Raftul cu idei
  • Literatura
    Leviatanul Hobbes recenzie carte

    Leviatanul lui Thomas Hobbes. O capodopera de filosofie politica.

    100 carti fundamentale - Vechiul Testament

    100 carti fundamentale: #2 Vechiul Testament – c. 1500 i.e.n.

    100 carti fundamentale - I CHING

    100 carti fundamentale: #1 I CHING c. 1500 i.e.n.

    Honore de Balzac - Mos Goriot - recenzie de carte

    Mos Goriot, de Honore de Balzac

    Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

    Crima si pedeapsa, F.M. Dostoievski. Varstele omului.

  • Recenzii
    • All
    • Carte
    • Film
    • Teatru
    Star Wars The Rise of Skywalker cronica de film

    The Rise of Skywalker – cronica de film

    Incepe cu DE CE Simon Sinek recenzie de carte

    Simon Sinek – Incepe cu DE CE. Recenzie de carte

    Padurea spanzuratilor, de Radu Afrim, cronica de teatru

    Padurea spanzuratilor, de Radu Afrim. v. 2.0 – cronica de teatru

    Micul rege Decembrie - Axel Hacke. Recenzie de carte

    Micul rege Decembrie – Axel Hacke. Recenzie de carte

    Trending Tags

    • Cafenea
      Coronavirus COVID-19 stiinta

      Istoria pandemiilor – coronavirus COVID-19

      Orheiul Vechi Moldova calatorii

      Puțin cunoscuta comoară a Moldovei – Orheiul Vechi

      pictura in acuarela

      Vrei să pictezi în acuarelă. Care sunt pensulele de care ai nevoie?

      Raftul cu idei Napoleon curiozitati istorice

      7 adevaruri despre Napoleon Bonaparte, pe care probabil ca nu le stiai

      stan lee omagiu raftul cu idei film benzi desenate marvel

      Stan Lee is dead. Long live Stan Lee!

    • Psihologie
      Nihilofobia – frica de nimic. Realitate si fictiune

      Nihilofobia – frica de nimic. Realitate si fictiune

      Fricile copilariei in viata de adult. Intunericul si alte fobii. Psihologie

      Fricile copilariei in viata de adult. Intunericul si alte fobii.

      Atacurile de panica si fobiile. Cum sa le stapanesti. Psihologie

      Atacurile de panica si fobiile. Cum sa le stapanesti.

      recenzie de carte - Gandire rapida gandire lenta. Daniel Kahneman

      Gandire rapida gandire lenta. Daniel Kahneman

    • Stiinta
      • All
      • Biologie
      • Chimie
      • Fizica
      Coronavirus COVID-19 stiinta

      Istoria pandemiilor – coronavirus COVID-19

      fizica stiinta educatie

      Matematică vectorială de bază

      stiinta fizica educatie

      Scalari și vectori

      biologie stiinta educatie

      Ochiul și vederea

    • Fotografie

      Jocuri de lumina si umbra in fotografia stradala a lui Dimitri Keungueu

      MINUNILE DIN CARPATI – UN TIMELAPSE SUPERB

      Minunile din Carpati – un timelapse superb al vajnicilor munti

      Copiii cosmarului - fotografie

      Copiii cosmarului

      Fotografie. Ramayana in fotografii

      Ramayana in fotografii – in cautarea spiritului antic

    • Raftul verde
      Ce s-ar intampla daca albinele ar disparea

      Ce s-ar intampla daca albinele ar disparea?

      Dezastre ecologice, in istorie. Si consecintele acestora.

      Dezastre ecologice, in istorie. Si consecintele acestora.

      Sculptura in lemn reciclat

      Uriasi prietenosi, ascunsi in padurile din Copenhaga

      comunicarea intre plante ecologie raftul verde

      Plantele trag cu urechea?

      Securitatea hranei in pericol. Mit sau certitudine

      Securitatea hranei in pericol. Mit sau certitudine?

      sprout eco

      Sprout. Creionul care ofera o noua viata atunci cand se termina

      Cele mai singuratice lucruri de pe pamant

      Cele mai singuratice lucruri de pe pamant

      copacii dorm studiu stiinta ecologie

      Copacii dorm? Aproape, spun cercetatorii

      À VÉLO AU CINÉMA – Pedaleaza spre cinema

      À VÉLO AU CINÉMA – Pedaleaza spre cinema

    • Personalitati
      edith piaf SOUS LE CIEL DE PARIS

      Sous le ciel de Paris. EDITH PIAF

      Alexei Mateevici – 100 de ani de la moarte

      Alexei Mateevici – 100 de ani de la moarte

      Bogdan al III-lea Musat

      Bogdan al III-lea Musat

      Parintele Sinesie

      Parintele Sinesie

    • Promotii si evenimente
      Tosca ONB Raftul cu idei opera

      TOSCA, cea mai puternică operă a lui Puccini, pe scena Operei Naționale București

      Nunta lui Figaro opera ONB Raftul cu idei

      NUNTA LUI FIGARO, în programul lunii decembrie pe scena Operei Naționale București

      magazinul de păpuși balet ONB Raftul cu idei

      MAGAZINUL DE PĂPUȘI, spectacol pentru copii cu ocazia sărbătorilor de iarnă pe scena Operei Naționale București

      Lacul Lebedelor balet ONB Raftul cu idei

      LACUL LEBEDELOR, cel mai vizionat balet al tuturor timpurilor, pe scena Operei Naționale București

    No Result
    View All Result
    • Literatura
      Leviatanul Hobbes recenzie carte

      Leviatanul lui Thomas Hobbes. O capodopera de filosofie politica.

      100 carti fundamentale - Vechiul Testament

      100 carti fundamentale: #2 Vechiul Testament – c. 1500 i.e.n.

      100 carti fundamentale - I CHING

      100 carti fundamentale: #1 I CHING c. 1500 i.e.n.

      Honore de Balzac - Mos Goriot - recenzie de carte

      Mos Goriot, de Honore de Balzac

      Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

      Crima si pedeapsa, F.M. Dostoievski. Varstele omului.

    • Recenzii
      • All
      • Carte
      • Film
      • Teatru
      Star Wars The Rise of Skywalker cronica de film

      The Rise of Skywalker – cronica de film

      Incepe cu DE CE Simon Sinek recenzie de carte

      Simon Sinek – Incepe cu DE CE. Recenzie de carte

      Padurea spanzuratilor, de Radu Afrim, cronica de teatru

      Padurea spanzuratilor, de Radu Afrim. v. 2.0 – cronica de teatru

      Micul rege Decembrie - Axel Hacke. Recenzie de carte

      Micul rege Decembrie – Axel Hacke. Recenzie de carte

      Trending Tags

      • Cafenea
        Coronavirus COVID-19 stiinta

        Istoria pandemiilor – coronavirus COVID-19

        Orheiul Vechi Moldova calatorii

        Puțin cunoscuta comoară a Moldovei – Orheiul Vechi

        pictura in acuarela

        Vrei să pictezi în acuarelă. Care sunt pensulele de care ai nevoie?

        Raftul cu idei Napoleon curiozitati istorice

        7 adevaruri despre Napoleon Bonaparte, pe care probabil ca nu le stiai

        stan lee omagiu raftul cu idei film benzi desenate marvel

        Stan Lee is dead. Long live Stan Lee!

      • Psihologie
        Nihilofobia – frica de nimic. Realitate si fictiune

        Nihilofobia – frica de nimic. Realitate si fictiune

        Fricile copilariei in viata de adult. Intunericul si alte fobii. Psihologie

        Fricile copilariei in viata de adult. Intunericul si alte fobii.

        Atacurile de panica si fobiile. Cum sa le stapanesti. Psihologie

        Atacurile de panica si fobiile. Cum sa le stapanesti.

        recenzie de carte - Gandire rapida gandire lenta. Daniel Kahneman

        Gandire rapida gandire lenta. Daniel Kahneman

      • Stiinta
        • All
        • Biologie
        • Chimie
        • Fizica
        Coronavirus COVID-19 stiinta

        Istoria pandemiilor – coronavirus COVID-19

        fizica stiinta educatie

        Matematică vectorială de bază

        stiinta fizica educatie

        Scalari și vectori

        biologie stiinta educatie

        Ochiul și vederea

      • Fotografie

        Jocuri de lumina si umbra in fotografia stradala a lui Dimitri Keungueu

        MINUNILE DIN CARPATI – UN TIMELAPSE SUPERB

        Minunile din Carpati – un timelapse superb al vajnicilor munti

        Copiii cosmarului - fotografie

        Copiii cosmarului

        Fotografie. Ramayana in fotografii

        Ramayana in fotografii – in cautarea spiritului antic

      • Raftul verde
        Ce s-ar intampla daca albinele ar disparea

        Ce s-ar intampla daca albinele ar disparea?

        Dezastre ecologice, in istorie. Si consecintele acestora.

        Dezastre ecologice, in istorie. Si consecintele acestora.

        Sculptura in lemn reciclat

        Uriasi prietenosi, ascunsi in padurile din Copenhaga

        comunicarea intre plante ecologie raftul verde

        Plantele trag cu urechea?

        Securitatea hranei in pericol. Mit sau certitudine

        Securitatea hranei in pericol. Mit sau certitudine?

        sprout eco

        Sprout. Creionul care ofera o noua viata atunci cand se termina

        Cele mai singuratice lucruri de pe pamant

        Cele mai singuratice lucruri de pe pamant

        copacii dorm studiu stiinta ecologie

        Copacii dorm? Aproape, spun cercetatorii

        À VÉLO AU CINÉMA – Pedaleaza spre cinema

        À VÉLO AU CINÉMA – Pedaleaza spre cinema

      • Personalitati
        edith piaf SOUS LE CIEL DE PARIS

        Sous le ciel de Paris. EDITH PIAF

        Alexei Mateevici – 100 de ani de la moarte

        Alexei Mateevici – 100 de ani de la moarte

        Bogdan al III-lea Musat

        Bogdan al III-lea Musat

        Parintele Sinesie

        Parintele Sinesie

      • Promotii si evenimente
        Tosca ONB Raftul cu idei opera

        TOSCA, cea mai puternică operă a lui Puccini, pe scena Operei Naționale București

        Nunta lui Figaro opera ONB Raftul cu idei

        NUNTA LUI FIGARO, în programul lunii decembrie pe scena Operei Naționale București

        magazinul de păpuși balet ONB Raftul cu idei

        MAGAZINUL DE PĂPUȘI, spectacol pentru copii cu ocazia sărbătorilor de iarnă pe scena Operei Naționale București

        Lacul Lebedelor balet ONB Raftul cu idei

        LACUL LEBEDELOR, cel mai vizionat balet al tuturor timpurilor, pe scena Operei Naționale București

      No Result
      View All Result
      Raftul cu idei
      No Result
      View All Result

      O scurta istorie a fabricarii berii (2)

      by Bianca Ilie
      31 mart., 2016
      in Cafenea
      0
      scurta istorie a fabricarii berii (2))
      0
      SHARES
      57
      VIEWS
      Share on FacebookShare on TwitterShare on Pinterest

         Prima parte a articolului poate fi citita aici.

      Inceputurile profesionalismului

         Profesionalism nu se refera numai la detinerea tehnologiei, dar si la dezvoltarea pietei si a brandurilor. Orasele construite in timpul Imperiului Roman fusesera abandonate treptat in timpul Evului Mediu Timpuriu. Totusi, dupa cruciade, cand comertul a fost reluat, orasele si-au recastigat functia de centre administrative. Cele mai multe orase si-au dobandit anumite libertati, printre care privilegiul fabricarii berii. Acesta a inclus dreptul de a acorda permise speciale si de a reglementa productia si distributia de bere. Daca la inceput orice cetatean putea produce bere, acest drept a fost oferit ulterior doar proprietarilor. Pe masura ce orasele cresteau, iar fabricarea berii devenea din ce in ce mai profitabila, mestesugarii au inceput sa se organizeze in corporatii care detineau si putere politica. Aparitia breslelor a constituit un indicator important pentru trecerea la un mod profesional de producere a berii. In secolul al XVI-lea aceste bresle existau deja in cele mai multe orase din Europa si ele au continuat sa isi exercite influenta in multe state pana in secolul al XIX-lea.

         Prima reprezentare grafica a unui berar profesionist dateaza din 1425 si il prezinta pe berarul Herttel alaturi de ustensilele sale. Un element interesant il reprezinta hexagrama desenata in partea de sus a imaginii. Acest simbol era asociat procesului de fabricare a berii si avea putine lucruri in comun cu hexagrama alchimistilor sau Steaua lui David.

      O scurta istorie a fabricarii berii (2)
      Berarul Herttel I sursa foto: pinterest.com/pin/384846730630563699/

         In secolul al XV-lea, in Europa Centrala si de Nord, avansul tehnologic a dus la aparitia unei mari varietati de tipuri de bere. Unele beri (ca cele din Hamburg) contineau o cantitate considerabila de faina din grau. Maltul era uscat in aer liber sau in cuptoare, ceea ce a dus la aparitia berilor „albe” si a celor „rosii”. Vasele de lemn si cele de otel au fost inlocuite de cazane de cupru cu capacitate de cateva mii de litri, fapt ce a dus la o crestere a calitatii, dar si a profitabilitatii.

         Catre sfarsitul secolului al XV-lea, conditiile pentru fabricarea si comercializarea berii s-au modificat dramatic. Aceste modificari au fost determinate de factori precum schimbarile climatice, cresterea populatiei, cresterea masei monetare, ce au determinat o inflatie accelerata. Consumul de carne a inceput sa scada considerabil iar cantitatea de paine consumata zilnic s-a dublat. In timp ce 1 l de bere asigura 400-800 calorii, 1 kg de paine asigura 2500 de calorii. Fabricarea berii a fost restrictionata prin legislatie iar graul a ramas singura cereala care putea fi utilizata. Cresterea pretului granelor i-a fortat pe berari sa restructureze si sa optimizeze procesul de fabricare.

         In secolul al XVI-lea, consumul de bere a crescut simtitor, situatie care s-a schimbat in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Razboiul de 30 de ani a zguduit puternic Europa Centrala, iar marile orase, centre comerciale importante pentru fabricarea berii, au fost lovite. In regiunile nordice din Europa Centrala, pretul materiilor prime a crescut la o rata mai mare decat pretul berii, fortandu-i, astfel, pe berari sa compromita calitatea. In aceste regiuni, consumul de bere a fost inlocuit de ceai si cafea. Pe de alta parte, in sudul regiunilor din Europa Centrala, in Boemia, Wurttemberg si Bavaria, costurile mai mici ale materiilor prime au permis mentinerea unei calitati constante a berii si, ca urmare, un consum constant al berii in randul populatiei.

         Afirmarea Imperiului Britanic ca putere maritima a insemnat, totodata, si raspandirea tehnicilor de fabricare a berii in intreaga lume, precum si industrializarea productiei de bere. Catre sfarsitul secolului al XVIII-lea, un numar de berarii comerciale importante au inceput sa isi concentreze activitatea in jurul Londrei. Toate schimbarile care au avut loc s-au aflat sub un singur nume: porter. Berea porter a dominat Imperiul Britanic timp de 100 de ani. Ea a invins in competitia cu ginul, ceaiul si cafeaua. John Bull cu un pahar de porter in mana, asa cum a fost reprezentat de Hogarth, a ajuns sa simbolizeze imaginea omului englez tipic.

      O scurta istorie a fabricarii berii (2)
      Beer Street by William Hogarth I sursa foto: wikiwand.com/en/Beer_Street_and_Gin_Lane

         Porter a fost prima bere pregatita, din punct de vedere tehnologic, pentru productia in masa la standardele de control contemporane. La mijlocul secolului al XIX-lea, berea porter a pierdut din popularitate. Berarii au inlocuit maltul inchis la culoare cu cel pal si au redus timpul de maturare.

         Londra a constituit baza pentru industrializarea berii. In 1784, Henry Goodwin si Samuel Whitbread au fost primii care au folosit un motor cu abur intr-o berarie. Carbunii erau folositi drept combustibil. Curand, tehnologia s-a raspandit in Scotia si Irlanda, precum si in alte regiuni ale Imperiului Britanic. In Irlanda, dezvoltarea industriei berii se leaga de numele Guinness.

         Incepand cu secolul al XVI-lea, un alt stat a devenit sinonim cu berea: Bavaria. Nimic nu exemplifica mai bine rolul acestui stat in reglementarea procesului de fabricare a berii decat Legea puritatii berii din 23 aprilie 1516. Ea a statuat o serie de standarde pentru productia de bere, a stabilit masuri administrative pentru a asigura aprovizionarea si calitatea berii. Cele mai importante sunt instructiunile referitoare la calitatea berii: folosirea exclusiva a maltului de orz, apa si hamei, fara adaugarea altor ierburi aromatice sau ingrediente anorganice. Totodata, interzicea fabricarea berii pe timp de vara. Legea permitea suficient spatiu pentru competitia dintre cele trei clase, burghezia, nobilimea si biserica, ce au permis mentinerea unei calitati constante. De Bavaria se asociaza numele berii lager, ce avea o proprietate unica: rezista pe timp de vara. Succesul acestei beri lager poate fi atribuit in mare parte berarilor francofoni care au popularizat aceasta bautura in Saxonia. In timpul industrializarii Germaniei, berea lager a jucat rolul pe care porter l-a avut in Londra in secolul al XVIII-lea.

         Catre sfarsitul secolului al XIX-lea, noi tipuri de bere au ajuns in voga, in special pilsen, o bere cu un gust puternic de malt.

         Secolele al XVIII-lea si al XIX-lea au fost dedicate in special implementarii principiilor stiintifice care au facilitat dezvoltarea unui echipament si a unor tehnologii adecvate. Cea mai importanta consecinta a acestor dezvoltari a reprezentat-o aceea ca fabricarea berii a devenit o disciplina stiintifica, dependenta de principiile din fizica si chimie. Catre finalul secolului al XIX-lea au fost infiintate primele institute de cercetare pentru fabricarea berii.

         In secolul al XX-lea, productia si consumul de bere se raspandisera deja in intreaga lume. In America, varietatea tipurilor de bere reflecta diversitatea culturala a imigrantilor sai. Situatia s-a schimbat dramatic in 1920, o data cu prohibitia alcoolului. Daca in 1916 in America existau 1243 de berarii, in 1933 ramasesera doar 31. Pe de alta parte, prohobitia a permis inovarea.

         Industrializarea a creat premisele pentru productia de bere in toata lumea. Preconditiile pentru fabricarea berii nu mai erau disponibilitatea maltului sau a cerealelor adecvate ori conditiile climatice favorabile, ci cererea si capitalul. Industrializarea productiei de bere a stat la bazele unei industrii globale.

         De indata ce omul a fost capabil sa lase in scris generatiilor viitoare experientele sale, el a inceput sa descrie modul de fabricare a berii, precum si bucuria asociata savurarii acestei bauturi. In ciuda numeroaselor incercari de a-l priva pe om de aceasta placere, respectul pentru bere a reusit sa ramana acelasi ca acum 10000 de ani.

      Bibliografie: Meussdoerffer, G. Franz. A Comprehensive History of Beer Brewing, Handbook of Brewing: Processes, Technology, Markets. Edited by H. M. Eßlinger, 2009.

      sursa cover photo: todayifoundout.com

      Tags: berea porterfabricarea beriiindustrializarea beriiistoria beriilegea puritatii beriiO scurta istorie a fabricarii berii

      Bianca Ilie

      Iubesc teatrul, cartea, filosofia, oamenii, locurile si lucrurile frumoase. Cred in cunoastere si activitate, ca modalitati de a pune lumea in miscare.

      Related Posts

      Coronavirus COVID-19 stiinta
      Biologie

      Istoria pandemiilor – coronavirus COVID-19

      19 mart., 2020
      Orheiul Vechi Moldova calatorii
      Cafenea

      Puțin cunoscuta comoară a Moldovei – Orheiul Vechi

      01 dec., 2019
      pictura in acuarela
      Cafenea

      Vrei să pictezi în acuarelă. Care sunt pensulele de care ai nevoie?

      01 oct., 2019
      Next Post
      Program In Culise 5 - 7 aprilie 2016

      Program In Culise 5 - 7 aprilie 2016

      Printesa gheturilor, de Camilla Lackberg. Recenzie de carte

      Printesa gheturilor, de Camilla Lackberg

      Averea Gutmeyer, de Alain Berenboom

      Lasă un răspuns Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Categorii

      • Biologie
      • Blog
      • Cafenea
      • Carte
      • Chimie
      • Featured
      • Film
      • Filozofie
      • Fizica
      • Fotografie
      • In Memoriam
      • Istorie literara
      • Literatura
      • Literatura universala
      • Personalitati
      • Profil de artist
      • Promotii si evenimente
      • Psihologie
      • Raftul verde
      • Recenzii
      • Stiinta
      • Teatru
      • Teorie si Definitii
      • Teste de cultura generala

      Subiecte

      ArCuB arta balet cronica de film cronica de teatru cronica teatru cultura editura Herald editura Nemira educatie evenimente culturale film fizica fotografie Fundatia Calea Victoriei In Culise istorie lansare carte literatura literatura universala ONB opera Opera Nationala Bucuresti personalitati pictura promotii si evenimente psihologie recenzie carte recenzie de carte recenzie film recenzie literatura recenzie teatru recenzii recenzii carti recenzii de carte recenzii literare spectacole teatru spectacol teatru stiinta teatru teatru Bucuresti teatrul Arte dell'Anima teatrul In Culise teatrul Nottara UNATC
      Facebook Youtube Instagram Twitter

      Articole recente

      • Istoria pandemiilor – coronavirus COVID-19
      • The Rise of Skywalker – cronica de film
      • TOSCA, cea mai puternică operă a lui Puccini, pe scena Operei Naționale București

      Categorii

      • Biologie
      • Blog
      • Cafenea
      • Carte
      • Chimie
      • Featured
      • Film
      • Filozofie
      • Fizica
      • Fotografie
      • In Memoriam
      • Istorie literara
      • Literatura
      • Literatura universala
      • Personalitati
      • Profil de artist
      • Promotii si evenimente
      • Psihologie
      • Raftul verde
      • Recenzii
      • Stiinta
      • Teatru
      • Teorie si Definitii
      • Teste de cultura generala

      © 2019 Raftul cu idei - website cultural - Parte a Your Educated Society YES.

      No Result
      View All Result
      • Literatura
        • Istorie literara
        • Literatura universala
        • Teorie si Definitii
      • Recenzii
        • Carte
        • Teatru
        • Film
      • Cafenea
      • Psihologie
      • Stiinta
        • Biologie
        • Chimie
        • Fizica
      • Fotografie
      • Raftul verde
      • Mai mult
        • Filozofie
        • Personalitati
        • Blog
        • Teste de cultura generala
        • Promotii si evenimente

      © 2019 Raftul cu idei - website cultural - Parte a Your Educated Society YES.

      Acest website foloseste cookies. Prin continuarea explorarii acestui website, sunteti de acord cu folosirea acestor cookies. Viziteaza Politica de confidentialitate.