Marile evenimente se intorc in actualitate printr-o turnura a cursului istoriei si ceea ce candva a fost maret, devine acum superfluu si ieftin, iar ceea ce parea lumesc se incarca de valori nepretuite. Timur Vermes ne propune cartea Ia uite cine s-a intors care poate primi cu usurinta numele de cod Operatiunea Karaghiossa, fiind un plan de invadare a prejudecatilor contemporaneitatii.
Dupa un somn care a durat o jumatate de veac, Hitler se intoarce pentru a-si relua locul in istoria poporului german si a Europei. Sau, cel putin, asa isi inchipuie cel care a ramas in memoria inaintasilor sai ca un cumplit conducator.
Trezit in Berlinul secolului XXI, temutul fuhrer e nevoit sa trasiasca intr-o societate cosmopolita, sa invete sa foloseasca internetul, sa poarte jeansi si sa participe la Oktoberfest.
Conceputa, initial, ca un proiect pentru divertisment, cartea lui Timur Vermes a cunoscut o reala explozie a pietei de specialitate. Tradus in zeci de limbi si cu incasari neasteptate in Germania, Ia uite cine s-a intors, e un roman cuceritor care pune citiorul in ciudata pozitie de a empatiza cu personajul principal. Autorul isusi povesteste in interviurile date despre experienta de a scrie din perspectiva liderului nazist si ne ajuta sa intelegem mai bine personajul. Vermes ii introduce atat pe cititorii avizati, cat si pe neofiti in culisele personalitatii lui Hitler, propunand un nou unghi de observatie a celui care a fost cel mai temut conducator european al secolului trecut.
Interesul scriitorului pentru Adolf Hitler s-a nascut treptat, iar pe masura ce fuhrerul modern capata contur pe hartie, acesta a ajuns sa vada dincolo de datele istorice si sa scoata la iveala normalitatea fiintei conducatorului nazist.
Astfel, in Berlinul in care e la moda spectacolul de stand-up comedy, in care muzica rock e un mod de a trai, in Berlinul anului 2011, cand dorinta pentru nou e parte din viata cotidiana a fiecaruia, uniforma si tinuta sobra a celui mai temut lider din istoria tarii devin o moneda de schimb pentru industria presei si a televiziunii.
Cati dintre noi nu si-ar dori sa vada un Hitler in blugi, cu telefon mobil, care da sfaturi amoroase unei fete cu radacini evreiesti si care ia masa cu emigrantii turci? Un Hitler care accepta noua ordine a lucrurilor si incearca sa se adapteze lumii moderne, dar care inca viseaza sa schimbe soarta Vaterlandului.
Numai ca personajul lui Vermes e imposibil de condamnat. Barbatul de 56 de ani e un copil care acum descopera lumea, care orbecaie printr-un univers strain si care, prin naivitatea lui, isi face din cititor un partener.
Preroratiile lui despre cultura si despre rolul germanului, despre razboi si despre actiunile din trecut, desi exprima convingerile sale cele mai ardente, in contextul in care se gaseste, par doar ideile unui comediant, ale unui intrus agitator, ale unui om simplu care redescopera viata.
Desi intampina si reactii ostile, pentru ca oamenii nu stiu ce atitudine sa aiba in fata unei asemanari atat de uluitoare, trece peste toate cu stoicism, neuitand niciodata datoria sa de fuhrer, de pilon si model pentru poporul sau.
Scriitorul declanseaza o adevarata operatiune Karaghiossa care, spre deposebire de planul lui Hitler de acum o jumatate de veac, are succes si, mai mult decat atat, e un plan care nu distruge, ci construieste si deschide lumi noi.