De de trei ani, România participa la NOAPTEA IDEILOR, ale carei cuvinte cheie sunt „libera circulatie a ideilor”. În acest an se vor organiza zece evenimente în patru orase, pe tema „ FATA ÎN FATA CU PREZENTUL“ la Bucuresti, la Institutul Francez, la Universitatea din Bucureşti, la libraria Kyralina, la sediul OIF, la Ambasada Libanului; precum si în antenele Institutului Francez, în Cluj, Iasi si Timisoara.
În Bucuresti, vom sta „fata în fata” cu prezentul abordând problema din perspectiva informarii, a dezinformarii, a mass-mediei si a „informatiilor false”. Joi dupa-amiaza se va organiza, în parteneriat cu Universitatea din Bucuresti, o masa rotunda care va aduna profesori universitari, eseisti si jurnalisti pe tema „Viitorul mass-mediei în Europa”.
La Institutul Francez din bulevardul Dacia, mai multe asociatii vor anima ateliere de sensibilizare si de detectare a „informatiilor false”. Un joc (Escape Game) va fi de asemenea organizat la mediateca, cu scopul a alerta, într-un mod ludic, tânara generaţie privind ideile preconcepute din domeniul stiintei. În sala de cinema Elvire Popesco, un grup de experti (istoric, arhivist, regizor, fotograf, profesor universitar) vor discuta despre utilizarea si deturnarea arhivelor prin manipularea informatiilor. La libraria Kyralina, puteti participa la un karaoke literar, la biroul OIF, la o dezbatere cu elevii cu privire la Declaratia Universala a Drepturilor Omului, si în cele din urma la Ambasada Libanului, la o întâlnire despre „Implicarea tinerilor în societate”.
In tara: la Cluj-Napoca va fi organizata o dezbatere privind viitorul inteligentei digitale; la Iasi, despre amintire si uitare de la 1989 încoace. La Timisoara, dezbaterea se va concentra pe viitorul
Europei, şi va fi organizata pentru prima data „MICA NOAPTE A IDEILOR” cu ateliere pentru copiii între 4 şi 7 ani.
PROGRAM – 31.01.2019
La Institutul francez (Bd. Dacia, nr. 77):
16.00-22.00 – Mediateca si Atrium:
*** Escape Game – Împotriva prejudecatilor – credulitatea, inamicul dumneavoastra cel mai de seama! Asociind diferite discipline stiintifice si tehnici de investigatie, aceasta ancheta este o invitatie deschisa curiosilor de toate vârstele, de la mic la mare, pentru a trai o experienta originala si ludica.
Misiunea consta în a mobiliza spiritul de observatie, munca în echipa si spiritul critic pentru a deconstrui un val de prejudecati. Atelierul se va desfasura în limba franceza. Intrarea este libera, înscriere prealabila necesara, aici.
***Atelier de sensibilizare fata de utilizarea retelelor de socializare si detectarea de informatii false InfoxFake news. Moderatorul va explica cum pot fi detectate „informatiile false”, iar participantii vor produce „informatii false” pe baza unor teme propuse, urmând ca ulterior, acestia sa le poata decripta. Participantii vor schimba diferitele informatii produse, fiecare grupa urmând sa decripteze materialul celeilalte pe baza argumentarilor. Moderator: Mircea Toma, directorul asociatiei Active Watch. Atelierul se va desfasura în limba româna. Intrarea este libera, înscriere prealabila necesara, aici.
*** Asociatia Funky Citizens propune un atelier dedicat decriptarii propagandei bazat pe articole de presa din perioada comunista. Se va încerca identificarea practicilor si a mijloacelor de utilizare a propagandei, oferind cadrul potrivit pentru a discuta despre rolul pe care tinerii îl pot juca în contextul presei controlate. Atelierul se va desfasura atât în limba româna, cât si în limba franceza. Moderator: Elena Calistru, presedinta asociatiei Funky Citizens. Intrarea este libera, înscrierea prealabila necesara, aici.
*** Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP) va invita la un atelier care propune un exercitiu de gândire critica, structurat în doua parti. Prima parte se va desfasura sub forma unei discutii cuprinzând mai multe întrebari („Ce sunt stirile false?”, de exemplu). În a doua parte, atelierul va continua cu un exercitiu concret de argumentare si dezbatere, de sustinere a unui punct de vedere. Atelierul se va desfasura în limba româna. Intrarea este libera, înscriere prealabila necesara, aici.
19.30-21.30 – Sala Elvire Popesco:
*** Dezbatere „Fata în fata cu prezentul, care mai este rolul arhivelor?“
În era internetului, a tehnologiei cloud si a digitalizarii, cum folosim arhivele? Cum le conservam? La nivel european, demersurile legale privind dematerializarea arhivelor capata amploare pentru a facilita accesul publicului la documente administrative. Cui se adreseaza arhivele? Istoricilor? Cetatenilor? Într-o lume deschisa, în care internetul permite un acces cvasi-total si în care cetatenii
par sa doreasca progresiv mai multa transparenta, este de preferat sa deschidem mai repede si mai devreme anumite arhive? Care este natura arhivelor ? Ce anume poate fi calificat drept arhiva? Un document scris, un obiect, o poza? Încadrarea, absenta legendei, scenografia sunt doar câteva dintre elementele care pot orienta interpretarea unei imagini sau a unei fotografii, permitând, totodata, manipularea prin intermediul acesteia.
Dezbaterea va avea loc în franceza si româna, cu posibilitatea de traducere simultana în limba româna. Intrarea este libera, înscriere prealabila necesara, aici. Participanti: Vadim Ghirda, fotograf-reporter, Doru Liciu, membru al Departamentului pentru Arhive Diplomatice al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Silvia Marton, profesoara de stiinte Politice la Universitatea din Bucuresti, Maurice Vaïsse, profesor emerit în cadrul Centrului de Istorie al Institutului de Studii Politice din Paris (Sciences Po), Vanina Vignal, realizatoare de filme documentare pe baza arhivelor, programatoare a Festivalului One World Romania. Moderator : Mirela Nagât, jurnalist TVR.
Pe toata durata serii, food-truck-ul Burger Van se va afla în curtea Institutului si are doua propuneri noi în meniu «Popesco» si «Frenchie Burger».
La Universitatea Bucuresti (Facultatea de Drept, Sala Stoicescu, etajul 1)
17.00-19.00 – Masa-rotunda „Într-o epoca a instantaneitatii informatiei, ce viitor are mass-media în Europa?” Schimb de perspective între reprezentanti ai mediului universitar, lideri de opinie, reprezentanti institutionali, jurnalisti despre reprezentarea europeana si prezentarea problematicilor europene în discursurile instantelor media.
Participanti : Camelia Beciu, directoarea scolii doctorale a Facultatii de Jurnalism din cadrul Universitatii Bucuresti, Ion Bogdan Lefter, poet, eseist, analist politic, critic si istoric literar, Ovidiu Nahoi, redactor-sef al RFI România, Luciana Radut-Gaghi, conferentiar la Universitatea de la Cergy-Pontoise (LEMEL – L’Europe des médias en ligne).
Moderator : Balasz Barabas, corespondent Digi 24 la Budapesta.
La OIF (Organizatia Internationala a Francofoniei, Biroul pentru tarile Europei Centrale si Orientale
Str. Alecu-Russo, nr. 13-19
17.00-19.00 – Masa-rotunda „Declaraţia Universala a Drepturilor Omului: 70 de ani mai târziu,pot fi considerate Drepturile Omului cu adevarat universale?” Dezbatere în limba franceza.
La Libraria Kyralina
Str. Biserica Amzei, nr. 10
19.00-20.30 – Karaoke literar: lecturarea unui pasaj dintr-o carte pe un fond muzical ales de participant. Moderator: Virgile Prodhomme, Directorul Librariei Kyralina.
La Ambasada Libanului
Str. Aleksandr Sergheevici Puskin, nr. 11
19.00-20.30 – Dezbatere „Implicarea tinerilor în societatea actuala”. Moderator : Mircea Barbu, Jurnalist Radio Europa Libera România. Dezbatere în limba franceza si româna.
La Iasi, la Institutul francez din România la Iasi, Sala Benjamin Fondane
Bd. Carol I, nr. 26
18.00 – Dezbatere : „Memorie si uitare, 30 de ani de libertate ?”
Participanti : Alexandru Calinescu, profesor universitar specialist în literatura franceza contemporana, Dorin Dobrincu, profesor universitar specialist în istoria rezistentei anti-comuniste în România, Florea Ioncioaia, profesor universitar specialist, stiintele comunicarii si istorie.
Dezbaterea va avea loc în limba româna si franceza.
La Cluj-Napoca, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Str. Constantin Daicoviciu, nr. 15
18.00 – Dezbatere : „Revolutia digitala si inteligenta artificiala : provocarile zilei de mâine”.
Reprezentanti ai mediilor universitar si privat sunt invitati sa participe la o dezbatere între specialisti în inteligenta artificiala, tehnologie si psihologie.
Dezbaterea va avea loc în limba româna.
Expozitie „Traducerea automata, revolutia inteligentei artificiale”. Participanti : Daniel David, profesor universitar, psiholog, Radu Orghidan, Machine Learning and Robotics Area Leader, NTT DATA Romania, Ovidiu Stan, asistent universitar Facultatea de Automatica si calculatoare UTCN.
La Timisoara, tema de acest an, va prilejui întâlnirea cu adulti si cu cei mici. La Universitatea de Vest, amfiteatrul A01
Bvd. V. Pârvan, nr.4
18.00 – Dezbatere : «Viitorul Europei se joaca în România?»
Participanti : Aline Fontaine, jurnalista franceza stabilita în România, corespondenta La Croix si TV5 Monde, Mircea Mihaies, profesor la Universitatea de Vest, scriitor si eseist, Laurentiu Stefan, profesor si cercetator la Universitatea de Vest si unul dintre fondatorii Societatii Române de Stiinte Politice (SRSP), Thierry Wolton, jurnalist si eseist, profesor la scoala superioara de comert din Paris, autor al «O istorie mondiala a comunismului» (Grasset). Moderator: Silviu Rogobete, fost diplomat, profesor la Facultatea de stiinte politice a Universitatii de Vest.
Dezbaterile vor avea loc în limba franceza si vor fi traduse în româna.
La mediateca Institutului Francez din Timisoara
Bd.C. D. Loga
19.00 – «Seara în pijama» pentru copiii între 4 si 7 ani. Înscriere gratuita doar pentru abonatii Cardului CulturaPlus pe: mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro