Te-ai gândit vreodata sa cauti în DEX semnificatia cuvantului „femeie”? O vezi în fiecare zi. Pe strada, la televizor, în reclame publicitare sau, în fiecare dimineata, în propriul pat. Conform dictionarelor de specialitate, femeia este definita drept „persoana adulta de sex feminin, muiere, femeie angajata pentru treburi gospodaresti”. Dintr-o morbida curiozitate, am cautat si definitia barbatului care se pare ca este „persoana adulta de sex masculin, om în toata firea, curajos, voinic, harnic, activ”. Înca din aceste definitii simple reiese o tendinta catre un usor misoginism. Literalmente, acest cuvânt se traduce în „cel care uraste femeile” provenind de la „miso” ce în greaca înseamna „ura” si „gyne” care înseamna „femeie”. În conditiile în care, de-a lungul secolelor, omenirea a evoluat considerabil, atât la nivelul economiei, stiintei, tehnologiei, cât mai ales la nivelul mentalitatilor, aparent, s-ar crede ca aceasta problema ar trebui sa dispara. Din pacate, fenomenul a existat dintotdeauna, atât în rândul oamenilor fara conditie ocupationala superioara, cât si în cazul intelectualilor precum: scriitori, filosofi, oameni politici.
Cercetând, aflam ca misoginismul este prezent chiar si în Biblie, de la Facerea Lumii. Eva este prezentata ca fiind o persoana mult mai slaba din fire decat Adam, ce se lasa ademenita de sarpe care o ispiteste sa manânce marul. Ea nu se opreste aici, ci îl convinge si pe barbat sa faca acelasi lucru, consecinta fiind izgonirea din Rai.
De asemenea, în mitologia greaca sunt multe exemple de misoginism. Se considera ca barbatii au fost creati primii iar lumea era una pasnica si fara probleme, menita sa le tina de urât zeilor. Dupa ce Prometeu a furat secretul focului, Zeus a pedepsit umanitatea aducând-o pe Pandora, o femeie frumoasa careia i se daduse un borcan primind totodata si interdictia de a-l deschide. Din curiozitate, aceasta l-a deschis aducând astfel în lume bolile, raul, moartea.
Femeia nu a scapat de atitudinea represiva nici mai tarziu, când lumea începea treptat sa evolueze. La începutul secolului al XX-lea, a aparut o serie aparent nelimitata de abordari ale „problemei femeii” în scrierile lui Nietzsche si, bineînteles, în teoriile lui Arthur Schopenhauer. Ideea ca acestia au dispretuit femeile a fost de necontestat. Schopenhauer a fost acuzat de misoginism în eseul sau „Despre femei” în care sustine ca femeile nu sunt bune sa munceasca fiind prea „slabute” mintal sau fizic, trebuie sa-si plateasca datoria fata de viata prin durerile nasterii, grija de copil, supunere în fata barbatului cu care trebuie sa fie grijulie si o companie încântatoare. Un alt filosof care a dispretuit sexul frumos este Otto Weininger . Acesta, în singura sa lucrare, „Sex si Caracter”, a încercat sa demonstreze legatura metafizica între geniu si masculinitate si inferioritatea mintala si morala a femeilor. Munca sa a fost descrisa de catre adversari ca fiind o „apoteoza de misoginism” iar admiratorii sai au considerat-o o lucrare de „ultim geniu spiritual”.
Chiar daca în majoritatea operelor literare principala tema abordata este iubirea, în spatele idolatrizarii femeii, se afla o urma de misoginism. O carte în care misoginismul denatureaza fiecare cuvânt, în care exista o priveliste profunda dar dezgustatoare este „Lolita” de Vladimir Nabokov. Naratorul cartii se uita la femei ca la un obiect al dorintei nu ca la niste oameni normali. El o iubeste pe Lolita doar pentru ca este o mica tânara vivace si o uraste pe Charlotte Haze deoarece îi blocheaza traseul spre dorintele sale. Acest roman devine o explorare uimitoare dar deprimanta a creierului misogin care cosidera ca femeile nu sunt altceva decât niste scorpii sau depravate.
De asemenea, Sidney Sheldon este considerat a fi un mare misogin. De fapt, acesta sustine ca apreciaza femeile si, prin urmare, a ales sa scrie despre ele punându-le personaje principale. Toate protagonistele de sex feminin sunt folosite ca obiecte sexuale în cartile sale , nu se vorbeste prea mult despre mintea sau actele lor, ci se pune accentul pe corprurile lor si pe ceea ce altii au facut cu ele.
Conluzionez cu o intrebare. Stiati ca exista si o repulsie patologica fata de barbati? Acest fenomen se numeste misandrism dar nu este la fel de raspândit ca misoginismul. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam faptul ca fiecare om a iubit cel mai mult în viata o femeie.