Lumina ce se stinge, scris in 1977, este primul roman al autorului George R. R. Martin (renumit pentru seria Game of Thrones). Romanul a fost nominalizat pentru „Cel mai bun roman” la prestigiosul premiu pentru operele science fiction sau fantasy Hugo in 1978 si la premiul British Fantasy in 1979.
Mai putin cunoscut pe plan international decat seria Cantec de Gheata si Foc, romanul este unul desavarsit care imbina cadrul science fiction cu perceperea caracterului uman, tipic lui George R. R. Martin. Lumina ce se stinge aduce impreuna personaje care isi urmaresc initial doar propriul interes si le pune in situatia de a lua in considerare perspectivele celor cu care interactioneaza.
Actiunea cartii se petrece pe lumea muribunda Worlorn, o planeta care ratacește prin univers și care, pentru o scurta perioada de timp este terraformata de societatile din 14 sisteme planetare din apropiere, care tin un festival in care isi celebreaza propriile culturi.
Asemenea planetei pe care se gasesc, personajele flirteaza cu moartea. Protagonistul, Dirk t’Larien este un barbat care devine dezamagit de viata dupa despartirea de Gwen Delvano. Ajuns pe Worlorn incearca sa-si recastige fosta iubita numai ca sa afle ca aceasta se casatorise cu un membru al culturii Kavalar. Cultura care la randul ei este pe cale de disparitie, membrii acesteia fiind blocati intr-un razboi intre casele traditionale si cele care isi doresc schimbarea.
Gwen este maritata cu Jaan Vikary, patrician al castei Ironjade care incearca sa schimbe obiceiurile vechi si sa indrepte societatea kavalara spre o directie progresista, dar acest mariaj o aduce intr-o postura similara unei sclave.
Lumina ce se stinge este un roman science fiction despre dragoste, tradare, loialitate, schimbare si traditie, in care cititorii lui Martin vor recunoaste pasiunea acestuia pentru dreptate, dar si pentru mortalitate.
Universul fictional din Lumina ce se stinge se mai regaseste si in alte opere la fel de putin cunoscute international de-ale lui Martin, precum Regii nisipurilor (1979), Zburatorii noptii (1985), nuvela Cantec pentru Lya (1974) si culegerea de povestiri science fiction Peregrinarile lui Tuf (1987).
„Lumina ce se stinge mi-a spulberat iluziile despre ce este si ce poate face fictiunea, despre puterea imaginatiei.“ Michael Chabon
“Peisajul grandios și sumbru de pe Worlorn reprezinta un fundal evocator pentru personajele obsedate de iubire, datorie și moarte” Publishers Weekly
„Martin ne arata modul in care cultura poate fi atat o inchisoare, cat și o sursa de putere, cum punctul de vedere al fiecarei persoane o face oarba la punctele de vedere ale altora, cum eroii și raufacatorii isi schimba, uneori, locurile intre ei” Infinity Plus
Romanul Lumina ce se stinge poate fi achizitionat de la editura Nemira, la pret redus, aici.