Kurt Vonnegut a scris Leaganul pisicii in urma mai multor interviuri cu oameni de stiinta, pe vremea cand lucra in departamentul de relatii publice al companiei General Electric, divizia cercetare. In urma acestor experiente, el a decis sa scrie o carte despre sfarsitul lumii. Dar nu va lasati pacaliti de un astfel de subiect trist. Lumea creata de Kurt Vonnegut are un gust mai degraba dulce-acrisor.
Titlul cartii vine de la jocul de copii cu acelasi nume, unde o ata este trasa printre degetele mainilor a doi jucatori, care, apoi, trebuie sa realizeze diferite forme. Cam asa este si cartea lui Vonnegut, dar ata este viata, iar degetele personajele. Acest concept este numit karass de naratorul povestii, Iona. Karass-ul fiind un grup de oameni predestinati sa se intalneasca, legati intre ei de „atele” cosmologice.
Leaganul pisicii este o carte umoristica, plina de satira care abordeaza subiecte precum religia, stiinta sau societatea. Autorul creaza o viziune deloc optimista a lumii, dar o face intr-un fel amuzant. In acelasi sablon se incadreaza fiecare element creat de Vonnegut in cartea sa. De exemplu, locatia principala a actiunii este insula San Lorenzo, un loc fictiv, condus de dictatorul „Papa” Monzano, care pedepseste orice act criminal sau opozitie cu un carlig urias. Un fel de Vlad Tepes versiunea pescareasca.
Intreaga carte este un jurnal tinut de Iona, un scriitor liber-profesionist care doreste a publica un volum despre ce faceau oameni de vaza ai societatii americane in ziua in care armata Statelor Unite a bombardat Hiroshima. A inceput prin a lua legatura cu cei trei copii ai doctorului Felix Hoenikker, unul dintre creatorii fictivi ai bombei atomice. Astfel, Iona este atras in lumea ciudata a celor trei, a insulei San Lorenzo si a bokononismului, o religie moderna care combina observatii cinice si nihiliste despre viata cu niste ritualuri stranii, dar pasnice.
Sfarsitul lumii vine sub forma unei substante minune inventata de Felix Hoenikker, numita gheata-9. Este un fel de cristal samanta, care ordoneaza atomii de apa cu care intra in contact intr-o forma solida, astfel lichidul ingheata chiar si la temperatura camerei. Desigur, printr-un mod amuzant gheata-9 ajunge in oceanele planetei, distrugand viata in cateva zile.
La fiecare pas, Iona ne ofera cate o informatie noua despre bokononism, al carui adept devine odata ajuns pe insula San Lorenzo. Citatele lirice oferite drept extrase din cartea sfanta a acestei religii exotice sunt precum niste psalmi moderni, scrisi de un calugar budist mutat in Jamaica. Unele sunt sub forma unor proverbe practice, in timp ce altele sunt poezii scurte care au cele mai stranii si amuzante versuri. Un pasaj care mi-a placut in mod deosebit este si primul citat oferit de autor: „Traieste-ti viata conform acelei foma (adevaruri care nu dor) care-ti da posibilitatea sa fii curajos, si bun, si sanatos, si fericit.”
Magia cartii este in felul nebunesc a lui Kurt Vonnegut de a tese personaje, locatii si evenimente, care satirizeaza omul si viitorul lui smintit ce sta in umbra apocalipsei autodistrugerii. In deschiderea Leaganului pisicii, autorul ne spune ca nimic din aceasta carte nu este adevarat. Totusi, chiar daca este o lucrare fictiva, sunt destule neadevaruri care sa te puna pe ganduri privind viitorul rasei umane.