In fiecare an Bucurestiul gazduieste epoca festivalelor de film, care mai de care mai original si mai aparte. Eu vreau sa prezint Festivalul International de Film Cinepolitica 2014, intrucat el urmeaza la rand, intre 8-13 aprilie la cinematografele Studio, Elvire Popesco si Union.
Dupa cum afirma chiar organizatorii, festivalul se dedica filmelor cu tematica politica sub sloganul „Singura noastra politica este cea a cinematografului”, simpatica deviza sustinand in spate filme din toata lumea care elucideaza mistere istorice, pun sub lumina reflectoarelor diferite personalitati si conving participantii sa dezbata teme de actualitate.
Printre vedetele programului de anul acesta se numara pelicula „Diploma?ie” venita cu omagii de la Berlin pentru a deschide festivalul, filmul documentar al lui Adelin Petrisor „Coreea de Nord, nimic de invidiat” unde vom avea un soc cultural intrand pe taramul comunist alaturi de jurnalistii romani; si (ramanand in aceiasi emisfera) pelicula „Înapoi în 1942” care reconstruieste intr-un stil impresionant si extravagant China celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Sectiunile festivalului ofera varietatea necesara pentru a satisface toate dorintele cineastilor. De la relatari ale revolutiei Egiptene, la viata din inchisoare a lui Nelson Mandela. De la drame psihologice ale fostilor urmariti ai Securitatii, la relatari ale unui regizor disident. Se pune accent pe tematica discrepantei Coreea de Nord si Coreea de Sud prin doua pelicule: cea deja mentionata a jurnalistilor romani care sparg zidurile totalitarismului si patrund pentru a-l studia, si filmul Namyeong-dong (Securitatea nationala) care evoca povestea adevarata a unui tanar lider al miscarii prodemocratice din Coreea de Sud.
Ca un deliciu special, festivalul este frecventat si de personalitati rezonante care vor incanta auditoriul prin analizele lor in cadrul evenimentelor Masterclass. Pe 9 aprilie la Union ne intalnim cu francezul de origine armeana Serge Avedikian in cadrul master class-ului pe „Cenzura ideologica si cenzura economica in cinema”, el fiind protagonistul si co-regizorul filmului Paradjanov – unul dintre filmele inscrise in competitie – si castigator al premiului Palme d’Or in 2010. In cadrul aceleiasi tematici, pe 11 aprilie este invitat monstrul sacru al jurnalismului romanesc, Cristian Tudor Popescu care va aborda idei din cartea sa „Filmul surd in Romania muta”, master class ce va avea loc la Cinema Elvire Popesco. La aceiasi locatie, pe 12 aprilie, vom beneficia de relatarile lui Adelin Petrisor in legatura cu vizita sa in Coreea de Nord din 2012, unde vom putea adresa toate intrebarile care ne stau pe buze de atata vreme legat de acest spatiu enigmatic.
Pentru trailere, detalii legate de locatii, bilete, program si filme va sugerez sa apelati direct la sursa: www.cinepolitica.ro, veti merge la sigur. Nu uitati, pentru a continua spiritul de cineast crescut si alimentat la One World Romania, BIFF si NexT e necesara o prezenta cat mai sporita la Festivalul International de Film Cinepolitica, pentru a trezi cetateanul din tine.