[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]C[/mkdf_dropcaps]u totii am crescut cu filmele si serialele americane care ne prezinta o imagine a sistemului judiciar, care dupa propriile lor spuse este cel mai corect din toata lumea. Un sistem unde fiecare acuzat este cercetat ca fiind nevinovat pana la proba contrarie, in care decizia este luata de 12 cetateni alesi, atat de procuratura, cat si de reprezentantii apararii, in urma unei dezbatere a probelor si martorilor prezentati pe parcursul procesului. Realitatea este insa cu totul alta.
Making a Murderer (Creand un criminal) este un documentar produs de Netflix, care in 10 episoade prezinta povestea cutremuratoare a arestarii si condamnarii lui Steven Avery. Scris si produs de Laura Ricciardi si Moira Demos, primul sezon a fost filmat pe parcursul a 10 ani, premiera avand loc pe 18 decembrie 2015.
Steven Avery a stat timp de 18 ani in penitenciarul tinutului Manitowoc din Wisconsin, pentru o condamnare eronata pentru asalt si tentativa de omor, pentru care a fost exonerat in 2003, in urma descoperiri de noi probe ADN. Acesta a dat in judecata politia tinutului Manitowoc si a castigat, fapt care l-a facut tinta imediata a acestora in momentul in care Teresa Halbach, un reporter local, este ucisa.
Intreg procesul de arestare pare ireal, pornind de la faptul ca nu trecusera nici 3 ore de la disparitia Teresei si deja politia il suspecta imediat pe Steven. Politistii il retin si pornesc un proces indelung de colectare a probelor pe proprietatea lui Avery. Nu gasesc nimic timp de cateva zile, pana cand anchetatorul principal al fostei acuzari a lui Steven, apare practic fara niciun motiv in casa acuzatului si gaseste cheile autoturismului Teresei.
Felul in care este gasita masina victimei este, din nou, extrem de suspect, proprietatea lui Avery fiind foarte mare, iar cautarea dureaza numai 20 de minute. In timpul procesului, adjunctul care gaseste masina minte sub juramant ca dispecera i-ar fi confirmat modelul masinii, la numai 1 minut de la ascultarea inregistrarii, cum se poate vedea in fragmentul de mai jos.
Cum probele erau insuficiente, politia tinutului Manitowoc il interogheaza pe nepotul lui Steven, Brendan Dassey, timp de 48 de ore fara prezenta unui avocat, cu toate ca acesta avea numai 17 ani la momentul respectiv. Pasajele difuzate in documentar arata clar ca martorul are o inteligenta sub medie, iar anchetatorii il preseaza indelung, promitandu-i ca daca recunoaste crima, acesta va fi eliberat. Brendan cedeaza presiunii si recunoaste crima, insa inventeaza felul in care Teresa a fost ucisa, pana cand unul din anchetatori nu ii sugereaza ca ar fi fost impuscata in cap, cum se poate observa in clipul urmator:
In pofida incercarilor disperate ale avocatilor apararii de a prezenta metodele ilegale si imorale ale politiei in aceasta condamnare, cei 12 jurati, localnici ai tinutului unde Steven Avery era considerat un paria, il declara vinovat si il condamna la inchisoare pe viata. Aceeasi sentinta ii este data lui Brendan, iar acestia se afla in continuare in inchisoare, epuizandu-si toate drepturile la apel.
In urma difuzarii documentarului si a implicarii publicului, o petitie cu peste 500 000 de semnaturi este prezentata la Casa Alba, insa raspunsul este ca nu pot sa intervina intr-o infractiune penala judecata intr-un anumit stat.
Interventia proiectului non-guvernamental Innocence Project, fondat pentru a exonera victimele sistemului prin folosirea tehnologiei moderne de procesare a probelor ADN, aduce cazul lui Brendan Dassey in fata unui judecator federal. Acesta ordona eliberarea lui Brendan din cauza marturiei obtinute in mod neconstitutional, pe 12 august 2016. Pe 17 noiembrie insa, eliberarea lui Dassey este oprita de Curtea de Apel a Circuitului al 7lea (the U.S. Court of Appeals for the Seventh Circuit).
In iulie 2016 Neflix a anuntat filmarea unui nou sezon care o sa prezinte urmarile condamnarii lui Dassey si nenumaratele apeluri care i-au fost refuzate.
Informatii extra:
In 2017 Netlfix difuzeaza un alt serial documentar numit The Confession Tapes, in care sunt prezentate 6 cazuri in care metodele de interogare si de manipulare ale politiei produc confesiuni false si oameni, posibil nevinovati, ajung in inchisoare.
Munca pro bono a oamenilor implicati in Proiectul Nevinovatia (Innocence Project) a dus la eliberarea a peste 351 de oameni condamnati eronat, incluzand 20 de oameni osanditi la pedeapsa cu moartea, si la descoperirea a peste 150 de faptasi reali