[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]S[/mkdf_dropcaps]e vorbeste mult in aceste zile despre omul frumos. Cine cunoaste oameni frumosi si care este istoria vietii lor nu o sa citim niciodata in vreun ziar si nici nu vom vedea emisiuni interminabile la televizor despre ei. Din pacate.
Iti trebuie noroc, la fel ca si atunci cand cauti un trifoi cu patru foi, sa intalnesti si sa ai ocazia interactiunii cu un om frumos. Poate nu il percepi ca fiind asa de la inceput, aparentele inseala, dupa cum stim, dar cu rabdare si aplecare catre observatie reusesti sa descoperi perla din fata ochilor.
Un astfel de om frumos este medicul Victor Cauni, omul frumos Victor Cauni.
De obarsie din Brasov, ajuns domn mare la Bucuresti, ramane legat cu sufletul de respiratia muntilor si statornicia lor, de aici si temeinicia si consecventa gandurilor pe care ni le impartaseste in cartea sa Ganduri despre… ganduri.
Gandurile medicului Victor Cauni traseaza o harta a sufletului omului contemporan coplesit de informatii insa atat de vulnerabil in fata bolilor de toate felurile. Ceea ce savirseste Vitor Cauni cu gandurile sale sunt de fapt tratamente ale sufletului si mintii mult mai greu de administrat, insa fara efecte adverse. Ne trateaza de orgoliu, ne arata valoarea timpului, ne administreaza pastile de valoare, rabdare si modestie.
Venind din partea unui om care are in fata ochilor zilnic suferinta si care incearca sa aline si indrepte ravagiile facute de boli, aceste ganduri ne dezvaluie si harul de vindicator al medicului Victor Cauni.
“Acest hobby al meu vine dintr-o mare aspiratie la intelepciune si la binele facut temeinic.” ne spune el, pentru ca “Divinitatea ne-a dat o arma minunata in aceasta lume: binele sporeste daca-l imparti cu semenii.”
Nu doar tratamentele medicale si interventiile chirurgicale vindeca oamenii ci si impartasirea unor ganduri care sunt indoielile sau certitudinile unui om care vede dincolo de trupul fizic, catre alcatuirea sufleteasca a omului. Nu vede doar pacienti, vede suflete si cum sunt ele afectate de boala si suferinta si dincolo de asta o societate care la randul eieste bolnava.
Isi face timp, asa cum chiar el spune “Cu generozitate, tact si altruism sa oferim din timpul nostru, semenilor nostri.”, sa analizeze si sa se gandeasca si la societatea in care traim ca la un intreg. Un tot care la randul sau este ros de boli ce-l il macina. Si pune la baza tratamentului pentru societate, gandul si cuvantul, caci, spune el “Trebuie sa readucem valoarea initiala a cuvintelor, sa fugim de superlative atunci cand ele nu sunt necesare.”
Exact asta este ceea ce face Victor Cauni in acesta culegere de ganduri – re-aseaza cuvintele la locul lor natural in limba romana si nu pe piedestale false.
Co-autor la cartea medicului Victor Cauni este Alexandru Tasnadi care incearca “traducerea” gandurilor si parca o cernere a lor spre intelesuri mai pragmatice si actuale. Experienta diferita de viata – Alexandru Tasnadi este profesor – aduce alte perspective asupra timpului, sufletului si vietii.
Si nu intamplator unul din gandurile pe care cei doi le impartasesc cu noi apartine lui Stefan Iordache “Nu esti singur printre oameni daca mai pastrezi intr-un colt de suflet un vis, o speranta… “
Asta este cartea Ganduri despre… ganduri – o speranta ca la nivel individual exista oameni frumosi si ca acestia pot si vor sa imprastie frumosul si binele si catre societate.