[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]D[/mkdf_dropcaps]upa toate intamplarile si actiunile din primele doua volume ale trilogiei Jocurile foamei, era de asteptat sa se ajunga si la Revolta. Al treilea si ultimul volum este mai usor de parcurs si mai greu de digerat pentru ca mor o gramada de personaje dintre cele mai simpatice – dar asa sunt Jocurile foamei, cu multi morti.
Surpriza o constituie faptul ca Districtul 13 – cel ras de pe fata pamantului in urma cu 75 de ani – exista. Subteran. Sub un teren arid, la cateva zeci de nivele in adancime, cateva sute de locuitori ai Districtului 13 au reusit sa supravietuiasca si sa-si faca o viata ascunsa, dar suportabila si relativ indestulata comparativ cu celelalte. Un district independent care, sub conducerea presedintei Coin, asteapta de ani buni trezirea la revolta a celorlalte.
O alta surpriza o avem afland ca de ceva timp exista in Panem un grup de dizidenti ce planuiesc in mare secret daramarea sistemului autoritar – „rebelii”. Ii gasim de la cei mai simpli locuitori ai Panemului pana in varful ierarhiei – Plutarch e unul dintre ei, iar comunicarea intre ei atinge culmile subtilitatii, avand in vedere ca toata populatia este urmarita si ascultata peste tot.
Dupa explozia Arenei la cel de-al 75-lea Jubileu, tributurile ramase in viata sunt salvate din Capitoliu de o aeronava a Districtului 13 si duse in subteranele acestuia. Da, Treisprezece este detinator de aeronave de lupta si alte arme sofisticate pentru ca demult era districtul unde se fabricau arme nucleare.
Intr-un mediu relativ sigur si aproape confortabil, Katniss si grupul de dizidenti pun la cale un atac al Capitoliului cu scopul de a-l inlatura si executa pe Snow. Avand la baza o organizare minutioasa, aproape despotica, rebelii din Treisprezece concep planuri de atac pe mai multe fronturi, incepand cu cel mediatic. Se pare ca si peste 75 de ani mass-media va avea un rol covarsitor in manipularea maselor, ca si azi…
Si in Revolta, Katniss are rolul principal, chiar daca nu intotdeauna foarte activ. Satula de atatea lupte, apasata de atatea morti de care se simte responsabila, Katniss intelege ca este doar un pion, insa unul important, cu rol mobilizator asupra intregii populatii. Suzanne Collins o contureaza ca pe un personaj principal dar imperfect. Mi-a placut faptul ca ursuza pustoica e departe de a fi minunat infatisata. Deseori stangace, indecisa, nesuferita sau chiar agresiva, Katniss e o tanara cu trairi profunde, cu un suflet chinuit, aparent aroganta, dar de fapt modesta. Dorinta si scopul ei este sa-l omoare personal pe Snow – motivul tuturor relelor din viata ei. Va reusi? Iar daca va reusi, ce va urma? Cine va prelua conducerea tarii si ce se va intampla cu Katniss, cu familia si prietenii ei, cu rebelii? Toate astea sunt de aflat citind Revolta – al treilea volum al trilogiei. Si veti avea surprize pana la ultima pagina.
Jocurile foamei – un roman excelent care depaseste imaginatia – oare nu asta e prima calitate a unui SF? Un roman distopic care, pe alocuri, il intrece pe celebrul „1984” al lui G.Orwell.
Un roman oferit de Libris unde gasiti peste 100.000 de carti online, acum cu un discount substantial!