Cronica teatru
Pe 21 februarie, la orele 19:00, a avut loc premiera piesei Ne dati ori nu ne dati?! in cadrul Atelierului Alternativ al Teatrului de pe Lipscani. Cum descrierea spectacolului era destul de ambigua, nu stiam exact la ce sa ma astept, dar banuiam ca o sa fie un soi de experiment pe teme variate.
Ne dati ori nu ne dati?! este un amestec de drama si comedie, redata in 7 acte cu 7 actori. Nu stiu daca scenaristul Tudor Sicomas s-a gandit la vreo simetrie in acest sens sau pur si simplu s-a nimerit, dar, mi s-a parut interesant cum fiecare scena reda cate o caracteristica a lumii contemporane, pastrand astfel incarcatura simbolica a acestei cifre (7 zile ale saptamanii, 7 continente, 7 minuni ale lumii antice, 7 culori ale curcubeului, etc).
Intr-un cadru restrans, cu decoruri putine – spre deloc, piesa debuteaza cu monologul unui alienat mintal pe nume John, interpretat de Tadeus Minca. Delirul acestui suflet chinuit ascunde un context politic si social care va fi dezvaluit pe parcurs. Deocamdata retinem doar strigatul de ajutor impotriva unui sistem defectuos cu mentiunea ca nebunia lui este reala doar in ochii societatii pervertite. Urmeaza o scena aprinsa intre 2 frati, Florence (Oana Burcescu) si Dr. Barnes (Mihai Dulea), obligati sa se ingrijeasca de mama bolnava si sa traiasca sub acelasi acoperis, desi nu impartasesc valori similare. Importanta banilor si presiunea pentru un trai mai bun, pe fundalul reprosurilor fratelui, o determina pe Florence sa-si sacrifice dragostea pentru John pe altarul convenientelor. Pierderii iubirii i se adauga si pierderea inocentei, singura reminiscenta a acestei vieti neintinate fiind un elefantel roz de plus. Tabloul mizeriei umane este intregit si de directoarea spitalului, actrita Marcela Avram, care interpreteaza rolul unei cucoane avide de putere, un pion care executa ordine de sus. Exista totusi si doua personaje integre care se mentin la suprafata, departe de coruptie si josnicie, dar numai unul reuseste sa se salveze pana la capat. Este vorba de tanarul doctor Benjamin, personificat de Sebastian Ghita, care refuza sa se lase inghitit de sistem.
Daca nu esti obisnuit cu atmosfera protestelor stradale, piesa asta te va scoate cu siguranta din zona de confort, caci, timp de aproximativ 10 minute, vei asista la o demonstratie cat se poate de reala a unei manifestarii de acest gen. Pentru a spori senzatia de autenticitate, actorii s-au asezat in public si au incercat sa ne implice si pe noi, spectatorii, in revolta lor cu corespondente evidente in actualitatea spatiului romanesc.
Timp de 1 ora, m-am intristat si am suras amar alaturi de personajele din Ne dati ori nu ne dati?!, care satirizeaza clasele politice si coruptia oamenilor, cat si decaderea spiritului. Piesa aceasta este totodata un manifest pentru libertatea de expresie, dar si un spectacol in care ne putem recunoaste pe noi insine cu usurinta. Va invit sa va procurati din timp bilete pentru urmatoarea reprezentatie din 11 martie!