[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]A[/mkdf_dropcaps]vand in vedere ca recent am trait cu totii intens evenimentele declansate de deja faimosul Club Colectiv, am ales din biblioteca proprie cartea lui Aleksandr Soljenitin, Iubeste Revolutia!.
Am observat ca alegerea lecturilor in functie de anotimp, de evenimente publice sau de starea de moment te ajuta sa intelegi lucrurile din mai multe puncte de vedere, sa ai o viziune de ansamblu asupra a ceea ce se intampla in jur.
Nu am spirit revolutionar si, daca cititi cartea, veti vedea ca nici ea nu promoveaza spiritul combativ fara limita. In schimb, daca aveti rabdare sa cititi cronologia evenimentelor din viata lui Soljenitin, veti regasi profilul unui revolutionar in toate aspectele vietii sale: incepand cu criticile dure la adresa lui Stalin, continuand cu demascarea imposturii literaturii sovietice contemporane autorului, cu critica adusa Uniunii Scriitorilor sovietici cu privire la caracterul destructiv al cenzurii.
Modul exploziv al autorului de a trata evenimentele, de a se implica in derularea lor, va continua si dupa expulzarea lui Soljenitin din URSS: se stabileste pentru putin timp in Republica Federala Germana in februarie 1974, urmand ca in aprilie 1976 sa se stabileasca in SUA, statul Vermont. Abia dupa 1990 se reintoarce in URSS, dupa ce i se reda cetatenia prin semnarea decretului de catre Mihail Gorbaciov.
Atitudinea pe care o adopta ca locuitor al Occidentului este tot dura, critica. Ce anume critica, v-ati putea intreba, o data plecat din gherele cenzurii. Ei bine, in Occident gaseste potrivit sa critice valorile liberale occidentale, societatea de consum.
Daca privim la autor o data ajuns inapoi in Rusia dupa 1990, vom regasi un Soljenitin pe de o parte decorat de catre Academia Rusa, iar pe de alta parte un instigator scos din viata publica prin intreruperea emisiunilor pe care le realiza pe canalul oficial, din cauza criticilor aduse puterii de stat. Sa mai amintesc si de faptul ca se vindeca de o tumoare maligna sau de faptul ca a reusit sa ridice Premiul Nobel pentru Literatura acordat in 1970 abia in 1974?
Da, avem de-a face cu un autor puternic moral, care ne ofera o nuvela neterminata, cu un titlu mobilizator, cu un personaj neputincios, dar constiincios si, mai ales, entuziast.
Nuvela Iubeste revolutia! urmareste un profesor de matematica dornic sa isi arate si el dragostea de tara prin participarea la luptele in care este angrenata Rusia. Numai ca, din nefericire, in ciuda entuziasmului sau, personajul Nerjin, nu este primit in armata din motive medicale. Din cauza anvergurii pe care o iau evenimentele, primeste totusi ordin de mobilizare, dar este repartizat in coloana celor care nu vor merge pe front. Dorinta lui cea mai mare este sa ajunga soldat la artilerie si face totul pentru a fi incadrat aici: are grija de cai, suporta umilinte din partea cazacilor, a taranilor, dar si din partea ostasilor activi in armata.
Nerjin este intruchiparea intelectualului timid, care nu se adapteaza nici in lumea studenteasca, dar care nu este bine primit nici in lumea non-intelectuala din armata. Pentru a supravietui, este nevoit sa adopte o combinatie de atitudini: deferenta prin natura educatiei, duritate din cauza situatiilor pe care le infrunta.
Si pentru ca autorul insusi avea studii de matematica, regasim in nuvela demonstratia prin care acest personaj se foloseste de modul de gandire matematic, sistematic, in situatii limita din viata.(Aviz cititorilor care mai sunt inca in procesul de asimilare a studiilor medii). Nerjin acumuleaza rapid informatii transmise in mod lapidar, rautacios de cei din jur si reuseste sa le valorifice in procesul sau de transformare.
De-a lungul nuvelei Iubeste Revolutia! de Aleksandr Soljenitin avem posibilitatea sa urmarim un personaj ce trece de la profesorul timid si cu probleme de sanatate, la ostasul marginalizat de catre camarazi, dar apreciat de personaje cheie in luarea deciziilor. In ultimele randuri ale nuvelei vom descoperi cu surprindere ca Nerjin a devenit un om curajos, eficient in actiunile sale, pe cale de a deveni soldat in linia intai a frontului, la artilerie, dupa ce va merge la cursurile de comandant de baterie.
Nu trebuie sa ne descurajeze faptul ca nuvela nu este terminata. Este o lectura incitanta prin modul in care Soljenitin prezinta fiecare pas parcurs de personaj in procesul sau de transformare, fiecare obstacol de mentalitate pe care il depaseste.
Lectura placuta!