[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]Z[/mkdf_dropcaps]ilele acestea m-am uitat în biblioteca proprie si am ales cartea Mos Goriot a lui Honore de Balzac pentru a o prezenta dumneavoastra, dragi cititori.
Motivul alegerii acestei carti este foarte simplu.Dupa agitatia pregatirilor pentru sarbatorile de iarna, dupa anul plin de evenimente social-economico-politice si avalansa de informatii pe care suntem nevoiti sa le procesam zilnic, am simtit ca este nevoie de o perioada de relaxare psihica si am ales sa ma întorc pe mine, dar si pe voi, pentru scurt timp la un „clasic realist” al literaturii universale, la Honore de Balzac.
Am regasit cu placere Franta, respectiv Parisul lecturilor mele din adolescenta, am regasit cu placere rezonanta numelor frantuzesti ale personajelor – domnisoara Michonneau, doamna Couture, doamna de Restaud, doamna de Conflans s.a. De asemenea, am regasit cu placere muzicalitatea denumirilor purtate de locuri din Parisul anilor 1800, vizitate doar în imaginatie, cu ajutorul cartilor: Piata Vendome, Domul Invalizilor, Cartierul Latin, Colinele Montmartre, Neuve-Saint-Genevieve.
Cel mai probabil ultima denumire nu va spune nimic; ei bine, este vorba despre strada pe care se va desfasura cea mai mare parte a actiunii cartii.
Pe strada Neuve-Saint-Genevieve se afla pensiunea Casa Vauquer, locatie destinata persoanelor cu venituri mici.
Aici regasim o serie de personaje, scoase din rândul societatii din cauza saraciei, fiecare cu particularitatile sale, legate numai de necesitatea de a locui într-o pensiune saracacioasa.
Printre personajele nevoite sa locuiasca în acest amplasament se afla si Mos Goriot, personajul în jurul caruia se va desfasura actiunea principala a romanului.
Mos Goriot este un fost domn Goriot, fost fabricant de paste fainoase, care va ajunge ca la sfârsitul romanului sa ni seînfatiseze ochilor imaginatiei drept fost tata iubit de cele doua fiice ale sale.
Din cauza gradului de saracie în care va ajunge Mos Goriot, fiicele acestuia îl vor marginaliza, îl vor scoate total din viata lor.
Cu toate acestea, Mos Goriot va fi capabil sa îndure cu stoicism si dragoste nemasurata comportamentul fiicelor, carora le va sacrifica toate economiile de-o viata pentru capriciile si nesabuintele lor.
Va îndura, de asemenea ironiile colocatarilor pensiunii în care îsi va gasi sfârsitul; este ironizat din cauza discretiei, a bunului-simt si a devotamentului fata de imaginea fiicelor sale.Acest comportament va face din el un proscris, nedemn de luat în seama, de nerespectat.
Singura persoana care îl va ajuta pe Mos Goriot sa mentina legaturile cu lumea din afara spatiului si intereselor familiale va fi Eugene de Rastignac, un student sarac, dar extrem de ambitios, de perseverent.
Prin forta împrejurarilor, Eugene îi va sta alaturi lui Mos Goriot în cele mai grele momente, îl va asista în derularea relatiilor cu fiicele sale, iar aceasta experienta de viata îl va maturiza, îl va ajuta ca pe viitor sa gestioneze cu mai multa atentie relatiile interpersonale cu cei din înalta societate franceza.
Parcurgeti cartea cu rabdare, chiar daca va simtiti coplesiti de multitudinea de personaje, de relatiile interpersonale ce se dezvolta pe parcursul cartii, de descrierile laborioase a tot ceea ce compune o carte:locatie principala, împrejurimi, cladiri, natura, oameni, sentimente.
Este nedrept pentru Balzac sa rezumi o compozitie pitoreasca ca Mos Goriot, dar marea consolare ar putea veni din ideea ca multi dintre noi vom acorda timp parcurgerii cartii si vom transmite mai departe grandoarea imaginii de ansamblu a romanului lui Balzac.
Lectura placuta!