Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 10 aprilie 2019, începand cu ora 18:30 spectacolul La Traviata de Giuseppe Verdi în regia si miscarea scenica a lui Paul Curran. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.
Spectacolul readuce în atentia publicului povestea emotionanta a unei curtezane care a trait în Parisul primei jumatati a secolului XIX – lea sub numele de Marie Duplessis si care a marcat existenta unor artisti precum compozitorul Franz Liszt si scriitorul Alexandre Dumas-fiul. Acesta din urma, în semn de omagiu postum, a ales-o drept muza pentru celebrul sau roman „Dama cu camelii”, care i-a servit lui Giuseppe Verdi drept sursa de inspiratie pentru opera sa, La Traviata, a carei prima reprezentatie la Bucuresti a a avut loc în anul 1856, la cativa ani de la premiera mondiala de la Teatrul La Fenice din Venetia.
(Video: Opera Nationala Bucuresti)
Regizorul Paul Curran propune o montare neconventionala si provocatoare care transpune actiunea povestii din Parisul anului 1700, asa cum apare în libretul operei. Conceptul regizoral urmareste detaliile-cheie ale povestii Traviatei, în special contrastul dintre conservatorismul aparent si pomiscuitatea tacita, care îi confera savoare dramatica.
Regizorul Paul Curran despre La Traviata de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Cred ca, pentru vremea aceea, Verdi scria o opera moderna. Tema operei era foarte populara în epoca, dar în acelasi timp…periculoasa. În alta ordine de idei, drama consta într-o poveste pe care fiecare dintre noi poate s-o înteleaga, este povestea unei femei în dizgratie. Credeti ca toata aceasta poveste are sanse sa se întample în realitate? Desigur. Ar trebui o femeie sa fie pusa într-o situatie atat de îngrozitoare din cauza societatii? Eu nu cred asta. Dar tocmai acest aspect o face atat de interesanta pentru mine si mai ales toti putem sa gasim ceva în ea din noi însine, putem gasi ceva similar în noi din anumite fragmente ale povestii din La Traviata.”
„Clasic si modern într-o remarcabila scenografie. Decorurile si costumele impresioneaza de la primul cadru prin desene ce dau echilibru platoului scenic, imaginat în ambientul unor locatii pariziene de început de secol XX, cu mult baroc, dar si cu tente de „art nouveau”. Actiunea se petrece însa la finele anilor ’50. Eclectismul asocierii ideilor se sustine si place.” – Costin Popa
Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc miercuri, 8 mai 2019, începand cu ora 18:30.
Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).