisoara sa, Nadia. Insa abordarea sa a educatiei si metodele de a o livra prin intermediul video-urilor educationale au devenit extrem de populare in foarte scurt timp.
„Pana la jumatatea lui 2012, Khan Academy se dezvoltase peste puterile mele de a o gestiona. Aveam peste sase milioane de utilizatori unici pe luna […], numarul acestora crescand anual cu 400%. Fiecare video avea peste 140 de milioane de vizionari, iar cursantii rezolvasera mai mult de o jumatate de miliard de exercitii cu ajutorul software-ului nostru. Eu insumi am postat peste trei mii de lectii video […], acoperind toate subiectele, de la fizica la economie si biologie, de la chimie la Revolutia Franceza. […] Academia devenise cea mai populara platforma educationala din sfera internetului, descrisa de revista Forbes ca <<una dintre acele povesti de tipul cum-de-nu-s-a-gandit-nimeni-la-asta… [academie] care devine rapid cea mai influenta organizatie educationala din lume.>>” (p. 20)
In parte, cartea O singura scoala pentru toata lumea prezinta uluitoarea acceptare si dezvoltare a khanacademy.org si – mai mult de-atat, vorbeste despre ceea ce ne spune popularitatea acestui proiect despre lumea in care traim.
Oricine este interesat sa afle mai mult despre aceasta organizatie, locul ei in istoria educatiei si planurile sale in viitorul educatiei, trebuie sa citeasca O singura scoala pentru toata lumea. Sa regandim educatia.
Asa cum este promis in subtitlu, Khan intr-adevar reimagineaza educatia. Cartea O singura scoala pentru toata lumea este presarata cu idei profunde privitoare la educatie, aratand unde greseste actuala abordare a educatiei, de ce este gresita si ce recomanda Khan ca fiind o abordare corecta.
Pentru o abordare succinta si o elaborare minutioasa a tuturor acestor elemente si concepte revolutionare in invatamant, precum si pentru aflarea in detaliu a proceselor de invatare, recomand aceasta carte. Mai ales daca esti parinte! Vei descoperi in aceasta carte un tezaur de idei care imbunatatesc felul in care ne gandim la educatie, cum o cautam si cum abordam educatia.
____________________
Cartea O singura scoala pentru toata lumea. Sa regandim educatia ne-a fost oferita de editura Publica si poate fi achizitionata de aici.