Arta fotografica ce poarta numele de Timelapse a prins un avânt foarte mare în ultimii ani, tot mai multi fotografi vrând sa experimenteze aceasta tehnica. Probabil ca popularitatea a venit odată cu inovatiile recente în domeniul aparatelor foto pentru amatori. Practic oricine are o camera foto si un trepied stabil se poate apuca de timelapse. Pentru secventele mai complexe trebuie sa ne înarmam cu multa rabdare deoarece toate componentele de care ne vom ajuta sunt încă în faza de experiment.
Mihai Doarna, creatorul minunatului filmulet pe care il prezentam aici, ne vorbeste despre proiectul sau, in care a investit atata pasiune:
„Pe mine m-au atras initial provocarile tehnice pe care le presupune timelapse-ul. Am început prin a-mi construi propriul controller pentru aparatul foto si motorasul sinei. Am dezvoltat controller-ul pe platforma Raspberry Pi, comunicarea cu camera foto facându-se prin wifi de pe orice telefon mobil smart. Dupa câteva experimente mi-am dat seama ca se poate construi o poveste folosind doar acest procedeu. Asa ca am început sa ma gândesc la subiecte si moduri prin care as putea transmite ideile mele si chiar emotie.
Wonders of Carpathia (Minunile din Carpati) este al doilea proiect timelapse la care am lucrat. Stiam deja ca pot realiza imagini bune din punct de vedere tehnic, asa încât am început prin a ma gândi la o poveste. Ideea mea a fost sa redau frumusetea si salbaticia muntilor Carpati în toate momentele dintr-o zi obisnuita de vara. Am vrut sa arat maretia crestelor si puterea naturii de a modela acesti munti, dar si detalii din paduri, pârâuri repezi sau monumente precum Sfinxul din Bucegi.
Am colindat 18 zile prin munti întorcându-ma din drumetiile mele cu 55 de secvente timelapse. De fiecare data aveam planul facut de acasa cu ce urma sa fotografiez. Urmaream frecvent prognoza meteo si încercam sa profit de fiecare situatie. În caz ca era cer senin ma focusam pe surpinderea cerului înstelat, daca aveam vizibilitate buna încercam panorame de pe creste, iar daca cerul era acoperit cu nori ma concentram pe detalii din padure.
În toate drumetiile am avut un rucsac destul de greu, iar de multe ori am fost singur pe munte petrecându-mi noaptea in mijlocul naturii în cort. Echipamentul foto complet are 12 kg, dar de putine ori am avut totul la mine. Planuiam de acasa ce sa iau în functie de locatia aleasa si de imaginile pe care doream sa le obtin. Am încercat sa nu includ prezenta omului fotografiind doar în locuri salbatice departe de drumuri, cabane si statiuni turistice.
Wonders of Carpathia from Mihai Doarna on Vimeo.
În concluzie sunt destul de multumit de rezultatul obtinut. Am reusit sa-mi perfectionez tehnica fotografiei timelapse, sa descopar locuri deosebite din muntii nostri, dar si sa cunosc mai bine natura si sa-i anticipez unele momente. Planuiesc sa mai lucrez si la alte asemenea proiecte deoarece aceste filmulete sunt o metoda foarte buna de a promova turismul în România.”
Ii dorim si noi lui Mihai mult succes in viitoarele proiecte pe care le va demara si ii multumim pentru materialul pe care ni l-a pus la dispozitie. Si il lmai asteptam la Raftul cu idei. Pe Mihai il gasiti la http://mihaid.ro si pe Facebook, aici: https://www.facebook.com/mihai.doarna