În Liderii mananca ultimii a lui Simon Sinek regasim in primul rand raspunsul la intrebarea De ce unele echipe lucreaza bine impreuna, iar altele nu?
Sinek se pricepe foarte bine sa explice biologia din spatele psihologiei acestei carti. Cand „dezbraci” aceasta carte pana la nucleu, regasesti o lectie despre imputernicirea oamenilor de a lua decizii, cu increderea ca le vor lua pe cele corecte, in acelasi timp avand critica siguranta ca toata lumea este aliniata la valorile-nucleu ale companiei si ca intelege si crede in telurile aspirationale.
Liderii mananca ultimii are stransa legatura cu o conversatie pe care Sinek a avut-o cu un general al Marinei SUA. Acesta a spus ca „ofiterii mananca ultimii”. Este o practica obisnuita ca soldatii marinei sa manance primii si seniorii sa stea la coada, in spatele primilor. Liderii mari sunt dispusi sa-si sacrifice propriul confort (sau supravietuirea) pentru binele celor pe care ii au in grija. Acest aspect este adanc inradacinat intr-o nevoie biologica pe care o avem cu totii, explicata foarte bine in aceasta carte.
Cercul de siguranta discutat in Liderii mananca ultimii demonstreaza cum echipele construiesc, castiga sprijin si loialitate din puterea pe care o au impreuna. Odata obtinute toate acestea, nu se vor mai opri pentru nimic in avansarea viziunilor liderilor lor si in atingerea telurilor aspirationale ale organizatiei.
Capitolul despre abstractiune este interesant, insa deloc surprinzator. Sa spui oamenilor ce ai nevoie sa faca nu este la fel de puternic precum a arata ce vrei sa faca. Sa spui oamenilor ce pot avea datorita a ceea ce fac nu e la fel de puternic precum a arata ce pot avea. Esential, oamenii trebuie sa asimileze de ce fac ceea ce fac. Daca acestia simt durerea unui client sau a unui coleg, vor face mai mult pentru a o evita. O practica foarte utila o reprezinta includerea angajatilor noi in petrecerea timpului in toate departamentele unei companii, pentru a intelege cum functioneaza toata lumea in asentimentul unui scop comun, iar feedback-ul de la clienti sa fie impartasit cu toata lumea, liber.
Mai departe, aflam ca autoritatea de a lua decizii trebuie investita oamenilor care au informatia. Odata delegata capacitatea de decizie, ca lider iti poti concentra eforturile catre dezvoltarea viziunii companiei.
Liderii mananca ultimii este ideala pentru oricine se afla intr-o pozitie de conducere, fie intr-o echipa micuta, o intreaga organizatie, o comunitate sau o familie. Ca si lider, este important sa poti crea o cultura care sa faca pe toata lumea fericita, multumita si implinita. Or, asta este exact ceea ce descrie Sinek. Acesta empatizeaza pe ideea ca, atunci cand un mediu este construit pe incredere, echipele vor lucra impreuna, se vor proteja una pe cealalta, vor supravietui si vor prospera.
Sinek vorbeste despre „Cercul sigurantei”. Acesta lucreaza pentru a reduce temerile si amenintarile resimtite de toti cei din interiorul cercului. Inseamna ca angajatii se simt in siguranta, asadar se pot concentra pe identificarea oportunitatilor si ajutorarea companiei sa prospere. Potrivit lui Sinek, ne este usor sa ne dam seama cand ne aflam in interiorul cercului de siguranta, deoarece o putem simti. Ne simtim apreciati de catre colegi si de catre superiori. Devenim absout increzatori ca liderii organizatiei si toti aceia cu care lucram sunt acolo pentru noi, la nevoie si vor face tot ceea ce este necesar sa ne ajute pentru a atinge succesul.
Regretabil, Sinek noteaza ca aceasta nu este norma. Norma este pentru companii sa priveasca profitul si coeficientele cu cea mai mare importanta; organizatiile esueaza sa prioritizeze nevoile si fericirea angajatilor. Sinek subliniaza ca abilitatea noastra de a performa depinde in intregime de felul in care ne simtim, de sentimentul de siguranta pe care il avem in organizatie si daca ne simtim apreciati si ingrijiti. Cheia, asadar, este sa-ti imputernicesti angajatii si sa le permiti sa lucreze la intregul lor potential.
Din punct de vedere biologic, Sinek explica natura noastrea de a intelege si de cuprinde avantajele stimulentelor. Corpul nostru lucreaza din greu pentru a obtine chimicale ale placerii care sunt folosite ca recompensa pentru munca bine facuta, pentru grija fata de ceilalti, pentru supravietuire si prosperitate. Asa cum un sef poate oferi un bonus la atingerea unui milestone, corpul nostru raspunde succesului cu aceste chimicale ale placerii. Serotonina este o oxitocina care joaca rolul de stimulent, pentru a ne incuraja sa construim relatii de incredere si loialitate si de a lucra bine cu ceilalti. Serotonina incurajeaza legaturile sociale si cooperarea, de unde rezulta munca eficienta.
Sinek accentueaza rolul liderilor drept cel mai pivotal. Ei sunt cei care trebuie sa faca sacrificii, sa se asigure ca aceia care lucreaza cu ei si sub coordonarea lor sunt bine ingrijiti, respectati si se simt impliniti. Un lider construieste increderea prin alocare de timp, de energie, de bani s.a.m.d. Daca se ajunge la asta, un lider trebuie sa fie gata sa ofere si mancarea din propria farfurie.
Liderii trebuie sa aiba curaj! Simon Sinek identifica curajul drept una dintre cele mai importante caracteristici ale unui lider. Ca si lider, trebuie sa te reprezinti drept o persoana care este curajoasa si care poate oferi protectie celor care lucreaza sub indrumarea ta. La schimb, angajatii se vor simti ca se bucura de incredere, vor simti spatiu, libertate, ceea ce ii va determina sa mnunceasca mai eficient, sa inoveze, sa isi asume riscuri. Toate acestea pentru ca stiu ca sunt sprijiniti de lider. Daca un lider nu este curajos si angajatii nu se simt protejati, acestia din urma vor ezita sa inoveze de teama sa nu greseasca cu ceva sau sa nu incalce vreo regula. Angajatii se vor prezenta pur si simplu la munca, vor face ceea ce e necesar si nimic mai mult. Iar acest aspect creeaza angajati nefericiti.
Din Liderii mananca ultimii, putem extrapola cateva concluzii cheie:
1. Nevoia de a te simti protejat si respectat este o stare principiala umana. Este foarte important ca liderii sa reuseasca satisfacerea acestei nevoi in raport cu angajatii.
2. Un mediu de munca care proiecteaza siguranta si fericire va forma angajatii sa munceasca mai mult si sa fie mai inovatori. Cheia este imputernicirea angajatilor si permiterea acestora sa lucreze la potentialul maxim.
3. Un lider adevarat trebuie sa spuna intotdeauna adevarul si sa fie curajos.
4. Traim intr-o perioada in care realitatea noastra trece foarte mult in virtual. Aceasta formeaza o abstractie si duce la dezumanizare. Trebuie sa ingrijim relatiile formate si sa prioritizam cunoasterea oamenilor in viata reala.
5. Timpul poate fi mai valoros ca banii. Marirea de salariu nu este intotdeauna raspunsul.
6. Afacerile trebuie sa priveasca dincolo de profit. Desi profitul este scopul oricarei companii, acesta nu trebuie sa fie prioritatea primara.
7. Nu este usor sa fii un lider. Procesul de formare are nevoie de timp, de rabdare si de devotament.
Cartea Liderii mananca ultimii, de Simon Sinek este disponibila la editura Publica si poate fi achizitionata de aici.